Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zprávy z firem

Dáma vytvořená umělou inteligencí na procházce tokijskou ulicí.

Hraný film z počítače bez živých herců? Zdá se, že už brzy bude možný

Umělá inteligence zase o pořádný kus vylepšila možnost vytvářet realisticky vyhlížející videa. Budeme se díky tomu už brzy v kině (televizi, streamovací platformě...) dívat místo na živé herce na jejich uměle vytvořené protějšky? A přijdou tedy filmové celebrity o práci?

Přečíst článek
České pušky CZ BREN 2 se budou montovat přímo na Ukrajině

České pušky se budou montovat přímo na Ukrajině

Útočné pušky CZ BREN 2, které vyrábí Česká Zbrojovka a používá je například Armáda ČR, se budou montovat přímo na Ukrajině.

Přečíst článek
Avast, sídlo

Avast musí zaplatit pokutu 400 milionů

Avast nepravdivě uváděl, jak používá data uživatelů o prohlížení internetových stránek. Americká Federální obchodní komise mu za to vyměřila obří pokutu v přepočtu téměř 400 milionů korun. Avast uvedl, že ji zaplatí.

Přečíst článek
T-Mobile, ilustrační foto

T-Mobile přilákal nové zákazníky, zisk mu klesl

Všeobecná drahota dolehla i na hospodaření T-Mobilu. Zisk operátorovi loni klesl o devět procent na 11,3 miliardy korun.

Přečíst článek
Lufthansa, ilustrační foto

Lufthansa vymění téměř celé představenstvo

V atmosféře stávkujícího pozemního personálu Lufthansy společnost obměňuje téměř celé představenstvo.

Přečíst článek
Jeden z obviněných v kauze zakázek krajských nemocnic se policii přiznal

Kauza korupce v nemocnicích pokračuje. Jeden z manažerů se přiznal policii

Jeden z manažerů obviněných v kauze možného manipulování nemocničních zakázek se policii přiznal. Bude chtít spolupracovat a uzavřít takzvanou dohodu o vině a trestu. Serveru Seznam Zprávy to řekl jeho advokát Radek Ondruš.

Přečíst článek
Protestující zemědělci

Zemědělci to dokázali. Eurokomisaři jim vyjdou vstříc, představili návrhy na zjednodušení předpisů

Evropská komise představila návrhy na zjednodušení administrativní zátěže pro zemědělce a další opatření, která mají zmírnit tlak, jemuž zemědělci čelí.

Přečíst článek
Na protest před Liberty Ostrava se sešly tisíce lidí

„Dva měsíce bez práce, to už není legrace“. Tisíce lidí protestovaly před Liberty Ostrava

Přes dva tisíce lidí se sešlo před hutním podnikem Liberty Ostrava na protestním mítinku za zachování výroby. Předseda OS KOVO Roman Ďurčo řekl, že situace v Liberty je kritická. Není podle něj vůbec jisté, že zaměstnanci dostanou příští mzdy. Odboráři v prohlášení vyzvali vládu k aktivnímu přístupu a k záchraně firmy a Evropskou komisi požádali o ochranu evropského trhu.

Přečíst článek
Chemický areál u Litvínova na Mostecku společnosti Orlen Unipetrol

Skupina Orlen Unipetrol loni nezářila. Meziročně jí klesly tržby i zisk

Rafinérské a petrochemické skupině Orlen Unipetrol loni klesl čistý zisk na 5,2 miliardy korun z předloňských 17,9 miliardy korun. Meziročně firmě klesly i tržby, a to o pětinu na 166,4 miliardy korun. Skupina loni zpracovala 7,5 milionu tun ropy.

Přečíst článek
Zisk výrobce čipů Nvidia ve čtvrtletí díky zájmu o AI vzrostl o 769 procent

Nvidia jede. Zisk výrobce čipů vzrostl o 769 procent

Americkému výrobci čipů Nvidia prudce vzrostl ve čtvrtém čtvrtletí čistý zisk na 12,3 miliardy dolarů (287,3 miliardy korun) z 1,4 miliardy dolarů ve stejném období předchozího roku. Hlavním pohonem růstu byl zájem o čipy pro umělou inteligenci (AI). Tržby stouply o 265 procent na 22,1 miliardy dolarů.

Přečíst článek
Na protest proti politice EU dnes v ČR vyjelo asi 3000 kusů zemědělské techniky

Zemědělci pokračovali v protestech, zablokovali hranice. Jejich situace je skutečně zoufalá, uvedl šéf Agrární komory

Farmáři v Česku protestovali proti byrokracii a ekologickým požadavkům v zemědělství a proti dovozu ze zemí mimo Evropskou unii. S až stovkami traktorů v jednotlivých krajích zpomalovali dopravu ve městech, na hlavních silnicích a u hraničních přechodů. Tam se setkávali s kolegy z dalších středoevropských zemí, kteří se do protestu také zapojili.

Přečíst článek

News box

Velmi odlišné údaje nabídly první odhady výsledků parlamentních voleb, které krátce po  uzavření volebních místností zveřejnily gruzínské televizní stanice. Ty provládní uváděly na prvním místě vládní stranu Gruzínský sen, jiné naznačovaly opoziční vítězství. Také podle agentur je zřejmě ve volbách vyhrála opozice označovaná většinou jako prozápadní.
Gruzínská proevropská prezidentka Salome Zurabišviliová 👎 odsoudila násilné incidenty, které poznamenaly dnešní parlamentní volby. Hlášeno je i porušování pravidel, kvůli kterému výsledky na jednom místě budou prohlášeny za neplatné.
Izraelský útok na na vojenské objekty v Íránu  může vést podle analytika z Asociace pro mezinárodní otázky Matouše Horčičky k eskalaci napětí v regionu. Útok je podle něj v kontextu íránsko-izraelského soupeření v některých aspektech bezprecedentní, a tedy riskantní. Izrael na íránské vojenské cíle zaútočil v noci na dnešek, útok se očekával již několik týdnů.
Ruské ministerstvo zahraničí dnes uvedlo, že jej hluboce  znepokojil růst napětí mezi Izraelem a Íránem a vyzvalo ke zdrženlivosti, píše agentura Reuters. Izrael v noci na dnešek provedl údery na vojenské objekty v Íránu. Podle Teheránu, který pohrozil odvetou, útok zabil dva vojáky, ale jinak nezpůsobil rozsáhlejší škody.
Spojené státy vyzvaly Teherán, aby  neopětoval útok po úderech, které na vojenské objekty v Íránu provedl v noci na dnešek Izrael. Podobně reagoval i britský premiér Keir Starmer a německý kancléř Olaf Scholz. Izraelský útok na Írán se očekával již několik týdnů, předpokládalo se ale, že jej Izrael uskuteční až po amerických prezidentských volbách 5. listopadu, napsal v této souvislosti zpravodajský web BBC.
Koncové ceny elektřiny a plynu v Česku jsou i přes prudké zdražování během energetické krize nyní stále 📉 mírně pod průměrem většiny evropských států. Vyplývá to z odborné studie poradenské společnosti ENA. U elektřiny jsou oproti průměru vybraných zemí zhruba o tři procenta nižší, u plynu přibližně o deset procent. 
Írán po nočních izraelských útocích na jeho vojenské objekty uvedl, že má  právo a povinnost se proti této agresi bránit. S odvoláním na prohlášení íránské diplomacie o tom informovala agentura AFP.
Při izraelských úderech na Írán v noci na dnešek zahynuli 2️⃣ íránští vojáci, uvedla íránská státní agentura IRNA. Příslušníci ozbrojených sil islámské republiky podle ní zahynuli při obraně země.
Francouzská firma Fnac Darty, jejímž největším akcionářem je společnost Vesa Equity Investment českého miliardáře 👨 Daniela Křetínského, převezme italskou skupinu Unieuro, která je největším maloobchodním prodejcem spotřební elektroniky a domácích spotřebičů v této jihoevropské zemi. Informovala o tom agentura Reuters.
Obavu z toho, že je umělá inteligence (AI) připraví o práci, nemá v Česku 51 procent lidí. AI se v tomto ohledu ☝ obává 39 procent Čechů. Ti se nejčastěji domnívají, že jejich pracovní náplň umělá inteligence převezme do pěti až deseti let. Zbylá část lidí se jasně nevyjádřila. 
Reklama
Reklama
Doporučujeme