Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Nejenom dokončená digitalizace stavebního zákona. V Česku by se lépe stavělo, kdyby se zrušily kraje

 nst
nst

Výstavba v Česku vázne. Povolovací řízení trvá v průměru pět až osm let. A když do něj vstoupí soudy, protáhne se klidně na i 15 let. Co by se mělo změnit, aby se výstavba zrychlila, odpovídali na dalším setkání Realitního Clubu zástupci developerů, bank i právníci.

Reklama

Primárně by mělo dojít na dokončení digitalizace stavebního zákona, bezpochyby by pomohla i změna české státní správy. To je ale běh na dlouhou trať. „Lze uvažovat o zmenšení počtu obcí, a dokonce i o zrušení krajů. V počtu samospráv na počet obyvatel jsme světovými přeborníky je varovné. Významně to státní správu prodražuje a zároveň prodlužuje stavební řízení,“ říká hlavní ekonom Trinity Banky Lukáš Kovanda.

Po snižování počtu stavebních úřadů volá i Tereza Kouklová ze SFG Holding. Architekt Jan Holna ze studia DAM architekti požaduje zjednodušení legislativního procesu. Zjednodušení výstavby v Česku by podle něj pomohlo i přenastavení povědomí veřejnosti. „To není jen otázka legislativy, ale i toho, jak vlastně naše veřejnost přijímá výstavbu a změny ve veřejném prostoru,“ říká Holna.

Setkání Realitního Clubu Newstreamu na téma obstrukce ve stavebním řízení.

Češi jsou rození kverulanti. Stavební obstrukce by šlo vyřešit lehce, shodují se odborníci

Obstrukce při povolování staveb stojí peníze developery i celou ekonomiku. Řízení trvá klidně patnáct let, když se stavba vláčí po soudech. Řešení by přitom podle členů Realitního Clubu bylo jednoduché: zatížit podání námitky finanční kaucí.

Přečíst článek

„Pojďme dodržovat zákony a vést konstruktivní debatu a vést debatu na základě faktů nikoliv dojmů a pocitů,“ dodává Jan Šulc, výkonný ředitel EBM Group.

Reklama

Co by přispělo k urychlení povolovacího řízení podle Michaely Váňové z Central Group nebo advokátky Kristýny Faltýnkové z PRK Partners? Podívejte se, jak odpovídali v anketě Newstreamu. Video se spouští automaticky v úvodu tohoto článku.

Setkání Realitního Clubu proběhlo v prostorách nově otevřené galerie The Gallerister, která se nachází v citlivě zrekonstruovaném dvoupatrovém multifunkčním prostoru ve Štěpánské ulici, bezprostředně vedle vchodu do ikonického paláce Lucerna. Za jejím vznikem stojí manželé Kateřina a Jan Vančurovi a Ondřej Lejko, majitelé společnosti The Barrister a Michal Bařina, zakladatel online galerie SoučasnáGrafika.cz.

Natáčení podcastu s Ondřejem Boháčem.

Šéf pražských plánovačů: Ke zrychlení nemohlo dojít. Stavební zákon neřeší územní plánování

Novelu stavebního zákona už od samého počátku trápí jeden zásadní problém. Vůbec se nevěnuje územnímu plánování, říká šéf pražských plánovačů Ondřej Boháč v podcastu Realitní Club.

Přečíst článek

Předseda České komory architektů Jan Kasl

Jan Kasl: Lidsky mi způsob vyhození Bartoše přijde velmi nevkusný

Předseda České komory architektů Jan Kasl považuje odvolání Ivana Bartoše (Piráti) z postu ministra pro místní rozvoj, které oznámil premiér Petr Fiala (ODS), za velmi nevkusné. Spolupráce s Bartošem nebyla podle Kasla ideální, digitalizaci podcenil, v posledních týdnech ale začal odborníkům více naslouchat a reagovat na výhrady. Od středy bude mít digitalizaci na starost tým v čele s ministrem dopravy Martinem Kupkou (ODS), který si podle Kasla povede dobře.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Nový stavební zákon nepotřebujeme. Stačilo by víc a méně kreativních úředníků, shodli se experti

Nový stavební zákon nepotřebujeme. Stačilo by víc méně kreativních úředníků, shodli se experti

Přečíst článek
Natáčení podcastu s Ondřejem Boháčem.

Šéf pražských plánovačů: Ke zrychlení nemohlo dojít. Stavební zákon neřeší územní plánování

Přečíst článek

Digitalizace stavebního řízení je průšvih. Senát Bartošovi doporučil krizového manažera

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme