Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zprávy z firem

Český výrobce dřevěných hraček a komponentů Detoa zvítězil v lednovém kole soutěže Visa Czech Top Shop 2024

Hračky ovládly lednové kolo soutěže maloobchodních prodejen

Tradiční český výrobce dřevěných hraček Detoa zabodoval v lednovém kole soutěže Visa Czech Top Shop. Newstream je mediálním partnerem soutěže.

Přečíst článek
Banka Capital One kupuje vydavatele kreditních karet Discover za 35 miliard dolarů

Konkurence pro JPMorgan? V USA vzniká nový bankovní gigant, prsty v tom má i Buffett

Přečíst článek
Rekordní rok pro evropské banky

Rekordní rok pro evropské banky. Některé loni překonaly svá historická maxima

Zisk největších evropských bank v loňském roce poprvé překročil 100 miliard eur (2,6 bilionu korun). Většina z nich dosáhla vlivem rostoucích úrokových sazeb rekordních zisků, napsala agentura Bloomberg. Její výběr nezahrnuje švýcarskou UBS Group, jejíž zisk se loni díky akvizici Credit Suisse vyšplhal na 29 miliard dolarů.

Přečíst článek
Doručovatelky nachodí na den i třicet kilometrů

Obyčejná práce: Pošta mi nedala nic dobrého, říká doručovatelka

Česká pošta prochází transformací, chce se dostat do černých čísel. Proto zavřela tři stovky poboček a prodává své nemovitosti. Ztráta státního podniku se loni po několika letech dostala pod miliardu a dosáhla „pouze” 700 milionů korun. Letos si chce podnik vylepšit čísla prodejem své vlajkové lodi, tedy hlavní pošty v pražské Jindřišské ulici. V aukci za ní vyžaduje minimálně 1,5 miliardy korun. 

Přečíst článek
Jaroslav Strnad

Frutu Podivín má získat Strnadova CE Industries, koupí ji od norské Orkly

Novým majitelem potravinářské společnosti Fruta Podivín z Břeclavska má být holding CE Industries podnikatele Jaroslava Strnada, který ji koupí od společnosti Orkla Foods. Smlouvy podepsaly obě strany 15. února, nyní musí transakci přezkoumat Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, uvedl mediální zástupce CE Industries Jaroslav Martínek. Cenu nezveřejnil.

Přečíst článek
Evropský úřad rozkryl chobotnici v českých nemocnicích

Evropský úřad rozkryl chobotnici v českých nemocnicích. Manipulovala se zakázkami

Policie zadržela deset lidí v Česku kvůli podezření z korupce při nákupu zdravotnického materiálu pro nemocnice. Uvedl to Úřad evropského veřejného žalobce (EPPO) na webu. O konkrétních jménech a místech úřad neinformoval, ale Národní centrála organizovaného zločinu (NCOZ) nyní zasahovala mimo jiné v sídle Krajské zdravotní v Ústí nad Labem a v Nemocnici Jihlava. Mezi podezřelými jsou právě odvolaný generální ředitel Krajské zdravotní a manažeři zadavatele a také ředitelé dodavatelů zdravotnické techniky.

Přečíst článek
Pavel Běťák, IT Area Lead Česká spořitelna

Pavel Běťák: IT moderní banky proměňuje i nároky na vývojáře

Technologický vývoj přináší řadu novinek, s nimiž je třeba držet krok. Pokud navíc vyvíjíte produkt, který denně používají miliony zákazníků, nevystačíte si jen s technickými znalostmi. Nároky na vývojáře se proměňují a tempo vyžaduje neustálé učení.

Přečíst článek
Brusel si vyšlápne na Apple. Má dostat obří pokutu kvůli streamování hudby

Brusel si vyšlápne na Apple. Má dostat obří pokutu kvůli streamování hudby

Evropská komise (EK) vyměří americké technologické společnosti Apple pokutu kolem 500 milionů eur, v přepočtu téměř 13 miliard korun, za porušování antimonopolních pravidel Evropské unie v souvislosti se streamováním hudby. Informuje o tom britský list Financial Times (FT), který se odvolává na zdroje obeznámené s vyšetřováním. Podle listu se předpokládá, že Brusel pokutu oznámí začátkem příštího měsíce.

Přečíst článek
Kriminalisté zasahují v sídle Krajské zdravotní v Ústí nad Labem

AKTUALIZOVÁNO: Kriminalisté zasahují v sídle Krajské zdravotní v Ústí nad Labem i v jihlavské nemocnici

Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) zasahuje v sídle Krajské zdravotní v Ústí nad Labem kvůli podezření z manipulace se zakázkami. Potvrdila to řekla mluvčí společnosti Petra Roubíčková. Další zásah vykonává NCOZ v Nemocnici Jihlava, kterou zřizuje Kraj Vysočina, řekl mluvčí centrály Jaroslav Ibehej.

Přečíst článek
Maďarsko může už brzy schválit žádost Švédska o vstup do NATO, řekl Orbán

Orbán: Švédskou žádost o vstup do NATO můžeme už brzy schválit

Maďarský parlament by mohl již koncem měsíce schválit žádost Švédska o vstup do Severoatlantické aliance. Podle agentury Reuters to prohlásil maďarský premiér Viktor Orbán. Maďarsko je poslední zemí, která dosud švédskou žádost o členství v NATO neratifikovala.

Přečíst článek
Letecký pohled na kancelářské budovy v centrální obchodní čtvrti Jakarty v hlavním městě Indonésie

„Největší neviditelná věc na světě“. Indonésie má obří potenciál, zemi však dochází čas

Indonésie se jako čtvrtá nejlidnatější země světa dlouhodobě pohybuje pod hranicí svých možností. Potřebuje zbohatnout dřív, než její populace zestárne. A čas se krátí, píše americký deník The Wall street Journal (WSJ).

Přečíst článek
Výkonný ředitel OpenAI Sam Altman

Hodnota OpenAI stoupá, za poslední měsíce vzrostla trojnásobně

Americká OpenAI uzavřela dohodu, která oceňuje společnost na 80 miliard dolarů (asi 1,89 bilionu korun), trojnásobek oproti období před deseti měsíci. Partnerská firma Microsoftu je nyní jedním z největších světových technologických start-upů, informují deník The New York Times (NYT) a agentura Bloomberg.

Přečíst článek

News box

Velmi odlišné údaje nabídly první odhady výsledků parlamentních voleb, které krátce po  uzavření volebních místností zveřejnily gruzínské televizní stanice. Ty provládní uváděly na prvním místě vládní stranu Gruzínský sen, jiné naznačovaly opoziční vítězství. Také podle agentur je zřejmě ve volbách vyhrála opozice označovaná většinou jako prozápadní.
Gruzínská proevropská prezidentka Salome Zurabišviliová 👎 odsoudila násilné incidenty, které poznamenaly dnešní parlamentní volby. Hlášeno je i porušování pravidel, kvůli kterému výsledky na jednom místě budou prohlášeny za neplatné.
Izraelský útok na na vojenské objekty v Íránu  může vést podle analytika z Asociace pro mezinárodní otázky Matouše Horčičky k eskalaci napětí v regionu. Útok je podle něj v kontextu íránsko-izraelského soupeření v některých aspektech bezprecedentní, a tedy riskantní. Izrael na íránské vojenské cíle zaútočil v noci na dnešek, útok se očekával již několik týdnů.
Ruské ministerstvo zahraničí dnes uvedlo, že jej hluboce  znepokojil růst napětí mezi Izraelem a Íránem a vyzvalo ke zdrženlivosti, píše agentura Reuters. Izrael v noci na dnešek provedl údery na vojenské objekty v Íránu. Podle Teheránu, který pohrozil odvetou, útok zabil dva vojáky, ale jinak nezpůsobil rozsáhlejší škody.
Spojené státy vyzvaly Teherán, aby  neopětoval útok po úderech, které na vojenské objekty v Íránu provedl v noci na dnešek Izrael. Podobně reagoval i britský premiér Keir Starmer a německý kancléř Olaf Scholz. Izraelský útok na Írán se očekával již několik týdnů, předpokládalo se ale, že jej Izrael uskuteční až po amerických prezidentských volbách 5. listopadu, napsal v této souvislosti zpravodajský web BBC.
Koncové ceny elektřiny a plynu v Česku jsou i přes prudké zdražování během energetické krize nyní stále 📉 mírně pod průměrem většiny evropských států. Vyplývá to z odborné studie poradenské společnosti ENA. U elektřiny jsou oproti průměru vybraných zemí zhruba o tři procenta nižší, u plynu přibližně o deset procent. 
Írán po nočních izraelských útocích na jeho vojenské objekty uvedl, že má  právo a povinnost se proti této agresi bránit. S odvoláním na prohlášení íránské diplomacie o tom informovala agentura AFP.
Při izraelských úderech na Írán v noci na dnešek zahynuli 2️⃣ íránští vojáci, uvedla íránská státní agentura IRNA. Příslušníci ozbrojených sil islámské republiky podle ní zahynuli při obraně země.
Francouzská firma Fnac Darty, jejímž největším akcionářem je společnost Vesa Equity Investment českého miliardáře 👨 Daniela Křetínského, převezme italskou skupinu Unieuro, která je největším maloobchodním prodejcem spotřební elektroniky a domácích spotřebičů v této jihoevropské zemi. Informovala o tom agentura Reuters.
Obavu z toho, že je umělá inteligence (AI) připraví o práci, nemá v Česku 51 procent lidí. AI se v tomto ohledu ☝ obává 39 procent Čechů. Ti se nejčastěji domnívají, že jejich pracovní náplň umělá inteligence převezme do pěti až deseti let. Zbylá část lidí se jasně nevyjádřila. 
Reklama
Reklama
Doporučujeme