Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Vysílač na Ještědu možná změní majitele. Dočká se památka rekonstrukce?

Vysílač na Ještědu možná změní majitele. Dočká se památka rekonstrukce?
Profimedia
 ČTK

Liberecký kraj opět zvažuje koupi vysílače na Ještědu. Stavba, kterou vlastní ČRa, aspiruje na to být zapsána na seznam památek UNESCO.

Reklama

Liberecký kraj jedná o možné koupi horského hotelu a vysílače Ještěd od Českých Radiokomunikací (ČRa). Umožnilo by to čerpat na obnovu památky, která aspiruje na zápis na seznam památek UNESCO, peníze z evropských fondů. Zástupci kraje a ČRa v pondělí na Ještědu podepsali memorandum o porozumění, Radiokomunikace se v něm zavázaly, že do konce letošního roku nemají v záměru jednat o prodeji objektu s žádným jiným zájemcem. Liberecký kraj tak má čas o koupi národní kulturní památky jednat.

„Případný prodej by byl pochopitelně dojednán tak, aby bylo zajištěno poskytování služeb, které obsluhujeme z vysílače Ještěd, zejména zajištění kontinuity pozemního televizního a rozhlasového vysílání a provozu síťových prvků, včetně záložních zdrojů a nezbytnosti případných záložních řešení, a to v případě prodeje i rekonstrukce,“ řekl ředitel Českých Radiokomunikací Miloš Mastník. Dodal, že ČRa nutně nepotřebují vysílač prodat, oslovil je kraj.

Hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj) ocenil vstřícný krok ČRa. Upozornil , že to není poprvé, co kraj s ČRa o koupi jedná. „Záměr koupit hotel a vysílač na Ještědu by mělo projednat až nové zastupitelstvo, které vzejde z podzimních krajských voleb. Tímto jsme mu připravili půdu a naznačili možnosti financování,“ doplnil hejtman. Připomněl, že stavba je na indikativním seznamu Světového dědictví UNESCO, což kraji nabízí možné způsoby financování z evropských fondů. Do srpnového zastupitelstva plánuje předložit podrobnější informace k případné koupi.

Reklama

Munchovo muzeum

Nejošklivější stavby světa: Munchovo muzeum i žižkovská věž

Nové muzeum nejslavnějšího norského malíře Edvarda Muncha, které se nedávno otevřelo pro veřejnost v Oslu, vyhrálo hlasování o nejošklivější novou budovu v Norsku. O výsledcích soutěže pořádané hnutím Arkitekturoppröret informoval deník Aftenposten. V galerii se podívejte na další stavby ve světě, které v „soutěžích ošklivosti“ uspěly – včetně žižkovského vysílače v Praze, jenž negativně zaujal pozornost ve světě hned několikrát.

Přečíst článek

Vysílač volá po rekonstrukci. Bude nákladná

Hotel a vysílač Ještěd slouží od roku 1973 a patří k nejoriginálnějším architektonickým dílům v Česku. Architekt Karel Hubáček, který by letos oslavil sté narozeniny, získal za projekt prestižní mezinárodní Perretovu cenu. Od roku 2006 je stavba národní kulturní památkou a lidé ji zvolili českou stavbou století. Když se ale před lety konala výstava architektonických návrhů, většina návštěvníků Hubáčkův návrh kritizovala či odmítala. Dokládá to návštěvní kniha, kterou se podařilo objevit při přípravě výstavy ke 40 letům Ještědu.

Dnes je stavba dominantou Liberce i celého kraje, Ještěd už si bez ní nikdo neumí představit. Vlastníkem hotelu a vysílače jsou od roku 2000 České Radiokomunikace, které ho získaly za 85 milionů korun a další desítky milionů investovaly od té doby do jeho oprav. Už několik let se i za přispění veřejnosti pracuje na obnově původních prvků v interiérech. Do podoby ze 70. let se tak vrátil hotelový salonek nebo bar Avion, do podoby z období svého vzniku, i když s menšími změnami, se vrátily také některé pokoje hotelu.

Památka ale nutně potřebuje kompletní rekonstrukci včetně infrastruktury, náklady podle odhadu projektantů přesáhnou půl miliardy korun.

Architekt Václav Aulický

Václav Aulický: Československé stavební firmy se nemohly rovnat těm ze Západu

Václav Aulický patří k nepřehlédnutelným postavám české architektury. A jako takový se snažil vytvářet stavby, které přetrvají věky. Jeho nejznámější budova, sídlo Transgasu na pražských Vinohradech, šla k zemi před pár lety, aby na jejím místě mohla vzniknout budova velmi podobná. Jeho další legendou je Žižkovský vysílač, který bývá označován za jednu z nejošklivějších budov nikoli Prahy, ale světa. „V Praze mi mrakodrapy nechybí,“ říká čerstvý osmdesátník Aulický.

Přečíst článek

Na obchodní dům Máj v Praze dělníci přidělali druhého motýla od Černého

Památkáři nám striktně vymezili hranice, říká šéf designérů nového Máje

Zřejmě nejsledovanější rekonstrukce v Praze se chýlí ke svému konci. Architekti a designéři ještě ladí poslední detaily. Někdejší obchodní dům Máj na Národní třídě se otevře již příští týden. Kromě supermarketu v podzemí, ochodů v prvním patře a gastro provozu v druhém, objekt zaplní asi největší zábavní centrum v Evropě. „Myslím, že stejně jako v případě motýlů se veřejnost rozdělí do dvou skupin, jedné se to bude líbit, druhé ne,“ říká hlavní architekt Ondřej Michálek ze společnosti Prochazka & Partners, která navrhovala design většiny vnitřních prostor a z pozice cenového a projektového manažera pod taktovkou developera Amadeus Real projekt řídila.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

První dojmy z ostře sledované rekonstrukce výjimečné barokní památky: Savarin se povedl

Přečíst článek
Na tomto pozemku kdysi stávala památkově chráněná vila.

OBRAZEM: Místo památkově chráněné vily stojí pod Oborou Hvězda „bytovka“ a dva rodinné domy

Přečíst článek
V Revoluční ulici v Praze vznikne nový dům s pasáží

Praha získá novou dominantu. V Revoluční ulici vyroste levitující dům s pasáží

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme