Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zámky zlevňují. Ty před rekonstrukcí klidně až o polovinu

Zámek Žítenice je na prodej.
Se svolením Luxentu
Petra Nehasilová

I specifický segment realit, zámky, zasáhlo určité zlevnění. V průměru o zhruba 10 procent. Existují ale i případy, kde cena spadla téměř o polovinu.

Reklama

„Prodej historických nemovitostí je silně individuální záležitost a nekopíruje tendence trhu s běžným segmentem,“ říká Lenka Munter ze společnosti Luxent. O zhruba 10 procent se zlevnily ty zrekounstruované až o polovinu ty, které potřebují okamžité zásahy.

„Tento vývoj je překvapivý, vzhledem k tomu, že zrekonstruované zámky za rozumnou cenu by měly být pro kupující atraktivnější, jelikož mohou ušetřit značné finanční prostředky, čas i úsilí,“ říká Munter.

Cenové rozpětí historických nemovitostí je široké, v řádech nižších desítek milionů se pohybují objekty před rekonstrukcí, v řádech vyšších desítek milionů ty po rekonstrukci. Například kompletně opravený zámek v Třebotově u Prahy se prodává za 74 milionů, rozlehlý zámecký areál Mirošov za 95 milionů. Ještě před rokem za něj majitelé požadovali téměř jednou tolik.

Reklama

A cena překvapí i v případě prodeje památkově chráněného zámku Soutice. Celý areál s hospodářským dvorem před zámkem a s lihovarem vyjde 19 490 000 korun. 

Stát prodává zámecký areál Veleslavín.

Není to trochu moc? Za zchátralý zámek chce stát půl miliardy

Stát prodává další trofejní nemovitost. Za zámecký areál na Veleslavíně chce půl miliardy. V minulosti v něm přebýval i T. G. Masaryk.

Přečíst článek

Zámek u řeky Ohře ve vesnici Pátek je zatím téměř zapomenutý

Obyčejná práce: Zámek musí žít, tak se snažíme, říká kastelán z Pátku nad Ohří

Rozšířil zámecký mobiliář, zpřístupnil nové místnosti a pořádá letní kulturní akce pro děti i hudební koncerty. Svébytný kastelán Petr Rasken Chaloupka, který v minulosti působil na zámku Stránov či Vrbičany, toho za pět let na zapomenutém zámku v obci Pátek nad Ohří již zvládl hodně. 

Přečíst článek

Zámek v Souticích na Benešovsku je na prodej.

Zámek kousek od Kutné Hory je na prodej. Stojí míň než byt v Praze

Soutice se nachází na rozhraní okresů Kutná Hora a Benešov. Okraj obce protíná silnice vedoucí z dálnice D1 do Zruče nad Sázavou. I to dělá z tamního zámku atraktivní nemovitost. Chráněná kulturní památka s pozemkem o rozloze 50 tisíc metrů čtverečních je nyní na prodej.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme