Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Na místě bývalé skládky v Neratovicích vyroste betonový kostel i fara se zelenou střechou

V Neratovicích vyroste kostel se zelenou střechou.
Se svolením HSF System
Petra Nehasilová

Kostel v Neratovicích bude mít zelenou střechu a 22 metrů vysokou věž, která má připomínat Madonu. Stát bude na místě někdejší skládky.

Reklama

Neratovice jsou zřejmě jedním z mála tuzemských měst, které nemá kostel. Postavit ho chtěli už dávno v minulosti, úplně poprvé ještě v 60. letech minulého století. Záměr ale přerušila normalizace, která církevní stavbě nepřála. Po revoluci byly dokonce vykopány a vylity základy nového kostela, po smrti organizátora, tehdejšího pátera, ale začaly zarůstat. Proto se město, dosud známé hlavně Spolanou, dočká kostela až nyní.

Jak bude kostel vypadat se můžete podívat do následující galerie.

Nejenom kostel, i kulturní prostor

Kostel nebude plnit pouze funkci církevní. V plánech se s ním počítá i jako s komunitním centrem, kde se budou pořádat koncerty, výstavy či přednášky. „Kostel chceme postavit tak, aby se z něj stala důstojná dominanta města, vyhledávaná kulturní památka a jakési memento novodobých českých dějin, protože společenské centrum bude odkazovat na Kardinála Josefa Berana,“ uvádí Peter Kováč, předseda správní rady Nadace neratovického komunitního centra a farář. Ta s projektem oslovila známého českého architekta Zdeňka Fránka, mimo jiné autora kostelů v Litomyšli a v Černošicích.

Reklama

V Česku se staví moderní kostely. Kde a jak se můžete podívat do následující galerie.

Architektura lodi kostela v Neratovicích připomíná archu, věž evokuje postavu, která se k arše sklání. Místo, kde se kostelní věž dotýká obvodového pláště, je identické s držením dítěte madonou. „Celá stavba zosobňuje církevní společenství daného místa, ale svým tvarem také odkazuje na dynamiku dějin, které zmítají celým lidstvem,“ doplňuje Zdeněk Fránek.

Kostel bude tvořen dvěma soustřednými klenbami a představuje tak návrat ke kořenům církevních staveb. Dvouplášťový systém mají například kostel Santa Maria del Fiore ve Florencii nebo v katedrála svatého Pavla v Londýně od Christophera Wrena.  

Splnění ekologických kritérií nebude levné. ESG prodraží bydlení a nejvíce rodinné domy

Cesta ke splnění ESG parametrů zásadně ovlivňuje celý realitní trh – od developerů po banky. Nejzásadněji je ale pocítí koncový uživatel, české domácnosti, kvůli dalšímu růstu cen bydlení, shodly se osobnosti odvětví na setkání Realitního Clubu pořádaného newstream.cz, které se konalo v hotelu Augustin.

Přečíst článek

Do prostor mezi klenbami neratovického kostela architekt zakomponoval zázemí jako učebny, klubovny, toalety a podobně. Pod celý objekt pak umístil společenskou místnost. Železobetonová věž kostela bude přístupná po rampě kostela shora a nese zvony.

Současně vznikne i jednopatrová fara. Ta i společně s kostelem jsou navržené jako nízkoenergetické. Jejich střechy budou pokryty zelení, která bude zavlažována z retenčních nádrží. Kolem budov pak vyroste velký park s jezírkem a dětským hřištěm.

Rezidence U Milosrdných nabídne 27 bytů k pronájmu.

FOTOGALERIE: Hned vedle Anežského kláštera se staví rezidence za stovky milionů

Na atraktivním pozemku u Anežského kláštera ze 13. století se staví bytový dům určený pro nájemní bydlení. Stavba má nahradit kontroverzní projekt, který si vysloužil přezdívku „maršmeloun“. Za původním i novým návrhem stojí brněnský architekt Zdeněk Fránek.

Přečíst článek

Parkovací dům v Dolních Břežanech.

Ocel a svodidla. V Dolních Břežanech mají parkovací dům za 73 milionů

Dolní Břežany spojované v posledních letech s mnoha výjimečnými architektonickými počiny mají další zajímavou stavbu. Problém s parkováním tam vyřešili výstavbou parkovacího domu, který navrhl architekt Zdeněk Fránek.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Architekt Radan Hubička v pražské Babě se svým týmem navrhl velkorysou vilu.

Baba patří mezi nejluxusnější pražské čtvrti. Tamní vily jsou přehlídkou té nejlepší architektury

Přečíst článek
Michelský brownfield se proměňuje, už teď tam stojí třeba nová tenisová klubovna.

Fotogalerie: Peklo se zde pět a půl vagonů chleba denně. Teď se brownfield v Michli mění

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme