Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Pozemek za babku a výhled na jezero k tomu. Jak švédský venkov bojuje proti vylidnění

Pozemek za babku a výhled na jezero k tomu. Jak švédský venkov bojuje proti vylidnění
iStock
Petra Nehasilová
pej

Švédové následují Italy. Místo domů za „jedno euro“ ale nabízejí pozemky. Metr čtvereční za švédskou korunu, tedy dvě koruny české.  

Reklama

Dům za jednou euro aneb akce italských obcí, které bojují s vylidněným, nejsou ničím novým. A podobně se s úbytkem obyvatel i zpomalením realitního trhu snaží vypořádat i městečko Götene, které se nachází více než 300 kilometrů jihozápadně od Stockholmu.

„Trh s bydlením je aktuálně v našem regionu a ve Švédsku obecně velmi pomalý kvůli vysokým úrokovým sazbám a recesi. Chtěli jsme mu poskytnout vzpruhu,“ říká pro server CNN Johan Månsson, starosta Götene.

Obec se podle něj rovněž potýká s úbytkem obyvatel. Prodej pozemků, které obec nabízí téměř zadarmo, by mohl zažehnout populační růst. Alespoň v to její zastupitelé doufají.

Sambuca di Sicilia

Italové zdražili. Za dům už chtějí tři eura

Výprodej historických domů na Sicílii pokračuje. Městečko Sambuca di Sicilia tentokrát nabízí 12 domů.

Přečíst článek

Reklama

Vyrostou na pozemcích domy u jezera?

Pozemky jsou atraktivní, už protože se nachází u břehu jezera Vänern, které je svojí rozlohou větší než o něco známější Bodamské jezero. Vlastně větší jezera na evropském kontinentu má už jenom Rusko.

Vedení obce se zatím rozhodlo za symbolickou cenu prodat 30 pozemků, které se předtím nedařilo delší dobu prodat.

„Řekli jsme si, proč ne, jde o mimořádnou situaci, která vyžaduje mimořádná opatření. Tak jsme to udělali a stala se z toho senzace,“ konstatoval starosta Månsson. Vzhledem k tomu, že obec disponuje spoustou dalších pozemků, plánuje akci v nejbližší době zopakovat.

Budova Victoria Palace na Vítězném náměstí v Praze je zkolaudovaná.

Po téměř 100 letech na pražském Vítězném náměstí stojí nová budova. Má fasádu za miliony a 25 let starý strom

Pozemek na Vítězném náměstí desítky let zel prázdnotou. Až nyní se podařilo dokončit městský blok navržený urbanistou Antonínem Engelem.

Přečíst článek

Program obec zahájila minulý měsíc, zájem byl veliký, v první vlně se o pozemky přihlásilo 30 zájemců. Čtyři z nich už pozemek o rozloze o 700 do 1200 metrů čtverečních vlastní. 

„Pak se informace rozšířila jako virus. Dva naši lidi na telefonní ústředně nestíhali přijímat poptávky,“ dodává starosta. Úřad zatím výběrové řízení pozastavil do začátku srpna, do té doby chce podmínky přehodnotit. Je tak velmi pravděpodobné, že metr čtvereční se už nebude prodávat za dvě koruny.

Pozemek si zatím může koupit kdokoliv i bez trvalého bydliště ve Švédsku, i to se ale může do budoucna změnit. Zatím jedinou podmínkou, kterou si obec stanovila je, že se stavbou domu se musí začít do dvou let.

Výstavba rodinného domu ve Švédsku vychází na zhruba šest až osm milionů českých korun.

Natáčení podcastu s Ondřejem Boháčem.

Šéf pražských plánovačů: Kdyby si v Praze nikdo nestěžoval, byl bych nervózní

„Projekt na rekonstrukci Hlavního nádraží v Praze je velmi smělý, ale řeší dlouhodobé problémy, které jsme dosud nedokázali řešit,“ říká šéf pražských plánovačů Ondřej Boháč v dalším díle podcastu Realitní Club. Kromě zásadních pražských projektů, jako jsou rekonstrukce Hlavního nádraží či výstavba Vltavské filharmonie, se dostalo i na další ožehavá témata - Metropolitní plán Prahy i rekodifikaci stavebního zákona.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Natáčení podcastu s Markem Lokajem, šéfem developera YIT.

Šéf finského developera: Přestat stavět paneláky byla chyba. Díky pokroku mohou být dokonalé

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme