Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Vznikl na malém pozemku a přesto bude nejvyšší na světě. Byla to výzva, říká architekt dubajského hotelu

Dubaj
iStock
Petra Nehasilová
pej

Architekt Yahyi Jana, šéf architektonické a inženýrské společnosti NORR, navrhl v Dubaji hned několik ikonických domů, například hotel Atlantis. Ještě výrazněji se do dubajského panoramatu propíše jeho aktuální projekt - nejvyšší hotel na světě.

Reklama

Hotel Ciel Dubai Marina, nazývaný též Ciel Tower, by měl první návštěvníky přivítat už na konci tohoto roku. Na 82 podlažích poskytne tisíc pokojů a apartmánů.  A díky své výšce, 365 metrů, bude nejvyšším hotelem na světě.

„Na tu výšku máme k dispozici velmi malý pozemek. S něčím podobným jsme se setkali na Manhattanu nebo v Londýně. Omezení jsme měli obrovská, museli jsme se s nimi vypořádat,“ přibližuje serveru CNN architekt.

K dispozici měli architekti trojúhelníkový pozemek o ploše 2500 metrů čtverečních, což pro tak vysokou budovu není zrovna moc.

Reklama

„Tento projekt není jen o architektuře, jde o spojení architektury a inženýrství. A přesně to se mí líbí, Mojí vášní je sbližování vědy a umění,“ dodává architekt.

Budova je stavěna s velkým respektem k ekologii, spotřebuje totiž o 25 procent méně energie na klimatizaci, než je u podobných budov obvyklé. „Když navrhujete tak složitý projekt, jako tento nikdy nemůžete polevit v ostražitosti, nikdy nemůžete říct, že je konec,“ řekl architekt.

Jak se „žije“ v luxusním dubajském hotelu Atlantis The Royal se můžete podívat do následující galerie.

Do Dubaje poprvé přijel v roce 1996 a nikdy si nepředstavoval, že se dostane k tak významným projektům. „Nechal jsem se unést zdejším nadšením,“ dodal.

Pokud jde o Ciel Tower, která se odkazuje k francouzskému slovu nebe, doufá, že se podobně jako Empire State Building nebo Chrysler Building v New Yorku stane dubajskou dominantou.

Mrakodrap Ostrava Towers Complex má vzniknout podle návrhu dánského studia

V Ostravě vyroste nejvyšší budova v Česku, postaví ji Dánové

Vítězem mezinárodní architektonické soutěže na podobu mrakodrapu Ostrava Towers Complex, který má vzniknout v centru Ostravy, je dánské studio ADEPT. Se 170 metry má jít o nejvyšší budovu v České republice.

Přečíst článek

Dolaroví milionáři ve velkém prchají do Dubaje. Za nižšími daněmi

Nejbohatší lidi z celého světa přitahuje Dubaj. Letos do emirátu mají zamířit další. Především ti, kteří „utíkají“ z Velké Británie a Číny.

Přečíst článek

 

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Podcast Realitní Club s Pavlou Čapkovou

Pohádkový příběh na Slapech. Vzniká tam pod vedením mladé developerky čtyřicet luxusních apartmánů

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme