Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Televizi Barrandov vyčistíme, připravíme, a následně prodáme, říká Jan Čermák

Dalibor Martínek

Jan Čermák v červnu letošního roku zcela převzal kontrolu nad společností Empresa Media, která předtím patřila Jaromíru Soukupovi. A pod kterou patří i TV Barrandov. Soukup svou společnost zatížil stovkami milionů dluhů, které nedokázal splácet. A minimálně v TV Barrandov definitivně skončil. Patrně brzo skončí i ve své mediální agentuře.

Reklama

Čermák se profesně v první řadě věnuje vymáhání pohledávek. Kupuje firmy, které neuměly hospodařit, které se ocitly na hraně krachu. Dá je ekonomicky do kupy, něco rozprodá, zefektivní procesy. Potom je výhodně prodá.

Televize mu tak nějak z podstaty jeho podnikání spadla do klína. Soukup neuměl hospodařit.

Díky Barrandovu se Čermák mediálně zviditelnil. Pro něj to je však jen jeden z mnoha byznysů. Každou firmu před krachem, kterou reorganizuje, rozparceluje, nakopne k životu a většinu prodá. Přesto se díky této akvizici stal vlastně mediálním magnátem. „Necítím se být mediálním magnátem. V mediální sféře jsme se nikdy nepohybovali. Ani to nebylo naším primárním záměrem.“

Jeho firma Servis 24 se věnuje servisu pohledávek, které bývají primárně bankovního charakteru. Dlužníci nesplácejí bankám, a ty se na něj obrátí, aby s tím něco dělal. „Většina pohledávek je zastavena nemovitostmi. Nemovitosti je potřeba „očistit“, technicky je dát do nějakého stavu, pronajmout, případně prodat,“ říká Čermák.

Reklama

Nemovitosti, to je oč tu běží

Proč vlastně Čermák chtěl získat TV Barrandov? Opět jde o reality. „Poprvé se k nám tento projekt dostal, což už budou skoro dva roky, když nás České radiokomunikace požádaly o pomoc s řešením pohledávek za TV Barrandov, které v té době byly v řádu nižších stovek milionů korun,“ popisuje Čermák. Jeho firma si zjistila okolnosti, a jak říká, primárně do toho šla jako do realitního byznysu.

„Málokdo to ví, ale podstata je v tom, že skupina TV Barrandov se skládá i z docela velkého nemovitostního portfolia. Což jsou zejména dvě nemovitosti. Studia na Barrandově, a velký areál v Braníku.“ V dobách největší slávy tam v televizi pracovalo asi tisíc lidí.

„Areál je velký, a má obrovský realitní a developerský potenciál.“ Čermákův primární zájem jsou nemovitosti. I proto jeho firma vykoupila bankovní pohledávky za Barrandovem. Vedle toho získala, jako „divokou kartu“ televizi. „Do té doby pro nás naprosto neznámý byznys.“ Jeho úmyslem je televizi „vyčistit“ a prodat. Televize je podle něj jen jednou z mnoha akvizic, kterou má. „Máme v úmyslu ji vyčistit, připravit, a následně prodat.“

Jan Čermák byl hostem specializovaného realitního podcastu Realitní Club. Pořad se spouští v úvodu tohoto článku. Naleznete ho také na vaší oblíbené podcastové platformě. Kanál Newstream Podcasty je na Spotify, Google Podcasts i Apple Podcasts. Hezký poslech.

Jan Čermák, TV Barrandov

Majitel Barrandova Čermák ovládl strojaře z Hodonína

Novopečený majitel TV Barrandov Jan Čermák ovládl další firmu. Jde o Montpetrol, strojírenskou společnost z Hodonína, která se soustředí na byznys v oblasti ropy a plynu.

Přečíst článek

Podnikatel Jan Čermák získal od Soukupa celou TV Barrandov

Firmy kupuji hlavně kvůli pozemkům a budovám, říká majitel TV Barrandov Čermák

Areál po TV Barrandov v Braníku je na poměrně pěkném místě vedle jižní spojky v Praze, říká Jan Čermák, který je nyní majitelem TV Barrandov. Pozemek získal po Jaroslavu Soukupovi a jeho skupině Empresa Média. Po „mediálním magnátovi,“ který svou společnost zadlužil a přišel o ni, ji Čermák převzal.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Podnikatel Jan Čermák získal od Soukupa celou TV Barrandov

Firmy kupuji hlavně kvůli pozemkům a budovám, říká majitel TV Barrandov Čermák

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme