Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Vltavská filharmonie se prodražuje. Ještě nemá ani stavební povolení

Vítězem mezinárodní architektonické soutěže na podobu nové budovy filharmonie v Praze se stalo dánské studio Bjarke Ingels Group.
Bjarke Ingels Group, Magistrát hlavního města Prahy
Petra Nehasilová

Náklady na stavbu filharmonie se zvýší. Místo 9,4 miliardy město počítá s investicí na úrovni 11,65 miliardy korun. Nárůst rozpočtu Rada hlavního města akceptovala.

Reklama

„Aktuálně projekt filharmonie míří do další fáze projektové přípravy, bude se chystat dokumentace pro povolení,” říká k současnému stavu radní Petr Hlaváček. Harmonogram prací se podle něj daří držet. Stavba Vltavské filharmonie by měla začít v roce 2027 a hotovo má být v roce 2033.

Podívejte se, jak má vypadat budova filharmonie: 

„Dostali jsme se do fáze zpracované dokumentace, máme před sebou žádost o územni rozhodnutí. Tady už není cesta zpět. Filharmonie přestává být snem ale realitou,“ dodává primátor Bohuslav Svoboda. „Tento projekt je mimochodem názornou ukázkou, jak se v Česku pomalu povoluje,“ podotkl Petr Hlaváček. Myšlenka na stavbu budovy filharmonie v Praze rezonuje již od devadesátých let a projekt se řeší od roku 2010.

Reklama

K poslednímu vývoji kolem vzniku stavby Vltavské filharmonie došlo v srpnu. Praha tehdy, jak je to u podobných obřích projektů nezbytné, podala oznámení pro posuzování vlivu na životní prostředí (EIA). Oznámení nyní posuzuje odbor ochrany prostředí pražského magistrátu a rozhoduje o tom, zda bude potřeba zpracovat kompletní posudek. Právě zdánlivě nepatrná možnost, že by mohli chtít zástupci hlavního města posuzování lehce zjednodušit, je však trnem v oku některým pražským spolkům. Spolek Arnika a Automat požadují, aby EIA rozhodně proběhla.

Finanční spolupráce

Celá budova by mohla byt financována z rozpočtu Prahy. „Chtěli bychom ale zapojit i stát a soukromý sektor,“ říká Jan Wolf, zastupitel a předseda výboru pro kulturu a cestovní ruch. Nynější odhady na výši investic již narostly o 11,5 procenta, z původních 9,4 miliardy na 11,65 miliardy

Celkové investiční náklady se včetně úprav v okolí se mají vyšplahat na 23 miliard. Záměr podle dokumentu EIA zahrnuje také několik dalších staveb. Konkrétně se bude jednat o automobilový tunel na nábřeží Kapitána Jaroše, úpravy nábřeží, změny v dopravní infrastruktuře typu přeložky tramvajové trati nebo vybudování nových křižovatek a výstavbu nového vestibulu metra.

Budova filharmonie bude mít podle oznámení pro EIA tři podzemní a šest nadzemních podlaží a budou v ní tři sály - jeden velký koncertní pro asi 1800 sedících lidí, druhý komorní s 500 místy k sezení a stání a třetí multifunkční, do kterého se vejde 620 sedících nebo 1200 stojících lidí.

Vítězem mezinárodní architektonické soutěže na podobu nové budovy filharmonie v Praze se stalo dánské studio Bjarke Ingels Group.

Vltavská filharmonie má zelenou. Praha ji zaplatí, stavba se už teď prodražuje

Praha schválila financování další fáze Vltavské filharmonie. Projekt má vyjít na 780 milionů korun. Výsledky architektonické soutěže musí ještě potvrdit městské zastupitelstvo.

Přečíst článek

Současně se stavbou Vltavské filharmonie dojde i na revitalizace veřejného prostranství.

Nejenom nová budova filharmonie. Na Vltavské do dvou let započne stavební revoluce

Čtyři sály, knihovna, kavárny i restaurace. Praha už má jasno, jak bude vypadat Vltavská filharmonie. Dánské studio Bjarke Ingels Group (BIG) představilo architektonickou studii. I ta už si našla svoje kritiky.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Prodej budovy hlavní pošty v Jindřišské by byl správným krokem

Prodej „černé díry” v Jindřišské by byl správným krokem. Trápící se České poště může vynést miliardy

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme