Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

V areálu brněnské Vlněny vyrostla skleněná dominanta. Má 60 metrů a unikátní fasádu

Dokončená kancelářská budova I developerské společnosti CTP v areálu bývalé textilní továrny Vlněna poblíž centra města
ČTK
 ČTK

Dosud nejvyšší budovu v areálu, který postupně roste na území bývalé továrny Vlněna v Brně, dokončila developerská společnost CTP. Kancelářská budova I má 16 poschodí, chytré osvětlení reagující na počet lidí v místnosti i kontrolovanou kvalitu vzduchu. Budova je z 60 procent obsazená.

Reklama

„Budova I, za jejímž návrhem stojí renomovaný architektonický ateliér Studio acht, je výrazným symbolem inovací a udržitelnosti. Její unikátní prosklená 'pilovitá' fasáda je technickým unikátem, který doposud nebyl v Evropě použit. Fasáda maximalizuje přirozené osvětlení a poskytuje všem pracovníkům atraktivní výhled na Brno,“ uvedl Michal Dospěl, ředitel výstavby pro region jižní Moravy v CTP. Výstavba budovy přišla na 700 milionů korun.

FOTOGALERIE: Prohlédněte si nově dokončenou kancelářskou budovu

Ekologická budova

Budova s 8850 čtverečními metry splňuje požadavky na pasivní stavbu s minimálním dopadem na životní prostředí. Nabízí takzvané chytré kanceláře, což zahrnuje inteligentní osvětlení, které se automaticky přizpůsobuje počtu lidí v místnosti, a kontrolu kvality vzduchu řízenou inteligentními systémy pro topení, chlazení, rekuperaci a vlhkost vzduchu. Na střeše budovy I je umístěna přistávací plocha pro drony a bezpilotní systémy, která má v budoucnu umožňovat doručování zásilek právě pomocí těchto strojů. Legislativa v Česku zatím podobné doručování neumožňuje.

Reklama

CTP zatím pokračuje v poslední fázi výstavby v areálu Vlněny, která zahrnuje budovy K, X a Y. Devítipatrová kancelářská budova K má být hotová na konci roku 2025, dvanáctipatrové obytné budovy X a Y s 255 nájemními byty o dispozicích od 1+kk po 3+kk mají termín dokončení v polovině roku 2026. Většina nájemních bytů bude vybavená.

Areál bývalé textilky Vlněna koupila společnost CTP v roce 2007, na přestavbě brownfieldu začala pracovat v roce 2016. První budova byla dokončena v roce 2018. V současné době má areál 60 tisíc metrů čtverečních pronajímatelných ploch, po dokončení rozestavěných budov se plocha rozšíří na 80 tisíc čtverečních metrů. Vedle kanceláří jsou nyní v budovách také restaurace, kavárny, fitness centrum, coworkingové centrum i dětská skupina.

Brno se dočkalo. Stavba Janáčkova kulturního centra začne demolicí

Primátorka Markéta Vaňková a předseda představenstva Brněnských komunikací David Grund (oba ODS) ve středu podepsali smlouvu se zhotovitelem, který v Brně postaví Janáčkovo kulturní centrum. Práce za 2,3 miliardy korun bez daně má na starost konsorcium OHLA ŽS, Strabag Pozemní a inženýrské stavitelství a Unistav Construction. Zahájí je v nejbližších dnech, hotovo má být do tří let. Budova poslouží jako koncertní sál pro Filharmonii Brno. Příprava stavby se táhne mnoho let, letos zahájení zpozdilo správní řízení u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS).

Přečíst článek

Nefunkční podzemní garáže pod budovou budoucího Janáčkova kulturního centra v Brně

Nejzbytečnější parkoviště v Brně poroste do výšky. Do tří let by nad ním mohla stát budova filharmonie

Šest let stojí v centru Brna nepoužívané podzemní parkoviště. A už za tři roky by mohlo začít plnit svůj účel. Nad ním by totiž měla vyrůst budova filharmonie. Ve středu radní města rozhodli, kdo ji postaví.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Z natáčení podcastu s Leošem Anderle, šéfem Sekyra Group.

Šéf Sekyra Group: Kanceláře zdraží. Cenově se dostanou na úroveň Berlína

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme