Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zámek Štiřín znovu míří do aukce, stát jej zlevnil o stovky milionů

Zámek Štiřín
PR A11
 ČTK

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) vypsal druhé kolo elektronické aukce středočeského zámku Štiřín. Dražba se uskuteční od 22. do 23. října. Vyvolávací cenu proti neúspěšnému prvnímu kolu z minulého týdne snížil úřad o 800 milionů korun na 2,5 miliardy korun. Nižší je také dražební kauce, bude činit 25 milionů korun proti předchozím 30 milionům.

Reklama

První kolo aukce se uskutečnilo minulý týden, žádný zájemce ale nesložil požadovanou kauci. Před druhým kolem umožní ÚZSVM možným zájemcům dvě prohlídky zámku, termíny jsou 9. a 16. října. V samotné dražbě bude minimální příhoz stanoven na 75 tisíc korun.

Zámek dříve sloužil jako hotel s restaurací, wellness centrem a golfovým hřištěm. Původně Štiřín spravovalo ministerstvo zahraničí, které ale oznámilo, že areál nepotřebuje a loni v červnu ho převedlo na majetkový úřad. V době převodu už byl podle úřadu areál uzavřený. Letos úřad oznámil, že o zámek neprojevila zájem žádná jiná státní instituce, a proto zahájí prodej soukromým zájemcům.

FOTOGALERIE: Prohlédněte si zámek Štiřín

Reklama

„Zákonem preferovaný způsob nakládání s nepotřebným státním majetkem je prodej prostřednictvím transparentního výběrového řízení. ÚZSVM v případě zámku Štiřín neshledal důvod pro odchýlení se od tohoto postupu, i kvůli vysokým nákladům daňových poplatníků na správu prázdného a pro stát nepotřebného majetku,“ uvedl úřad.

Náklady na správu areálu jsou podle ÚZSVM vysoké. Ředitelka úřadu Kateřina Arajmu řekla letos v březnu poslancům ze sněmovního kontrolního výboru, že prázdný areál stojí měsíčně stát 600 tisíc korun, největší částku tvoří údržba golfového hřiště.

Kontrolní výbor proti prodeji protestoval a navrhoval, aby se správa Štiřína převedla například na Sněmovnu. Proti dražbě se stavěla také obec Kamenice, která navrhovala společný projekt se státem. V části zámku mohly být podle ní ordinace a školka a zbytek by mohl dál využívat stát. Starosta Kamenice Pavel Čermák (nez.) počátkem září řekl, že nepočítá s prodejem zámku v prvním kole dražby. Podle něj by se v případě neúspěšné dražby mohl znovu otevřít prostor k jednání se státem o využívání nemovitosti.

Ferrari GTC4Lusso

OBRAZEM: Vnitro vydraží automobily zabavené kriminálníkům. Mezi nimi i Ferrari či Maserati

Ministerstvo vnitra vydraží deset luxusních aut, které policie zajistila při odhalování zejména hospodářské kriminality. Z částky získané v elektronické aukci úřad odškodní oběti trestných činů. Dražit se budou modely značky Ferrari, Maserati či Porsche.

Přečíst článek

Zámek Štiřín byl postaven v polovině 18. století. Dnešní podobu získal kolem roku 1900 po úpravách podle projektu architekta Jiřího Stibrala. V roce 1945 se vlastníkem zámku stal stát. V letech 1985 až 1993 byly v zámku provedeny úpravy, aby se mohl využívat jako hotel. Štiřín v minulosti využívali skauti, kteří se o zámek později neúspěšně soudili. Soud ale v roce 2005 rozhodl, že nynější skautská organizace Junák na zámek právo nemá.

V případě úspěšné aukce by se zámek Štiřín mohl stát nejúspěšnějším prodejem v historii ÚZSVM. Dosud nejvyšší částku 790 milionů korun získal stát z prodeje areálu na náměstí Republiky v Praze.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Minimální cena Hanáckých kasáren klesla v 9. kole aukce pod sto milionů

Koupí to už někdo? Minimální cena Hanáckých kasáren před další aukcí klesla pod sto milionů

Přečíst článek
Za zámek Štiřín chce stát minimálně 3,3 miliardy korun.

REPORTÁŽ: Podaří se prodat zámek ve Štiříně? O prohlídky miliardového majetku není zájem

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme