Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zprávy z firem

Majitel Zásilkovny loni zvýšil obrat téměř o pětinu

Majitel Zásilkovny loni zvýšil obrat téměř o pětinu. Propadu e-shopů navzdory

Skupina Packeta, která vlastní logisticko-technologickou firmu Zásilkovna, zvýšila loni obrat o 18,3 procenta na 7,25 miliardy korun. Počet přepravených zásilek stoupl o 17,9 procenta na téměř 106 milionů.

Přečíst článek
Spojené státy znovu zaútočily na šíitské povstalce v Jemenu

USA a Velká Británie znovu zaútočily na šíitské povstalce v Jemenu

Spojené státy v noci na sobotu znovu zaútočily na šíitské povstalce v Jemenu, cílem byl tentokrát radar Húsíů. Na síti X to uvedlo regionální velitelství americké armády CENTCOM. Mluvčí povstalců později řekl, že americké údery, včetně toho posledního v metropoli Saná, nebudou mít žádný vliv na kapacitu povstalců pokračovat v útocích na obchodní lodě v Rudém moři a v Adenském zálivu. I v pátek Húsíové podle Washingtonu odpálili nejméně jednu balistickou střelu proti nákladnímu plavidlu. Húsíové televizi Al-Džazíra také řekli, že si poslední úder amerických sil nevyžádal mrtvé ani zraněné. Rebelové také znovu slíbili pomstu.

Přečíst článek
Moskva pátrá po bývalém viceprezidentovi Gazprombanky, asi válčí proti Rusku

Moskva jde po bývalém viceprezidentovi Gazprombanky. Ten se rozhodl bojovat proti Rusku

Ruské ministerstvo vnitra vyhlásilo pátrání po Igorovi Volobujevovi, bývalém viceprezidentovi Gazprombanky. S odvoláním na databázi hledaných osob to na svém webu píše list Kommersant. Volobujev je podle ministerstva stíhán kvůli blíže neupřesněnému trestnému činu. Bývalý viceprezident banky ruského plynárenského koncernu Gazprom podle dřívějších zpráv tisku krátce po vpádu ruských vojsk na Ukrajinu utekl právě do sousední země, kde se přidal k vojákům a bojuje proti Rusku.

Přečíst článek
O srdce se musíme starat

Brno má první chirurgický robotický systém Versius v České republice. Pacientům zmenší operační rány a urychlí zotavení

Využití robotických chirurgických systémů má mnoho výhod pro lékaře i pro pacienty. Operatérům pomáhají při výkonech lepší vizualizací, vyšší přesností a filtrací třesu rukou. Výhodou je také vyšší flexibilita robotických operačních nástrojů, která lékařům umožňuje snadnější a preciznější práci v omezených prostorech, jako je malá pánev či hrudní dutina.

Přečíst článek
Škoda Auto loni dodala 866 800 vozů

Škoda Auto loni dodala 866 800 vozů, daří se jí na trzích v Německu a Británii

Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto dodala v loňském roce celosvětově 866 800 vozů, o 18,5 procenta víc než předloni. Důvodem je růst odbytu na klíčových trzích, na největším trhu v Německu o 17,6 procenta. Mezi modely se nejvíce zvedly prodeje plně elektrického modelu Enyaq, a to o 52,1 procenta.

Přečíst článek
Z Číny vyplula do Evropy první nákladní loď se sedmi tisíci elektromobily

FOTOGALERIE: Z Číny do Evropy vyplula obří nákladní loď, veze 7 tisíc elektromobilů BYD

Z Číny vyplula do Evropy první nákladní loď určená speciálně pro vývoz automobilů. Plavidlo schopné přepravit 7000 automobilů si pronajal čínský výrobce elektromobilů BYD, uvedla agentura Bloomberg s odvoláním na příspěvek firmy China International Marine Containers Group (CIMC), která loď vyrobila, na sociální sítí WeChat.

Přečíst článek
Německá automobilka Volkswagen v rámci úsporného programu dočasně pozastavila nábor nových zaměstnanců v řadě německých závodů

Koncern Volkswagen loni prodal celosvětově přes 9 milionů aut, meziročně o 12 procent víc

Celosvětový odbyt německého automobilového koncernu Volkswagen se vloni zvýšil o 11,8 procenta na 9,24 milionu vozů po sedmiprocentním poklesu v předchozím roce. Oznámila to dnes firma, jejíž součástí je rovněž Škoda Auto.

Přečíst článek
Libeňský most zůstane uzavřen několik týdnů

Část Libeňského mostu se na několik týdnů uzavře. Konstrukci narušily mrazy

Libeňský most v Praze zůstane v jedné ze svých částí uzavřený několik týdnů. Technická správa komunikací (TSK) nyní vyprojektuje a nechá vyrobit konstrukci, kterou umístí pod most. Přesný harmonogram postupu všech prací bude upřesněn v příštím týdnu, uvedla mluvčí TSK Barbora Lišková. Takzvaný inundační most, který je součástí Libeňského soumostí, uzavřela ve čtvrtek odpoledne TSK kvůli technické závadě pro veškerou dopravu. Závadu pravděpodobně způsobily silné mrazy.

Přečíst článek
Španělský miliardář Amancio Ortega

Král fast fashion Ortega chce ovládnout logistické sklady v Evropě. V Americe již vlastní budovy Amazonu i Walmartu

Majitel španělského módního řetězce Zara a patnáctý nejbohatší člověk na planetě Amancio Ortega vrhá miliardy do evropských logistických center.

Přečíst článek
Miliardář Karel Pražák

Podnikatel Pražák může převzít Mafru

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) povolil prodej mediální skupiny Mafra, firmy Londa provozující rozhlasové stanice a pardubické chemičky Synthesia ze svěřenských fondů bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO) skupině Kaprain podnikatele Karla Pražáka.

Přečíst článek
Daniel Křetínský

Křetínského záchranná mise má důvěru akcionářů i věřitelů Casina

Akcionáři a věřitelé zadluženého francouzského maloobchodního řetězce Casino ve čtvrtek schválili plán na záchranu firmy, za kterým stojí český miliardář Daniel Křetínský. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na dnešní prohlášení Casina.

Přečíst článek

News box

Druhý nejbohatší muž světa Jeff Bezos čelí kritice ze strany redaktorů svého listu The Washington Post kvůli rozhodnutí deníku poprvé za 36 let nepodpořit žádného kandidáta v prezidentských volbách ve Spojených státech. Volby, v nichž proti sobě kandidují demokratka a viceprezidentka Kamala Harrisová a republikánský exprezident Donald Trump, se uskuteční 5. listopadu; na mnoha místech již Američané hlasují v předstihu.
Bývalý americký prezident a kandidát Republikánské strany do listopadových voleb Donald Trump a viceprezidentka za Demokratickou stranu Kamala Harrisová v sobotu promluvili ke svým stoupencům v Michiganu, který je v prezidentských volbách pokládán za klíčový stát a kde se podle průzkumů očekává těsný výsledek. Po boku Harrisové v rámci kampaně poprvé vystoupila bývalá první dáma Michelle Obamová, přičemž varovala, že další Trumpovo prezidentství by ohrozilo práva a zdraví žen. Trump na svém mítinku pozval na pódium zástupce místních muslimů.
Čas na obnovení mezivládních konzultací se Slovenskem podle ministra zahraničí Jana Lipavského ještě nenadešel. Musí to podle něj být rozhodnutí a dohoda premiérů obou zemí, řekl v diskusním pořadu Partie Terezie Tománkové. Podle místopředsedy hnutí ANO Radka Vondráčka bylo zrušení konzultací hloupé, bylo to gesto.
Ruské síly dobyly vesnici Izmajlivka, která leží jižně od strategicky významného Pokrovsku na východě Ukrajiny. S odvoláním na ruskou armádu o tom dnes bez bližších podrobnosti informovala agentura AFP. Agentura Reuters poznamenala, že nedokáže vývoj na bojišti bezprostředně ověřovat.
Bulhaři v předčasných volbách rozhodují o novém složení parlamentu. Hlasování se koná poté, co se politické strany nedokázaly dohodnout na vytvoření koaliční vlády. Jsou to už sedmé parlamentní volby za necelé čtyři roky, Bulharsko nyní spravuje úřednická vláda vedená Dimitarem Glavčevem. 
Při bojích s militantním šíitským hnutím Hizballáh v jižním Libanonu zahynuli v sobotu večer čtyři izraelští vojáci. Dalších 14 jich bylo zraněno, z toho pět vážně. Informovala o tom dnes izraelská armáda. V boji byli podle ní zabiti také tři příslušníci Hizballáhu.
V říjnu budou muset české firmy poprvé přiznat skutečné emise z dovezených produktů. Regulaci, kterou přijala Evropská unie, začala pro podniky platit již loni v říjnu, kdy musely začít čtvrtletně hlásit emise dovezených produktů, ale zjednodušeným způsobem. Takzvané uhlíkové clo má za cíl vyrovnat ceny za emise uhlíku mezi domácími a importovanými produkty.
Gruzínská volební komise vyhlásila vítězem parlamentních voleb vládní stranu Gruzínský sen. Ta po sečtení téměř všech hlasů získala přes 54 procent. Výsledek je ranou pro prozápadně orientované Gruzínce, kteří věřili v úspěch opozice, uvedla agentura Reuters. Opozice už v sobotu pozdě večer oznámila, že výsledky neuznává, když se ukázalo, že proruský Gruzínský sen v nich vítězí.
Reklama
Reklama
Doporučujeme