Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

U Českých Budějovic vyrostla čtyřpodlažní dřevostavba. Je energeticky soběstačná

Budex otevřel druhou nejvyšší dřevostavbu v Česku
ČTK
 ČTK

Společnost Budex postavila v Plané u Českých Budějovic druhou nejvyšší dřevostavbu v Česku, má výšku 17,2 metru. Maximální povolená stavební výška u dřevostavby je v Česku 22,5 metru.

Reklama

Jedná se o nové čtyřpodlažní sídlo společnosti s názvem Budex Hub, které je energeticky soběstačné. Elektřinu vyrábí ze slunce a ukládá ji do bateriového systému k pozdějšímu využití. Naopak k chlazení objektu využívá vodu z 20 podzemních vrtů. Dnes to řekli novinářům při slavnostním otevření budovy majitelé společnosti Pavel Schwarz st. a Pavel Schwarz ml. Výši investice nesdělili. Nejvyšší dřevostavbou v Česku je sídlo lesnicko-dřevařské firmy Kloboucká lesní v Brumově-Bylnici na Zlínsku z roku 2022 s výškou 18 metrů.

FOTOGALERIE: Prohlédněte si novou dřevostavbu

Objekt poskytne zázemí více než stovce zaměstnanců, kteří pečují o desítky tisíc zákazníků nebo vyvíjejí roboty. „To je hlavní důvod, proč jsme se rozhodli vybudovat nové zázemí, protože jsme přesvědčeni, že v systému detašovaných pracovišť klesá produktivita, narůstá šum a nekoordinace, zejména ve vývojových projektech. Je také ekonomicky lepší investovat do vlastního zázemí, než si pronajímat kancelářské prostory. Tím, že jsme nejen administrativní, ale i vývojová a výrobní firma, je pro nás velice důležité investovat do zázemí, které toto soužití umožňuje a zefektivňuje,“ řekl Pavel Schwarz ml.

Reklama

Dřevo, beton a sklo

Stavba začala v září 2022. Kapacita objektu je 124 lidí a užitná plocha 2312 metrů čtverečních. Dřevo ve stavbě doplňuje beton a sklo. Středobodem budovy je schodiště, kolem kterého jsou umístěny kanceláře. Vnitřní prostory jsou navrženy jako vzdušné, prosvětlené a otevřené kanceláře s kapacitou až pro 12 lidí. Jsou zde i kanceláře pro čtyři lidi, uzavřené telefonní místnosti pro jednotlivce, otevřené pracovní prostory, zasedací místnosti, relaxační prostory a v nejvyšším patře kuchyně s jídelnou a terasa.

Když je do objektu potřeba dostat více tepla, nebo chladu, zapojí se tepelná čerpadla. Dalším zdrojem tepla pro objekt je odpadní teplo ze serverů.

Fotovoltaické panely jsou na střechách nad parkovištěm, solární energií budou také napájet 40 nabíjecích stanic firemních i veřejných pro osobní a nákladní elektromobily. Majitelé plánují v příštím roce snížit spotřebu benzinu a nafty pro firemní flotilu vozidel, kterých je zhruba 30, zvýšením počtu firemních elektromobilů na 11.

Majitelé a investoři, otec a syn Schwarzovi, jsou milovníci technologií a inovací. Stáli třeba za vznikem společností a značek GoPay, GoMobil, TERMS a zemědělského robota Roboton, který představili na letošním agrosalonu Země živitelka. Ten po naprogramování samostatně plní různé úkoly, od zalévaní a plení až po sázení.

V pražských Řeporyjích vyrostly vícepodlažní bytovky ze dřeva

Developer UBM dokončil stavbu prvních vícepodlažních bytových domů ze dřeva v Praze. Projekt Timber Praha v Řeporyjích tvoří čtyři budovy, dvě z nich jsou čtyřpodlažní a dvě s přízemím a dvěma patry. Dohromady je v těchto dřevostavbách 62 bytů, metr čtvereční vyjde zájemce v průměru na 143 tisíc korun.

Přečíst článek

Šikmá střecha tvoří zajímavý kontrast s dopravníkovou konstrukcí v pozadí

Rigips představil svůj tiny house. Využívá moderní materiály i technologie

Montované dřevostavby opláštěné sádrokartonem nabývají na významu a jejich uplatnění se rozšiřuje. Nově o tiny house v Horních Počaplech na Mělnicku. 

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Freedomek v Tachově.

Budoucnost českého stavebnictví? Dřevostavby by mohly tvořit až čtvrtinu nových projektů

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme