Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Víme, jak se promění Kulaťák. Auta nahradí chodci a tramvaje

Vítězné náměstí se promění.
Se svolením IPRu
Petra Nehasilová

Svojí rozlohou je sice Kulaťák čtyřnásobně větší, než Staromák, ale k podobě náměstí má hodně daleko. To se má brzy změnit. Individuální automobilovou dopravu „nahradí“ tramvaje.

Reklama

Vítězné náměstí dlouhé roky nevyužilo svůj potenciál. Přitom je dokonce čtyřnásobně větší než třeba Staroměstské náměstí. Teď se to ale změní. Pražští zastupitelé a zastupitelky schválili změnu územního plánu, která je dalším krokem ke kultivaci symbolu Dejvic.

Vítězné náměstí dodnes neslouží jako plnohodnotné náměstí, jedná se spíš o nedokončenou dopravní křižovatku. Na pobytovou funkci a pěší dopravu příliš nemyslí. Jde přitom o nejvýznamnější veřejné prostranství v severozápadní části Prahy a symbol Dejvic, který se nachází se na rozhraní historické čtvrti Hradčany a moderní zástavby z meziválečného a poválečného období.

Celá čtvrť včetně náměstí byla postavena podle návrhu architekta Antonína Engela z roku 1924. Ten vytvořil regulaci nové čtvrti kolem náměstí, která však byla realizována pouze z části. Právě na ni město v dalším rozvoji lokality navazuje. 

Reklama

Návrh proměny náměstí pochází ze studia Pavel Hnilička Architekti, které v roce 2018 zvítězilo v urbanistické soutěži organizované Institutem plánování a rozvoje Praha (IPR). Po komplexní revitalizaci by měl jeho střed sloužit jako místo pro veřejná shromáždění, pořádání trhů a kulturních akcí.

„Celá lokalita by se měla stát dobře přístupnou pro všechny uživatele, ať už se pohybují pěšky, na kole, automobilem nebo veřejnou dopravou,“ přibližuje architekt a urbanista Pavel Hnilička.

Kromě investic do revitalizace náměstí v režii města, počítá se minimálně s částkou 500 milionů korun, zamíří do proměny Kulaťáků i soukromé zdroje, a to na výstavbu 4. kvadrantu pod taktovkou Sekyra Group, Penta a Kaprain.

Po 100 letech bude dostavěno Vítězné náměstí. Vítězem se stal holandsko-český tým Benthem Crouwel Architects a Opočenský Valouch Architekti a jejich návrh

Na Kulaťáku vyroste největší „kulturák“ v Praze. Budou v něm byty, pivovar i vysoká škola

Vítězné náměstí se dočká po sto letech dostavby. Vítězem mezinárodní architektonické soutěže na jeho dostavbu se stal holandsko-český tým Benthem Crouwel Architects a Opočenský Valouch Architekti. Architektonické soutěže se celkově zúčastnilo 44 týmů. Na druhém místě se umístil návrh studií Cityförster (NL) a Perspektiv (ČR). Bronzovou příčku obsadilo tuzemské studio A69 - architekti.

Přečíst článek

Luděk Sekyra, developer a šéf Sekyra Group

Luděk Sekyra: Pro nás je nejdůležitější veřejný prostor. Nepatří nikomu, ale zároveň všem

Jen v málokteré činnosti se tak propojuje trvalost a odkaz jako v developmentu. Čeští developeři jsou si toho dobře vědomí a po éře výstavby malých projektů se pouští do budování celých obřích čtvrtí. Tím mění tvář třeba i tisíciletého města, jakým je Praha. Luděk Sekyra v současnosti staví vůbec největší novou čtvrť nedaleko od historického centra české metropole. Celkové investice do Smíchov City přesáhnout 40 miliard korun. Jak přemýšlí nad takovým zásahem? „Já jsem vždycky měl rád architekturu a filozofii. A development oba tyto směry v sobě spojuje. Bavilo mě, že vytvářím něco hmotného, něco, co je vidět,“ říká developer Luděk Sekyra v rozhovoru pro magazín newstream CLUB.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Ondřej Boháč, šéf IPRu a Petr Hlaváček, náměstek primátora

Šéf pražských plánovačů: Stavební zákon přinesl jen elektronizaci, nikoli digitalizaci

Přečíst článek
Budova projde rekonstrukcí

Prahu čeká další miliardová investice: „Sherwood“ zmizí a z Hlaváku se konečně stane nádraží hodné metropole

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme