Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Už brzo začneme měnit nádraží na Florenci i Hlavní nádraží, říká Musil z Penty

Dalibor Martínek

Za sedmnáct let se nám podařilo vytvořit zásobník pozemků na těch nejlepších místech v Praze, říká David Musil, od července výkonný šéf Penta Real Estate, kde nahradil Petra Paličku. Ve firmě po téměř celou tuto dobu Musil pod Paličkou pracoval.

Reklama

Z pozemků má na mysli například okolí Masarykova nádraží, Hlavního nádraží nebo Florenc. Ale i pozemky na Žižkově nebo v Nuslích. „To jsou opravdu nádherná místa,“ říká Musil.

Na akvizicích pozemků se podle něj podílel celý tým. „Osobně jsem byl třeba u akvizice pozemků u Hlavního nádraží. Byl to od začátku hodně odvážný projekt, s nájemní smlouvou a hodně těžkými podmínkami.“

Jak se vlastně dá získat lukrativní pozemek v centru hlavního města? „Kreativitě se nekladou meze,“ glosuje to Musil. „Jedna z nejvyšších přidaných hodnot naší firmy je, že jsme dobří v developerské a architektonicko-urbanistické části.“ A doplňuje, že Penta má mnoho projektů společných s jinými developery, kdy třeba oni měli pozemek, ale nedařilo se jim projekt dobře rozvinout. To je podle něj i případ Masarykova nádraží, kde jsou minoritní akcionáři. A podobné je to u projektu na Hlavním nádraží. A taktéž u projektu dostavby na pražském Vítězném náměstí má Penta dva partnery, Sekyra Group a Kaprain.

Musil z Penty: Zacelíme jizvy v centru Prahy

David Musil pracuje v Pentě na realitních projektech už šestnáct let. Dřív byl jeho šéfem Petr Palička, ale od července jeho roli Musil převzal. Stal se výkonným šéfem Penta Real Estate.

Přečíst článek

Reklama

Penta se prý před několika lety rozhodla, že bude architekty vybírat pomocí architektonické soutěže, nejlépe ve spolupráci s komorou architektů. „To je nejlepší způsob, jak se dostat k tomu nejlepšímu.“ Musil uvádí jako příklad bytový projekt Mocca Residence na Vysočanech.

Asi nejočekávanějším projektem, na kterém nyní Penta pracuje, je zastřešení kolejiště Hlavního nádraží. Je to prostor pro veřejnost nyní nepřístupný. „A teď si představte, že nad tím budou obchody, kavárny, kanceláře. Zahájili jsme proces změny územního plánu. Očekávám velmi širokou a férovou diskusi o tom, co tam má vzniknout.“ Je podle něj otázka, co tam má vzniknout, nikoliv, zda má být kolejiště zastřešeno. Jako možné vidí využití pro mnoho funkcí. Musil si umí představit i velký prostor pro veřejné využití, například pro galerii či muzeum.

Po debatě o využití nových prostor chce Penta vytvořit odbornou skupinu, která by definovala cíle architektonické soutěže „Doufáme, že bychom za čtyři nebo za pět let mohli začít stavět.“

Dalším významným místem, které Penta koupila a chce na něm rozvíjet velký projekt, je autobusové nádraží na Florenci. „Máme dokončenou urbanistickou soutěž s názvem Florenc 21,“ říká Musil. Ze závěrů této soutěže firma nyní připraví architektonickou soutěž na jednotlivé bloky. „Když to dobře půjde, za dva nebo tři roky bychom mohli zahájit výstavbu.“

David Musil byl hostem podcastu Realitní Club, který můžete zhlédnout v úvodu tohoto článku. Najdete ho také na vaší oblíbené podcastové platformě. Kanál Newstream Podcasty je na Spotify, Google Podcasts i Apple Podcasts. 

Setkání Realitního Clubu Newstreamu na téma obstrukce ve stavebním řízení.

Češi jsou rození kverulanti. Stavební obstrukce by šlo vyřešit lehce, shodují se odborníci

Obstrukce při povolování staveb stojí peníze developery i celou ekonomiku. Řízení trvá klidně patnáct let, když se stavba vláčí po soudech. Řešení by přitom podle členů Realitního Clubu bylo jednoduché: zatížit podání námitky finanční kaucí.

Přečíst článek

Petr Urbánek, šéf PDS

Petr Urbánek: Sedm tisíc nových bytů v Praze bude. Ale ještě se nekoplo

Hlavní město Praha už čtyři roky rozvíjí svůj plán postavit sedm tisíc bytů pro lidi z takzvaných potřebných profesí. Petr Urbánek jako ředitel Pražské developerské společnosti, kterou si město zřídilo, má za úkol dodat tyto byty. Na rozdíl od soukromých developerů má výhodu, že nemusí vyhledávat a draze vykupovat pozemky pro výstavbu. On je tak nějak od města dostává. Ale stejně jako ostatní stavitelé musí podstupovat standardní proces povolování a výstavby. Výsledkem je, že společnost pod jeho vedením zatím nepostavila ani jeden byt. Sceluje parcely a řeší smluvní vztahy. Velké plány však zůstávají.

Přečíst článek

Mocca Rezidence

Penta postaví ve Vysočanech 300 nových bytů

Penta Real Estate zahajuje výstavbu nového rezidenčního projektu Mocca Rezidence. Mezi ulicemi Sokolovská a Drahobejlova, nedaleko stanice metra Českomoravská nebo městského parku Podviní, bude obnoven původní městský blok a vyrostou tam téměř tři stovky nových bytů v prémiové kvalitě.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Návrh architektonického studia OVA architekti

Fotogalerie: Kousek od „zlaté“ Masaryčky vyroste nová kancelářská budova. Dříve tam stávala pošta

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme