Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Stát prodá Národní dům na Vinohradech. Nabízí i další nemovitost v centru Prahy

Národní dům na Vinohradech
ČTK
 ČTK

Ve veřejné dražbě nabídne stát Národní dům na Vinohradech a dům U Hybernů v Praze, které dosud vlastnil Státní fond kultury a z jejichž pronájmu byl částečně financovaný. Informaci zveřejnil Deník N a potvrdila ji mluvčí ministerstva kultury Petra Hrušová. Uvedla, že o budovy neprojevila zájem žádná z příspěvkových organizací, načež budou budovy převedeny pod státní Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM).

Reklama

Dotaz na možnou cenu, za kterou by se domy mohly prodat, ponechalo ministerstvo bez odpovědi. Hrušová uvedla, že prodej domů umožňuje také nové financování fondu, kdy díky mediální novele bude Státní fond kultury dostávat 25 procent výnosů ze sponzoringu na České televizi. „Odhadovaný výnos je vyšší než stávající výnos z nájmu Národního domu na Vinohradech a Hybernie,“ dodala. Letos pracuje fond s výnosy ve výši zhruba 76 milionů korun, pronájmy z toho tvoří asi 33 milionů korun.

Kromě dvou prodávaných nemovitostí spravuje fond ještě kubistický Dům U Černé Matky Boží na Starém Městě. „Výnosy z Národního domu na Vinohradech a z Hybernie považuje ministerstvo z dlouhodobého hlediska za rizikové, protože by byla nutná velká investice do rekonstrukce nemovitostí. Státní fond kultury takovými zdroji nedisponuje,“ uvedlo ministerstvo.

V letošním schváleném rozpočtu fondu je uvedený roční výnos za pronájem domu U Hybernů ve výši 15,6 milionu korun a za Národní dům Vinohrady 13,2 milionu korun, z čehož v případě budovy na Vinohradech jde až 50 procent na opravy.

Deník N uvedl, že o dům U Hybernů má zájem slovenský miliardář Milan Fiľo, který má budovu dlouhodobě v nájmu.

Reklama

V letošních schválených výdajích má fond 60 milionů korun na podporu kulturních projektů, celkové výdaje fondu jsou 75,8 milionu korun.

Státní fond kultury vznikl v roce 1992, aby rozděloval na podporu umění peníze z nově vzniklé loterie. Kvůli jejímu rozjezdu ministerstvo kultury zastavilo Dům U Černé Matky boží a palác U Hybernů. Loterie však zkrachovala a fond musel uhradit úvěr. Téměř 300 milionů korun bylo zaplaceno ze státního rozpočtu a fond měl tuto část splácet. Za 20 let ale splatil jen asi 30 milionů korun navzdory vlastnictví tří pražských domů. V roce 2016 stát fond oddlužil.

Stát prodává zámecký areál Veleslavín.

Není to trochu moc? Za zchátralý zámek chce stát půl miliardy

Stát prodává další trofejní nemovitost. Za zámecký areál na Veleslavíně chce půl miliardy. V minulosti v něm přebýval i T. G. Masaryk.

Přečíst článek

Zámek Štiřín

Zámek Štiřín znovu míří do aukce, stát jej zlevnil o stovky milionů

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) vypsal druhé kolo elektronické aukce středočeského zámku Štiřín. Dražba se uskuteční od 22. do 23. října. Vyvolávací cenu proti neúspěšnému prvnímu kolu z minulého týdne snížil úřad o 800 milionů korun na 2,5 miliardy korun. Nižší je také dražební kauce, bude činit 25 milionů korun proti předchozím 30 milionům.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Rusko má v ČR příliš mnoho nemovitostí k nejasným účelům, uvedl spolek Kaputin

Ruské nemovitosti v Česku mají často nejasný či nelegální účel, upozorňuje spolek Kaputin

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme