Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Není to trochu moc? Za zchátralý zámek chce stát půl miliardy

Stát prodává zámecký areál Veleslavín.
Profimedia.cz
Petra Nehasilová
pej

Stát prodává další trofejní nemovitost. Za zámecký areál na Veleslavíně chce půl miliardy. V minulosti v něm přebýval i T. G. Masaryk.

Reklama

Slavná jména se pojí se zámeckým areálem Veleslavín už od samého počátku. Ten byl vybudován podle projektu známého barokního architekta Kiliána Ignáce Dientzenhofera, a to pro matku Marie Terezie. Na klinice, která tu vznikla ve 20. století, se léčila i Milena Jesenská nebo Charlotta Masaryková. Zámek byl také prvním místem kam T. G. Masaryk přijel po návratu z exilu. Následně měl v zámku i kancelář. 

Současnost výjimečného barokního a památkově chráněného areálu už ale není tak veselá. Od dob, kdy areál opustil poslední pronajímatel, v podstatě jen chátrá. Areál naposledy prošel rekonstrukcí v roce 1986.

Najde se nový majitel zámku Veleslavín?

ÚZSVM areál získal od ministerstva práce a sociálních věcí v roce 2015. Nyní jej má v plánu prodat prostřednictvím elektronické aukce, která je naplánovaná na konec listopadu. Chce za něj 580 milionů korun.

Reklama

Zámecký areál má od června ve správě městská část Praha 6. Ta ho na začátku července po dlouhé době opět zpřístupnila veřejnosti. O záchranu areálu jakožto veřejného prostoru se zároveň snaží spolek Hradní potok. O dočasné využití zámku má údajně zájem i Vysoká škola uměleckoprůmyslová UMPRUM. A to po dobu rekonstrukce své budovy na Palachově náměstí.

Zámek v Souticích na Benešovsku je na prodej.

Zámek kousek od Kutné Hory je na prodej. Stojí míň než byt v Praze

Soutice se nachází na rozhraní okresů Kutná Hora a Benešov. Okraj obce protíná silnice vedoucí z dálnice D1 do Zruče nad Sázavou. I to dělá z tamního zámku atraktivní nemovitost. Chráněná kulturní památka s pozemkem o rozloze 50 tisíc metrů čtverečních je nyní na prodej.

Přečíst článek

„Považuji za velmi smutné, že stát nechává areál zámku Veleslavín chátrat. Za Prahu jsme dlouhodobě připraveni areál převzít a postupně spolu s Prahou 6 začít opravovat, ale bohužel stát za něj chce více než půl miliardy či nemovitosti v ekvivalentní hodnotě, což považujeme za nehorázné a neakceptovatelné,“ uvedl pražský radní Adam Zábranský. 

Město i městská část Praha 6 má přitom možnost dorovnat nejvyšší nabídku. „V tuto chvíli ale nelze předjímat, zda ji jako hlavní město využijeme," dodal Zábranský.

Zámek Veleslavín s historickým parkem se rozkládá na třech hektarech, areál je kulturní památkou.

Zámecký komplex v Dolních Kounicích je stále na prodej.

Fotogalerie: Výprodej zámků v Česku. Některé stojí jako pražský byt

Ty alespoň částečně zrekonstruované u velkých měst nebo hranic s Německem stojí stovky milionů. Ty menší v horším stavu vyjdou i na méně než 20 milionů. Podívejte se na aktuální nabídku zámků na prodej.

Přečíst článek

Za zámek Štiřín chce stát minimálně 3,3 miliardy korun.

REPORTÁŽ: Podaří se prodat zámek ve Štiříně? O prohlídky miliardového majetku není zájem

Zámecký areál Štiřín už dlouhou dobu zeje prázdnotou. Uzavřeny jsou tamní restaurace, sály i park a golfové hřiště. Stát pro nemovitost hledá nového majitele v aukci. Pro potenciální „kupce“ už vypsal dvě prohlídky. Na jednu z nich jsme se vypravili i my.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Nová várka zámků na prodej

Nová várka zámků na prodej. V módě jsou ty po rekonstrukci za stovky milionů

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme