Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Developeři: Geoportál je odjištěný granát. Pokud bouchne, zasadí českému hospodářství tvrdou ránu

Čtvrť Emila Kolbena
ČTK
 nst
nst

Digitální stavební řízení se v první vlně srazilo do prosté elektronizace, obavy vzbuzuje i geoportál. „Dohromady se jedná o odjištěný granát, který, pokud bouchne, může českému hospodářství zasadit bolestivou ránu do nejcitlivějšího místa v nejméně vhodnou dobu,“ píše ve svém komentáři Zdeněk Soudný z Asociace developerů.

Reklama

Novela stavebního zákona, která je v podstatě jen kosmetickou úpravou stávajícího nevyhovujícího systému povolání staveb, je promarněná šance. Dílčí zlepšení a zrychlení přináší, to dobré v ní zůstalo z předchozí rekodifikace, o skutečně revoluční krok směrem kupředu k moderní stavební legislativě 21. století se ale nejedná.

Podobně či hůře je na tom digitalizace, která z ní vychází. Digitální stavební řízení se v první vlně srazilo do prosté elektronizace posílání PDF „stavební datovou schránkou“, ne příliš dobře technicky a právně zvládnutou, navíc fatálně nepřipravenou. Její pokračování - tzv. geoportál vzbuzuje podobné obavy. Dohromady se jedná o odjištěný granát, který, pokud bouchne, může českému hospodářství zasadit bolestivou ránu do nejcitlivějšího místa v nejméně vhodnou dobu.

Úředníkům na stavebních úřadech chybí proškolení

To, že se včera spuštěná digitalizace stavebního řízení neobešla bez komplikací a technických zádrhelů nepřekvapilo, ostatně je to u podobných procesů předvídatelné. V tom asi ten největší problém není. Bohužel ale došlo na to, před čím Asociace developerů opakovaně varovala. Nepřipravenost systému, úředníků, odborného prostředí, ale také prováděcích vyhlášek, metodických materiálů, faktická absence hloubkového proškolení úředníků, problémy se zapojením dotčených orgánů státní správy do celého procesu. Přeskočený zkušební provoz. Nevyslyšení lidé z praxe, kteří měsíce volali po zpomalení a nápravě, propojení systémů.

Reklama

Ministr Bartoš se po svém nástupu do funkce rozhodl jít jinou cestou než jeho předchůdkyně, což je jeho legitimní právo. Dnes prezentuje, jak ušetřil více než miliardu korun. Srovnává ale dvě naprosto odlišná řešení. Původní koncept předpokládal skutečně komplexní digitalizaci. Té jsme se dosud nedočkali. Bartošova cesta je o postupné evoluci systému. To nutně nemusí být špatné řešení. Na konci se asi dostane do podobného řešení, jako předpokládalo MMR za Dostálové. Jen je nyní téměř nemožné říci, za jak dlouho to bude, a kolik to bude stát. O to více, že MMR naráží v oblasti digitalizace na ÚOHS, který mu v této věci opakovaně „shazuje“ výběrová řízení a zadávání „z ruky“.

Developeři, stavebníci obecně, ti jsou v současné době až sekundární obětí tohoto politického pokusu. V první bojové frontě nyní stojí především úředníci stavebních úřadů a tajemníci měst a obcí. Ti se musí potýkat jak s nefunkčností, tak se snahou rychle se naučit v systému pracovat. Navázat na něj svůj vnitřní systém fungování na úřadu. Měli na to týdny, dny. Příliš málo na tak zásadní věc. A dokládají to jejich současná vyjádření, kterých jsou plná média, sociální sítě, a na která narážíme také při osobních jednáních. Jejich výčet by nebyl krátký - ale je předčasný, je nutné počkat několik dní.

Než si to „celé sedne“, bude trvat. Stavební úřady jsou nyní zavaleny žádostmi, které dorazily do 30. 6. 2024, a jak se netají, bude jim trvat měsíce, než se s nimi vypořádají. Většinově až poté se budou muset vypořádat s tím, co jim přijde digitálně podle novely stavebního zákona. MMR tak vlastně nepřímo a neplánovaně dostalo svůj čas na zkušební provoz, byť realizovaný již v „plné palbě“. To ostatně dokládají také slova jeho tiskového mluvčího, který pro média uvedl, že „právě reálné chování uživatelů teprve odhalí slabá místa, ať už v uživatelském rozhraní, tak v infrastruktuře systému“. Ano, tak se to obvykle dělá. Ve zkušebním období.

Dušan Kunovský, Central Group

Modleme se, aby nedošlo ke kolapsu schvalování nových bytů, říká Dušan Kunovský

Po dvou letech zamrzlého trhu s nemovitostmi se letos, počínaje jarem, čeká zlom. S poklesem úrokových sazeb a po stagnaci prodeje bytů, kdy lidé s nákupem nemovitostí vyčkávali, přichází přelomový rok. „Očekáváme, že letos budeme mířit k tisícovce prodaných bytů,“ říká Dušan Kunovský, majitel největšího developera v zemi, který se soustředí na pražský trh.

Přečíst článek

Faltýnková za PKR Partners

Nový stavební zákon je totální fiasko. Český přístup je děsivý, říká expertka na stavební právo Faltýnková

Chybí digitalizace, chybí prováděcí předpisy. Za pár měsíců, přesně od 1. července letošního roku, má v Česku začít platit nový stavební zákon. „Nevypadá to úplně optimisticky,“ říká Kristýna Faltýnková, advokátka kanceláře PRK Partners, která se stavebnímu právu věnuje. Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš, který má nový klíčový předpis na starosti, však stále nehodil flintu do žita. A tvrdí, že vše dobře dopadne. Zatím je to spíš zmatek, tvrdí Faltýnková.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Bojíme se, vzkazují stavební úřady ministerstvu. Kolem digitalizace stavebního zákona panuje nervozita

Přečíst článek

Do Máje už nikdy nevkročím, motýli Davida Černého jsou nejmenším zlem, říká Jan Kasl

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme