Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Turisté patří do hotelů. Orbán v Budapešti cíleně likviduje byznys krátkodobých pronájmů

Budapešť
iStock
 ČTK

Viktor Orbán hledá cestu z krize na trhu s bydlením. V Budapešti téměř zečtyřnásobí daň z krátkodobých pronájmů obytných nemovitostí, které se uskutečňují například prostřednictvím internetové platformy Airbnb, píše Bloomberg.

Reklama

Návrh podle ministerstva předpokládá zvýšení daně na 150 tisíc forintů (zhruba 9400 korun) měsíčně ze současných 38 400 forintů (zhruba 2400 korun) měsíčně. Počítá rovněž s tím, že v příštích dvou letech se nebudou vydávat žádná nová povolení pro byty na krátkodobé pronájmy.

Opatření, jež se mají vztahovat pouze na Budapešť, jsou reakcí na prudký růst cen nemovitostí a nájemného v hlavním městě, ke kterému přispěla rostoucí nabídka bytů k pronájmům na platformách Airbnb a Booking Holdings. Náklady na bydlení v Budapešti se za uplynulých deset let skoro zečtyřnásobily, píše Bloomberg.

Obyvatelé šestého budapešťského obvodu, který patří u turistů k nejpopulárnějším, v zářijovém referendu odhlasovali úplný zákaz krátkodobých pronájmů. Referendu předcházely roky stížností obyvatel na hluk, odpad a rostoucí náklady na bydlení. Vedení obvodu slíbilo, že do konce roku schválí opatření odpovídající výsledkům referenda.

V České republice jsou výrazně pro omezení ubytovacích platforem typu Airbnb Pražané, zbytek republiky je jako velký problém nevnímá. Vyplývá to z průzkumu, o jehož výsledcích minulý týden informovala společnost STEM/MARK.

Reklama

Nechceme vás tady. V Budapešti dali stopku turistům, zatím jen v jedné čtvrti

Hluk, odpadky a také nebývalý nárůst cen nájmů vyvolaly v jedné z nejnavštěvovanějších čtvrtí v Budapešti referendum, v němž se tamní obyvatelé vyjádřili pro zákaz krátkodobých pronájmů.

Přečíst článek

Zuzana Chudoba, předsedkyně Asociace nájemního bydlení

Vrací se éra podnikových bytů, říká Zuzana Chudoba

Zuzana Chudoba je zakladatelkou a majitelkou společnosti BTR Consulting, která se věnuje správě nájemních bytů. Nyní jich má v péči asi sto padesát. Zároveň je členkou prezidia Asociace nájemního bydlení, což je lobbistická organizace, která se snaží i změnami v legislativě zvýšit práva vlastníků bytů. „Třeba v Německu mají databázi nájemců,“ říká Chudoba. O vytvoření něčeho podobného se asociace snaží i v Česku. Její firma mezitím přináší na trh novinku, nájemné bez kauce. Místo kauce bude pojistka. Nájemník platí v ceně nájemného pojištění pro případ škod či neplacení nájemného.

Přečíst článek

Dalibor Martínek: Airbnb znovu válcuje trh. Přestože by ho řada měst, včetně Prahy, nejraději zadupala

Ubytovací platformy typu Airbnb s příchodem léta znovu dokazují, že cestovatelům o komfort zas tolik nejde. Je to cena, co rozhoduje.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Jana Hasík

Ostravská firma se rozkročila za hranice. Hasíkova Purposia Group posiluje v Rakousku a Slovinsku

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme