Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zprávy z firem

Český patent může změnit budoucnost vodíkové dopravy

Patent českého vědce může změnit budoucnost vodíkové dopravy

Díky patentu českého vědce může výroba součástek pro vodíkové elektromobily vyžadovat až desetkrát méně platiny. Vladimír Matolín z Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy udělal průlom ve vývoji katalyzátorů palivových článků vodíkových aut, uvedly ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) a Česká vodíková technologická platforma (HYTEP).

Přečíst článek
mBank nově nabízí podnikatelský účet

mBank se chystá na lov živnostníků. Uvádí na trh renovovaný podnikatelský účet

Mezi banky, které v Česku cílí na živnostníky, se nově zařazuje nyní také digitální mBank. Nabízí malým podnikatelům transparentní účet včetně úročeného spořicího účtu a chce jim také pomáhat s rozjezdem podnikání a následně i v jeho průběhu. Slibuje si, že podnikatele naláká na jednoduchost i poradenství a další novinky, které ale teprve chystá. Do roku 2028 chce mít 100 tisíc aktivních klientů mezi podnikateli v Česku a na Slovensku.

Přečíst článek
Internetová sociální síť Reddit hodlá v březnu vstoupit na burzu

Reddit hodlá vstoupit na burzu, prodat chce zhruba deset procent svých akcií

Internetová sociální síť Reddit hodlá v březnu vstoupit na akciovou burzu. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na zdroje obeznámené s plány podniku.

Přečíst článek
Do největšího vojenského cvičení se zapojí 90 tisíc vojáků

NATO čeká největší vojenské cvičení od studené války, zapojí se do něj 90 tisíc vojáků

Do největšího vojenského cvičení NATO od studené války, které začne příští týden, se zapojí až 90 tisíc vojáků ze všech států aliance a Švédska. V Bruselu to oznámil jeden z nejvyšších velitelů NATO Chris Cavoli. Cvičení ponese název Steadfast Defender (Pevný obránce) a potrvá až do května.

Přečíst článek
Nový šéf České pošty Miroslav Štěpán

Miroslav Štěpán se oficiálně stal novým šéfem České pošty

Výběrové řízení na generálního ředitele České pošty vyhrál Miroslav Štěpán, který byl poslední rok pověřený řízením podniku. Předtím v něm působil jako ředitel divize poštovních služeb. Do tendru se přihlásili čtyři kandidáti. Nominaci předloží ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) ještě vládnímu výboru pro personální nominace.

Přečíst článek
Berlín čelí protestu nákladních dopravců, zemědělci zablokovali dálnici

FOTOGALERIE: Ucpaný Berlín. Město obsadili protestující zemědělci a jejich stroje

Demonstrace nákladních dopravců narušila dopravu v centru Berlína, přerušeno je také několik autobusových linek. K protestu se přidali rovněž zemědělci, kteří zablokovali dálniční nájezdy na braniborské dálnici A15 spojující Berlín s polskou hranicí. Dopravci demonstrují proti zvyšování mýta a poplatku za emise oxidu uhličitého.

Přečíst článek
Letiště Praha loni odbavilo 13,8 milionu cestujících

Letiště Praha se pomalu vrací na čísla před covidem. Loni odbavilo 13,8 milionu cestujících

Z pražského Letiště Václava Havla loni odcestovalo 13,8 milionu cestujících. Meziročně se počet odbavených cestujících zvýšil o 29 procent, a dostal se tak na 78 procent počtu odbavených cestujících v roce 2019 před pandemií covidu-19. Na začátku minulého roku letiště pro rok 2023 odhadovalo zhruba 12,5 milionu přepravených cestujících, tuto prognózu tedy překonalo o více než 1,3 milionu.

Přečíst článek
Nové Apple Watch Ultra 2

Apple prohrál u soudu ve sporu o patent. Musí upravit své chytré hodinky

Soud ve Washingtonu ve středu americké technologické firmě Apple zakázal ve Spojených státech prodávat dva vlajkové modely chytrých hodinek kvůli sporu o patent, který Apple vede se společností Masimo. Uvedla to agentura Reuters, podle níž by právnická bitva mohla trvat i rok. Apple se proto rozhodl spornou funkci vypnout, aby vyhověl zákazu a udržel hodinky v prodeji.

Přečíst článek
Sílící evropská podpora malým modulárním reaktorům může být šancí také pro český projekt Teplator. Jeho duchovní otec, známý vědec Radek Škoda považuje za hlavní konkurenční výhodu českého reaktoru jeho zaměření výhradně na dodávky tepla. Budovu pro Teplator navrhl architekt Michal Postránecký.

Jan Žižka: O jádru v Česku rádi mluvíme, ale měli bychom už i něco dělat

Svět je na startu nového oboru jaderných modulárních reaktorů, přechod z fáze výzkumu a vývoje do reálné výroby chystají desítky firem. Nad „energetickým odvětvím budoucnosti“ ještě stále visí spousta otazníků, ale vše nasvědčuje tomu, že dříve či později ho čeká významný boom. O vítězích se rozhoduje už dnes. Česko má v jaderné energetice celá desetiletí historických zkušeností a může se stát předním výrobcem i exportérem, pokud dokáže svůj potenciál využít. Nebude to snadné, píše ve své analýze na Export.cz Jan Žižka, editor časopisu Moderní ekonomická diplomacie.

Přečíst článek
ČEZ chce koupit GasNet. Příští týden podá nabídku

ČEZ chce koupit GasNet. Příští týden podá nabídku

ČEZ a soukromá investiční společnost CVC Capital usilují o GasNet. Nabídky chtějí podat příští týden. Spekuluje se o ceně v řádech vyšších desítek miliard korun.

Přečíst článek

Kde si už sjednáte DIP a kdy ho budou mít i další velké banky

Dlouhodobý investiční produkt, takzvaný DIP, se už pomalu začíná objevovat v nabídce tuzemských bank a investičních společností. Platí od 1. ledna 2024 a nyní se u ČNB zaregistrovalo už 15 jeho poskytovatelů. Zatím je mezi nimi ale jen jedna ze tří velkých bank, a to ČSOB. Pojďme si tedy shrnout, kde si DIP už nyní můžete pořídit a kdy s tím přijdou i další velké banky.

Přečíst článek

News box

Bývalý americký prezident a kandidát Republikánské strany do listopadových voleb Donald Trump a viceprezidentka za Demokratickou stranu Kamala Harrisová v sobotu promluvili ke svým stoupencům v Michiganu, který je v prezidentských volbách pokládán za klíčový stát a kde se podle průzkumů očekává těsný výsledek. Po boku Harrisové v rámci kampaně poprvé vystoupila bývalá první dáma Michelle Obamová, přičemž varovala, že další Trumpovo prezidentství by ohrozilo práva a zdraví žen. Trump na svém mítinku pozval na pódium zástupce místních muslimů.
Čas na obnovení mezivládních konzultací se Slovenskem podle ministra zahraničí Jana Lipavského ještě nenadešel. Musí to podle něj být rozhodnutí a dohoda premiérů obou zemí, řekl v diskusním pořadu Partie Terezie Tománkové. Podle místopředsedy hnutí ANO Radka Vondráčka bylo zrušení konzultací hloupé, bylo to gesto.
Ruské síly dobyly vesnici Izmajlivka, která leží jižně od strategicky významného Pokrovsku na východě Ukrajiny. S odvoláním na ruskou armádu o tom dnes bez bližších podrobnosti informovala agentura AFP. Agentura Reuters poznamenala, že nedokáže vývoj na bojišti bezprostředně ověřovat.
Bulhaři v předčasných volbách rozhodují o novém složení parlamentu. Hlasování se koná poté, co se politické strany nedokázaly dohodnout na vytvoření koaliční vlády. Jsou to už sedmé parlamentní volby za necelé čtyři roky, Bulharsko nyní spravuje úřednická vláda vedená Dimitarem Glavčevem. 
Při bojích s militantním šíitským hnutím Hizballáh v jižním Libanonu zahynuli v sobotu večer čtyři izraelští vojáci. Dalších 14 jich bylo zraněno, z toho pět vážně. Informovala o tom dnes izraelská armáda. V boji byli podle ní zabiti také tři příslušníci Hizballáhu.
V říjnu budou muset české firmy poprvé přiznat skutečné emise z dovezených produktů. Regulaci, kterou přijala Evropská unie, začala pro podniky platit již loni v říjnu, kdy musely začít čtvrtletně hlásit emise dovezených produktů, ale zjednodušeným způsobem. Takzvané uhlíkové clo má za cíl vyrovnat ceny za emise uhlíku mezi domácími a importovanými produkty.
Gruzínská volební komise vyhlásila vítězem parlamentních voleb vládní stranu Gruzínský sen. Ta po sečtení téměř všech hlasů získala přes 54 procent. Výsledek je ranou pro prozápadně orientované Gruzínce, kteří věřili v úspěch opozice, uvedla agentura Reuters. Opozice už v sobotu pozdě večer oznámila, že výsledky neuznává, když se ukázalo, že proruský Gruzínský sen v nich vítězí.
Reklama
Reklama
Doporučujeme