Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zisk z nemovitostí byl v minulé dekádě nadprůměrný, to skončilo, říká Miroslav Singer

Miroslav Singer
Dalibor Martínek / Newstream
Dalibor Martínek

V současnosti je trendem nájemní bydlení. Mnoho lidí se k němu uchyluje, protože nemá na nákup vlastního bydlení. To se v Česku týká zejména Prahy.  Rozevírají se tak pomyslné nůžky mezi bohatými, vlastníky bytů, a chudými, nájemníky? Kdy jedni musejí platit čím dál vyšší částky za bydlení, zatímco ti druzí počítají výnosy?

Reklama

„Bydlení je dlouhodobý produkt. Nejsem nyní schopen říct, jestli se rozevírají nějaké nůžky,“ říká ekonom a bývalý guvernér České národní banky Miroslav Singer, který se na realitní byznys soustředí, protože reality jsou jednak významnou částí ekonomiky, ale také součástí investičních strategií. „Rozhodně byl zisk, který majitelé nemovitostí získali v minulé dekádě, nadprůměrný.“ Ceny nemovitostí se podle něj zvedly v Česku „poměrně významně.“

Cenový index nemovitostí se podle něj ve většině ekonomik zvedá o něco rychleji než obecný cenový index. Takže ani situace v Česku z tohoto trendu nijak nevybočuje. Podle Singera to souvisí s mnoha faktory, třeba že lidé chtějí bydlet ve městech, ale také se zkvalitňováním bydlení.

Co se týká nájemního bydlení, vidí bankéř zásadní „ale“ v námitce, že nájmy nyní v Česku rostou pro někoho až příliš rychle. „Majitelé museli dřív nájemním pokrývat relativně nízký úrok půjček. Teď je metr čtvereční dražší. Ale s nárůstem platů v komerční sféře se to zase začíná balancovat.“ Jinými slovy, nájmy v Praze jen pro dobře situované.

Podle Singera nebyla v době nízkých úrokových sazeb vzácnost narazit na někoho, kdo se financoval při nákupu nemovitosti na úrovni pod dvěma procenty. Nyní se úroky hypoték dostávají pod pět procent. „To zvyšuje poptávku lidí, kteří musejí financovat nákup nových bytů.“ Nicméně, cenová hladina se zvýšila, a to jak při nákupu nemovitosti, tak při pronájmu.

Reklama

Další díl realitního podcastu Realitní Club, jehož hostem byl ekonom a bývalý guvernér ČNB Miroslav Singer, přineseme již zítra na webu Newstreamu. Poslechnout si ho budete moci i na vaší oblíbené podcastové platformě. 

Investice do nájemního bydlení může vydělat přes čtyři procenta, říká Jakub Vysocký

Investice do nájemního bydlení může vydělat přes čtyři procenta, říká Jakub Vysocký

V červnu se Jakub Vysocký, vzděláním lékař, stal ve svých čtyřiatřiceti letech prezidentem Asociace nájemního bydlení. Ta zastupuje asi 60 tisíc vlastníků bytů a klade si za cíl rozvoj „kvalitního“ nájemního bydlení. Sám Vysocký je zároveň majitelem společnosti Sian, která má pod správou 700 bytů, zejména v Moravskoslezském kraji.

Přečíst článek

Český trh komerčních realit táhnou tuzemští investoři

Na trhu s komerčními realitami jsou stále investiční příležitosti. Na prodej jsou nejen luxusní hotely v Praze, ale také třeba nákupní centra. Například Galerie Myslbek či nákupní centrum Atrium Flora.

Přečíst článek

Dalibor Martínek: Český trh s nájemním bydlením se přehřívá. Vlastníci chtějí moc peněz

Dosud developeři stavěli byty hlavně na prodej. Ten se nyní nedaří, úroky půjček jsou pořád vysoko. Takže hledají nové cesty. Teď přišly na řadu nájmy. Ale nikdo neví, jak tahle cesta funguje.

Přečíst článek

Jan Sadil

Jan Sadil: Bydlení bude dál zdražovat, ale už jen mírně, pohybujeme se na úrovni dostupnosti

Rok a půl je šéfem developerské společnosti JRD a může porovnávat pohled na rezidenční trh z obou stran, stavitele i bankéře, kterým Jan Sadil dlouhé roky byl. Nyní zažívá na vlastní kůži „skutečně šíleně dlouhé povolovací řízení“. Předtím jako šéf Hypoteční banky jen poslouchal nářky jeho současných kolegů. Sadil okem znalce posuzuje i vývoj z hlediska budoucí ceny hypoték. Podle něj by bylo bláhové čekat na nějaký další výraznější pokles sazeb. Ale jak říká, nikdy si nepotrpěl na spekulace o budoucím vývoji, čemuž ho naučila praxe. Jeho firma se kromě bydlení velmi soustředí také na energetiku a má v plánu své větrné parky dál rozšiřovat.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Česká spořitelna pokračuje v rozšiřování nájemního bydlení. Kupuje od Finepu 220 bytů

Česká spořitelna pokračuje v rozšiřování nájemního bydlení. Kupuje od Finepu 220 bytů

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme