Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zprávy z firem

Výroba v továrně Northvolt

Problémy u výrobce baterií. Švédský Northvolt propustí čtvrtinu zaměstnanců

Švédský výrobce baterií pro elektromobily Northvolt zruší ve Švédsku 1600 pracovních míst. Reaguje tak na napjatou finanční situaci a na pokles poptávky. Northvolt má podle svých internetových stránek nyní více než 6500 zaměstnanců.

Přečíst článek
Digitalizace pomáhá i ve zdravotnictví

Bez technologií. Třetina firem v Česku má téměř nulovou míru digitalizace

České firmy výrazně zaostávají v digitalizaci, která je přitom považována za výraznou konkurenční výhodu. Jak vyplývá z průzkumu, který si nechala zpracovat společnost Software602, třetina českých firem má velmi nízkou míru digitalizace. V rámci interních procesů tak řeší její pomocí naprosté minimum provozních agend. Pro více než polovinu firem je hlavní překážkou digitalizace pocit, že ji firma nepotřebuje nebo, že náklady na ni budou příliš vysoké.

Přečíst článek

Odehrála se v ní jaderná katastrofa, teď ji do provozu uvedou kvůli Microsoftu

Americká společnost Constellation Energy znovu uvede do provozu jadernou elektrárnu Three Mile Island, ve které se odehrála nejhorší jaderná havárie na území Spojených států.

Přečíst článek
Premiér Petr Fiala (ODS)

Fiala: Na Dukovanech vydělají Češi stovky miliard

České firmy by mohly na výstavbě dvou nových jaderných reaktorů v Dukovanech získat zakázky až za 240 miliard korun, uvedl premiér Petr Fiala (ODS). S jihokorejským prezidentem Jun Sok-jolem navštívil podniky Doosan Škoda Power a Škodu JS, jež mají být významnými subdodavateli korejské společnosti KHNP. Podle červencového rozhodnutí vlády postaví KHNP dva nové bloky v Dukovanech. Smlouva má být podepsána do března 2025.

Přečíst článek

Huť Liberty rozprodává nepotřebný majetek. K mání jsou pozemky i halda odpadu

Zkrachovalá huť Liberty Ostrava a její insolvenční správce zahájili transparentní prodej nepotřebného majetku. Ve výběrovém řízení prodávají odval Lihovarská ve Slezské Ostravě a stavební pozemky o rozloze přes 36 tisíc metrů čtverečních ve Frýdku-Místku. Zájemci musí účast ve výběrovém řízení potvrdit do 7. října. Uvedl to insolvenční správce huti Šimon Peták.

Přečíst článek

Nike bude mít nového šéfa. Investoři to ocenili

Americký výrobce sportovního oblečení a obuvi Nike bude mít nového šéfa. Firma oznámila, že její současný výkonný ředitel John Donahoe příští měsíc odejde z funkce. Nahradí ho Elliott Hill, který ve firmě v minulosti působil na různých vedoucích pozicích v Severní Americe i Evropě.

Přečíst článek

Martin Wichterle: Příběh Česka by měl být o zemi, kde se skvělé produkty vymýšlí i vyrábí

Známý český podnikatel Martin Wichterle říká, že probádal spoustu slepých uliček. „Bez toho to nejde,“ dodal v rozhovoru pro Export.cz. Slepé uličky jeho firmě Wikov, přednímu světovému výrobci průmyslových převodovek, také hodně přinesly. Platí to například o společných aktivitách Wikovu s dceřinou společností německého Siemensu, které se zaměřovaly na servis převodovek. Těm poměrně rychle odzvonilo, ale českou firmu tato nepříliš významná epizoda nakopla k novému významnému oboru.

Přečíst článek
Norsko brzy ovládnou elektromobily

Norsko brzy ovládnou elektromobily. Dlouhodobá ekologická politika se vyplácí

V norských autosalonech mají napřesrok zůstat jen elektromobily. To je lehce dosažitelný cíl, protože vozy s elektrickým pohonem už celkově převažují nad benzínovými a bezkonkurenčně dominují prodejům nových aut. Proč se Norsku daří tam, kde Evropská unie selhává?

Přečíst článek
Ruský prezident Vladimir Putin

Putin posílí svou armádu. Dodá ji přes milion dronů

Ruská armáda loni obdržela zhruba 140 tisíc dronů ruské výroby a letos Rusko plánuje jejich výrobu téměř zdesetinásobit; armádě jich tak dodá bezmála 1,4 milionu. Oznámil to podle agentury Reuters ruský prezident Vladimir Putin.

Přečíst článek
Ruští prodejci zahájili předprodej nových iPhonů, obešli zákaz

Rusové obešli zákaz a začali s prodejem nových iPhonů

Ruští obchodníci zahájili předprodej nejnovějších iPhonů. Podařilo se jim obejít zákaz vývozu výrobků americké firmy Apple do jejich země. Ruští zákazníci tak budou mít možnost předobjednat si její chytré telefony, i když o stovky dolarů dráž než ve Spojených státech. Informuje o tom agentura Reuters.

Přečíst článek
Polská společnost Allegro zvýšila čtvrtletní provozní zisk téměř o třetinu

Skupina Allegro zvýšila zisk téměř o třetinu

Polská obchodní skupina Allegro, která působí rovněž v České republice, zvýšila v letošním druhém čtvrtletí hrubý provozní zisk (EBITDA) meziročně o 32,7 procenta na 726,9 milionu zlotých (zhruba 4,3 miliardy korun). Čtvrtletní tržby společnosti vzrostly o 12,5 procenta na téměř 2,7 miliardy zlotých.

Přečíst článek

News box

Soudy přestanou rozhodovat od ledna některé spory v senátech s laickými přísedícími, dříve známými jako 👨‍⚖️ soudci z lidu. Znovu o tom rozhodla Sněmovna, když přehlasovala veto prezidenta Petra Pavla. Hlava státu vetovala vládní předlohu se zdůvodněním, že zrušení laických přísedících v tak velkém rozsahu, včetně trestních kauz na okresních soudech, měl předcházet důkladnější rozbor. 
Lidé, kteří byli vážně zasaženi letošními povodněmi,  dostanou od státu mimořádnou finanční pomoc na péči o děti a na bydlení. Sněmovna to jednomyslně schválila ve stavu legislativní nouze, tedy ve zkráceném režimu. Normu nyní dostane k projednání Senát, který má o ní rovněž ve zrychleném režimu rozhodnout příští týden. O
Pražská burza 📈 posílila podeváté v řadě, dnes index PX stoupl o 0,23 procenta na 1631,26 bodu. Index dál vylepšil svá dlouholetá maxima, od minulého týdne je nejsilnější od poloviny června 2008. Vyšší byl naposledy 17. června 2008, kdy dosáhl 1633,60 bodu. Dnes se dařilo zejména energetické společnosti ČEZ, jejíž akcie si připsaly přes procento a půl. Z předních emisí zdražily ještě Moneta Money Bank a pojišťovna VIG, naopak Erste Bank ztratila a cena akcií Komerční banky se oproti pondělí nezměnila. 
Americký dolar se pohybuje kolem 2,5měsíčního maxima. Investoři věří, že 🏛️ americká centrální banka (Fed) bude úrokové sazby snižovat opatrně. V napětí drží měnové trhy těsný volební souboj před listopadovou volbou prezidenta Spojených států. Dolarový index, který sleduje výkon dolaru ke koši šesti předních světových měn, je krátce před 17:00 středoevropského letního času téměř beze změny na 104,04 bodu.
Americké úřady kvůli obvinění ze sexuálního vykořisťování zadržely někdejšího šéfa 👕 oděvní společnosti Abercrombie&Fitch Mikea Jeffriese a dva další muže. Informovala o tom agentura AP s tím, že podrobnosti nejsou prozatím dostupné. Dodala, že zadržení přišlo poté, co Jeffries čelil roky obviněním ze sexuálního zneužívání.
Irácké ozbrojené složky zabily vůdce takzvaného Islámského státu (IS) v Iráku. Spolu s ním bylo zabito osm dalších ☝ významných členů této teroristické sítě. Podle agentury AP to dnes oznámil irácký premiér Muhammad Súdání.
Starostové a Spolu ve středních Čechách podepíšou ve čtvrtek 📜 koaliční smlouvu. Stejně jako před čtyřmi lety ji zástupci koaličních uskupení stvrdí v Dienzenhoferových sadech před krajským úřadem, informoval mluvčí hejtmanství David Šíma.
Rusko, Čína a Írán chtějí Američany před nadcházejícími prezidentskými a kongresovými volbami  rozdělit, vyloučeny nejsou ani násilnosti. Dnes to s odvoláním na nejmenovaného představitele amerických tajných služeb napsala agentura Reuters.
Americká zbrojovka Lockheed Martin, která vyrábí například ✈️ stíhačky F-35, zlepšila odhad celoročního zisku a tržeb. Lockheed Martin podobně jako jeho rivalové těží ze silné poptávky po vojenském vybavení, která je důsledkem rostoucího geopolitického napětí, uvedla agentura Reuters. Výsledky podniku bývají považovány za ukazatel vývoje v celém zbrojním průmyslu.
Hrubý domácí produkt (HDP) České republiky se po loňském poklesu o 0,1 procenta v letošním roce o 1,1 procenta 📈 zvýší. Ve svém podzimním výhledu světové ekonomiky to dnes předpověděl Mezinárodní měnový fond (MMF). Zlepšil tak svou dubnovou prognózu, ve které na letošek předpovídal české ekonomice růst o 0,7 procenta. 
Reklama
Reklama
Doporučujeme