Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

OBRAZEM: Lázně, které budou Slovákům závidět i Maďaři, stále čekají na stavební povolení

Slavné historické lázně Grössling z roku 1895 v Bratislavě čeká obnova
MIB
Věra Tůmová

V hlavním městě Slovenska se rýsuje další unikátní rekonstrukce. Do života by se tu, co nevidět, měly vrátit slavné historické lázně Grössling přímo v centru Bratislavy. Na nové podobě obnovených lázní se bude podílet proslulé italské studio, které zvítězilo v mezinárodní architektonické soutěži. Prostory jsou vyklizeny, nyní se už jen čeká na povolení k rekonstrukci. Prohlédněte si, jak lázně kdysi vypadaly a jak se za 15 milionů euro promění.

Reklama

Kdysi byly ikonické lázně Grössling z roku 1895 chloubou Bratislavy. Zlaté časy zažívaly nejvíce kolem roku 1914, kdy k rekreačním a koupacím lázním přibyla i plavecká část a další rekreační zařízení. Dnes jsou lázně v žalostném stavu. Fungovaly jen do devadesátých let minulého století a pak o ně totiž dlouhá desetiletí probíhala řada sporů. Ty jsou už nyní naštěstí dořešeny. Hlavní město si tak rekonstrukci lázní dalo za prioritu a hodlá jejich slávu snad už snad brzo obnovit. Po více jak 125 letech proto vyhlásilo prostřednictvím Metropolitního institutu Bratislavy (MIB) mezinárodní architektonickou soutěž, ze které jako vítěz vyšel italský ateliér OPPS  architettura, který bude mít lokálního partnera studio GFI.

Velkolepá obnova

Původní lázeňský komplex v blízkosti Vajanského nábřeží a Lázeňské ulice by se měl proměnit na nové městské lázně se čtveřicí bazénů. Trojice z nich bude pro návštěvníky k dispozici uvnitř komplexu a ten čtvrtý, inspirovaný klasickými římskými lázněmi s otevřenou střechou, bude v exteriéru.

Vedle lázeňských a wellness prostor se suchou a parní saunou zde mají vzniknout také prostory pro děti, kavárna, a dokonce tu bude i velkoryse pojatá městská knihovna a rekreačně pojatý park. Vítězný návrh se totiž podle svých autorů zaměřuje nejen na plavce, ale i na to, aby komplex sloužil i jako prostor pro nové formy kulturně komunitních aktivit.

Podívejte se, jak kdysi vypadaly a jakou podobu budou mít slavné lázně Grössling po rekonstrukci:

Reklama

Aktuálně by měly být už hotovy veškeré odborné sondy, bourací i vyklízecí práce, při kterých se vynosilo z prostor lázeňského komplexu na 1500 tun sutin a nyní se čeká na získání stavebního povolení. Projekt v sobě zahrnuje čtveřici dílčích podprojektů, a to pro národní kulturní památku, cestu, park a budovu na Vajanském nábřeží. Podle informací z MIB projekt zatím získal pravomocné územní rozhodnutí ohledně hlavní stavby lázní a revitalizace části veřejných prostor.

Pokud tak vše půjde podle plánu, rekonstrukce by měla probíhat až do roku 2026 s finanční podporou státního investičního fondu Slovak Investment Holding. Předpokládané náklady na rekonstrukci celého komplexu hovoří o 15 milionech euro (cca 382 milionů korun), dá se ale očekávat, že se tato suma ještě v průběhu rekonstrukčních prací zvýší.

Podle původního harmonogramu by se měly lázně otevírat na přelomu roku 2026 a 2027. Zda se tento termín ale podaří dodržet bude podle MIB záviset nejen na schvalovacích procesech, ale i na nepředvídatelných externích faktorech.

Rekonstrukce pamatuje na každý detail

OBRAZEM: Pražskému paláci Savarin se vrátil dávný lesk. Provoz zahájí na podzim

Pětiletá rekonstrukce barokního paláce Savarin je u konce. Vydejte se s námi na procházku do historie tohoto výjimečného objektu.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Southbank - návrh pro novou výstavbu v Bratislavě. Developer Penta Real Estate.

Penta odtajnila návrhy pro novou čtvrť Southbank v Bratislavě. Do 10 let tu chce tisíc bytů

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme