Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

V Ostravě vyroste nejvyšší budova v Česku, postaví ji Dánové

Mrakodrap Ostrava Towers Complex má vzniknout podle návrhu dánského studia
ČTK
 ČTK

Vítězem mezinárodní architektonické soutěže na podobu mrakodrapu Ostrava Towers Complex, který má vzniknout v centru Ostravy, je dánské studio ADEPT. Se 170 metry má jít o nejvyšší budovu v České republice.

Reklama

Porota vybírala z pěti návrhů architektonických studií. Vítězný projekt porotce zaujal především tím, že sceluje území a propojuje ho s veřejným prostorem Karoliny, Frýdlantskými mosty i širší městskou zástavbou v lokalitě, kde se výstavba chystá, uvedla mluvčí projektu Michaela Vávrová. Objekt by měl být jednou z dominant krajské metropole.

S vítězným studiem ADEPT již soukromý investor zahájil jednání a začínají další fáze projektování a povolovacích řízení. Zahájení stavby je plánováno na rok 2028, předpokládáný termín dokončení a spuštění provozu pak do roku 2032.

Nejvyšší budova v Česku

„Ostrava Towers Complex má ambici stát se nejvyšší budovou v České republice. Výška vyšší rezidenční věže bude 170 metrů. V projektu se počítá s vybudováním rezidenční části s byty, ale také s kancelářemi, vyhlídkou, hotelem, SPA, kongresovými prostory, restaurací či obchody. Ambiciózním aspektem vítězného návrhu je bezpečné napojení dnes dopravou odříznuté parcely na existující živý bulvár, díky čemuž bude dokončena urbanistická osa směřující k Trojhalí,“ uvedla Vávrová.

Kromě dánského studia se soutěže účastnila i tři nizozemská studia - MVRDV, KAAN Architecten a IND a také Bogle Architects sídlící v Londýně. „Všechny předložené projekty byly velice kvalitní a dobře propracované. O to více mne těší, že mezi zástupci naší investiční skupiny a nezávislou částí poroty, v níž zasedali zkušení architekti, nastala jasná shoda ohledně vítězného návrhu. Design stavby perfektně zapadá do dané lokality, navazuje na industriální dědictví Ostravy, a přitom je to stavba moderní a nadčasová,“ uvedl Tomáš Häring, zakladatel společnosti RT TORAX, která je investorem stavby.

Reklama

Podle Anderse Lonky z vítězného studia ADEPT představuje Ostrava Towers Complex nové pulzující centrum propojující historickou část Ostravy s Novou Karolinou. „Strategické uspořádání rezidenční a polyfunkční věže na území takzvané Slzy vytváří mezi budovami náměstí plné zeleně a zve návštěvníky do aktivního veřejného parteru plného kaváren, restaurací, obchodů, zábavy a kultury. V projektu si klademe za cíl vytvořit kvalitní veřejné prostranství, dobré mikroklimatické podmínky, bezpečnější a kvalitnější infrastrukturu pro pěší i cyklisty, a to vše s respektem k historickému dědictví Ostravy,“ řekl Lonka.

Také podle primátora Jana Dohnala (Spolu) přináší vítězný návrh potřebné propojení mezi prostranstvím u obchodního centra Forum Nová Karolina a jeho okolím. „Velice se mi líbí pojetí parteru, které umožňuje pohodlný pohyb chodců všemi směry, a navíc vytváří náměstíčko pro setkávání i komunitní aktivity. Celý projekt Ostrava Towers Complex hodnotím jako ambiciózní a po jeho realizaci naše město získá další dominantu s rukopisem renomovaných architektů,“ uvedl Dohnal.

Studio ADEPT bylo založeno v roce 2006 a sídlí v Kodani a Hamburku. Podle návrhu studia byl postaven například univerzitní kampus ve švédském Falunu nebo Nová škola architektury v dánském Aarhusu. Tato stavba byla v roce 2024 nominována na prestižní architektonickou cenu Miese van der Roheho, kterou každé dva roky uděluje Evropská unie, uvedla mluvčí.

V minulosti stavbu kritizovali někteří zastupitelé, kteří ji označili za zcela zbytečnou. S vyhlášením architektonické soutěže počítal dodatek smlouvy mezi městem a investorem. Podoba projektu se totiž v minulosti několikrát měnila. Původně se hovořilo o výškovém objektu s jednou věží, pak o variantě dvou věží, která nakonec dostala přednost.

Do Máje už nikdy nevkročím, motýli Davida Černého jsou nejmenším zlem, říká Jan Kasl

Od července začíná platit novela stavebního zákona, která přináší řadu změn do stavebního řízení. Všechny Postup ministerstva pod vedením Ivana Bartoše u mnoha účastníků trhu vyvolával nervozitu, jak přeměna proběhne. Nezkrachuje v Česku stavební řízení? Šéf České komory architektů Jan Kasl, architekt a bývalý pražský primátor tvrdí, že nakonec všechno dobře dopadne. „Věřím v evoluci.“ Kromě nuancí kolem stavebního řízení však přišla řeč i na rozvoj hlavního města. „Do Máje nikdy nevstoupím,“ svěřil se Kasl v rozhovoru pro Newstream.

Přečíst článek
Hoření haldy Heřmanice v Ostravě má zabránit ochranný sarkofág

Dočká se Ostrava čistšího ovzduší? Nad hořící haldou Heřmanice vyroste sarkofág

Hoření haldy Heřmanice v Ostravě má v budoucnu zabránit ochranný sarkofág. Práce potrvají zhruba deset let a měly by stát minimálně 2,3 miliardy korun, uvedli zástupci vlády a státního podniku Diamo, který bude sanaci dělat. Zástupci města i kraje ocenili, že stát na sanaci haldy uvolní peníze.

Přečíst článek

Parkovací dům pro Ostravu navrhl architekt David Kotek.

Ani Praha, ani Brno. Ostrava je městem, které přitahuje pozornost

Snad žádné tuzemské město neprošlo tak razantní proměnou jako Ostrava. Dávno už není městem uhlí a dolů. Z někdejšího průmyslového centra se během posledních 30 let stalo centrum té nejlepší architektury.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Ilustrační foto

Jak se rodí developer? Jak sehnat peníze, pozemky? Pavla Čapková uspěla

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme