Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Svaz měst a obcí chce kvůli nefunkčnímu stavebnímu zákonu jednat s premiérem

Svaz měst a obcí, František Lukl
Profimedia
 ČTK

Potíže se spuštěním digitalizovaného stavebního řízení by podle Svazu měst a obcí (SMO) mohly znamenat skluz 13 000 stavebních povolení v hodnotě 100 miliard korun, a to v případě, že se podaří systém uvést do funkčního stavu do začátku září. Podle předsedy svazu Františka Lukla byla digitalizace připravena humpoláckým způsobem, stavební úřady jsou zavaleny žádostmi, které došly podle starých pravidel do konce června, a trápí je dlouhodobý podstav.

Reklama

Svaz varuje před kolapsem úřadů a také před dalšími škodami, které mohou plynout z nemožnosti čerpaní předjednaných dotací. Svaz požádal ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše (Piráti), aby svolal jednání s organizacemi, na něž dopadají změny v digitalizaci, a to za přítomnosti premiéra Petra Fialy (ODS). 

Problémem je podle starostů i přesun složitějších stavebních řízení na větší obce, kde chybějí úředníci. Navíc nemají podrobný manuál pro práci s novým systémem. Svaz je také zklamán komunikací ministerstva pro místní rozvoj v prvních dnech spuštění systému, kdy se ukázaly chyby.

Nový stavební zákon začal platit 1. července. Norma například ruší dvojí povolování staveb a územní a stavební řízení slučuje do jednoho. Řízení má být pro všechny účastníky v digitální podobě přes propojení Portálu stavebníka pro veřejnost a Informačního systému stavebního řízení (ISSŘ) pro úředníky i dalších systémů.

Potíže s novým on-line systémem mohou podle úřadů a odborníků vést k průtahům ve stavebních řízeních, finančním ztrátám i krachu některých projektantů. I měsíc po spuštění mají s jeho využíváním radnice a žadatelé o stavební povolení dál problémy. Podle ankety ČTK se úřady potýkají s chybami a nelogičnostmi v systému či chybějícími prvky oproti původním systémům. Podle odborníků by mohly ztráty způsobené průtahy v řízeních dosáhnout za červenec miliardy korun. Podle komory stavařů kvůli potížím se systémem a změnou stavebního zákona ukončí aktivní činnost možná až tisíce projektantů.

Reklama

Ministr Ivan Bartoš

Dalibor Martínek: Nefunkční stavební řízení Bartoš ustojí, Fiala ho potřebuje

Už začátkem roku prohlásil při pravidelném setkání s novináři Dušan Kunovský, největší český developer, že nový stavební zákon už snad ani nechce komentovat. Jeho příprava byla tehdy v troskách. Nebyl vysoutěžený dodavatel systému. A aby takový systém mohl dobře fungovat, je potřeba ho nejen naprogramovat, ale také zavést do praxe, naučit s ním pracovat všechny zúčastněné. Tedy hlavně úředníky. Pro stavebníky by měl být jednoduchý a přehledný.

Přečíst článek

Projektanti v ohrožení

Podle předsedy České komory architektů Jana Kasla je po měsíci stavební řízení v chaosu, Portál stavebníka nefunguje a systém stále není propojen s katastrem nemovitostí.

Od 1. července uživatelé poslali podle údajů MMR přes Portál stavebníka přes 4200 žádostí. Úředníci v ISSŘ začali pracovat s 2300 z nich.

Oslovené úřady se obávají, že kvůli potížím se systémem nebudou moct dodržet zákonné lhůty pro vyřizování podání. Komora očekává, že aktivní činnost může ukončit až několik tisíc projektantů.

Prodlevy v řízeních podle odborníků zvyšují náklady stavebníků a mohou bránit vyplacení záloh projektantům.

MMR uvedlo v předchozích dnech, že nový systém každé dva týdny aktualizuje a podstatné vady řeší v řádu dní. Stavební úřady ale zatím větší změny ve fungování nezaznamenaly.

Dalibor Martínek: Piráti táhnou proti alkoholu. Maskují kolaps výstavby

Piráti se staví do čela boje proti alkoholu. To je jistě záslužná činnost. O Pirátech se spíš vědělo, že bojují za legalizaci marihuany. Jak se ukazuje, stíhají obojí. Zástupci Pirátů ve sněmovně prosazují sadu opatření, od vyšších daní přes zákaz reklamy až po omezení prodejní doby či licence na prodej alkoholu. Nyní hledají pro své nápady podporu, něco by chtěli dotáhnout ještě v tomto volebním období.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Natáčení podcastu s Ondřejem Boháčem.

Šéf pražských plánovačů: Ke zrychlení nemohlo dojít. Stavební zákon neřeší územní plánování

Přečíst článek

Digitalizace stavebního řízení je průšvih. Senát Bartošovi doporučil krizového manažera

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme