Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zprávy z firem

Signa, ilustrační foto

Realitní krize dopadla na Rakousko. Impérium Signa se rozpadá po kouscích

Rakouské realitní impérium se nadále rozpadá. O insolvenci požádala druhá klíčová společnost holdingu Signa miliardáře Reného Benka.

Přečíst článek

Hôtel du Palais v Biarritzu navštěvují světové osobnosti. Tamní michelinský šéfkuchař přišel o místo kvůli šikaně

Přečíst článek
Odbyt piva v USA letos bude zřejmě nejnižší za čtvrt století

Američané přestávají pít pivo. I kvůli legalizaci marihuany a bojkotu značky Bud Light

Odbyt piva ve Spojených státech od ledna do září klesl o více než pět procent a za celý letošní rok bude zřejmě nejnižší za poslední čtvrt století.

Přečíst článek
Polský ministr kultury oznámil likvidaci veřejnoprávních médií

Likvidace veřejnoprávních médií v Polsku. Ve výčtu je i tisková agentura PAP

Polský ministr kultury Bartlomiej Sienkiewicz rozhodl o likvidaci polské veřejnoprávní televize TVP, veřejnoprávního rozhlasu PR a státní tiskové agentury PAP. Své rozhodnutí podle serveru v prohlášení označil za reakci na veto zákona o rozpočtu na příští rok, které před Vánoci vydal polský prezident Andrzej Duda právě kvůli konfliktu o veřejnoprávní média.

Přečíst článek
Tradiční šunkový chlebíček je jedním ze symbolů českého Silvestra

Obyčejný byznys: Silvestru stále vládne šunkový chlebíček s majonézou

Jana Petráková, ve své malé pekárně a lahůdkách nedaleko Tábora, nachystala a před svátky prodala stovky vánoček, kila cukroví, nespočet domácích vek, a obložených chlebíčků.

Přečíst článek
Český miliardář Daniel Křetínský

EPH dokončil odprodej 50procentního podílu v německé skupině LEAG

Energetický a průmyslový holding (EPH) podnikatele Daniela Křetínského dokončil před koncem roku odprodej svého 50procentního podílu v německé skupině LEAG. Firma nyní patří pod založenou společnost společnost EP Energy Transition (EPETr). Ta je stejně jako EPH dceřinou společností EP Corporate Group. Do konce roku 2025 by nová společnost měla převzít také podíly ve skupině Mibrag Energy Group, informoval mluvčí EPH Daniel Častvaj. Detaily převodu neuvedl.

Přečíst článek
V Německu ožívají plány na výstavbu magnetických tratí, zájem mají města

Němci po letech oprašují plány na výstavbu magnetických tratí

V Německu po letech opět ožívají plány na výstavbu tratí pro vlaky levitující na magnetickém polštáři. Oproti kdysi zvažovaným vysokorychlostním trasám propojujících Německo se sousedními státy se nynější úvahy omezují na městský provoz. O magnetické dráze jako dalším typu městské hromadné dopravy uvažují Berlín, Norimberk či Hamburk. Zda takzvané maglevy v německých městech skutečně vyjedou, bude záviset především na penězích.

Přečíst článek
Koh-i-noor Hardtmuth

Ceny energií a inflace zaúřadovaly. Firma Koh-i-noor Hardtmuth hlásí pokles zisku

Firma Koh-i-noor Hardtmuth, která vyrábí školní a kancelářské potřeby, měla loni tržby z prodeje výrobků, služeb a zboží téměř 615 milionů korun.

Přečíst článek
Francie se snaží zachránit kolabující běžné oděvní značky

Levná francouzská móda kolabuje. Pro tamní vládu to představuje zásadní problém

Když byla Justine ještě náctiletá, nejčastěji nosila oblečení, co jí koupila matka v obchodech oblíbených francouzských značek jako jsou Camaïeu nebo La Halle. Tato móda střední cenové kategorie dominovala na začátku tisíciletí francouzskému módnímu trhu, píše list Politico.

Přečíst článek

V roce 2024 přibude internetových podvodů, některé budou téměř neodhalitelné

Internet se během letošního roku stal zase o něco nebezpečnějším a divočejším místem, alespoň z hlediska růstu kriminality zaměřené na spotřebitele. Zatímco v roce 2021 registrovala policie v kyberprostoru 9,5 tisíce trestných činů, v roce 2022 jich už bylo téměř 19 tisíc a v první polovině roku 2023 přes 10 tisíc. Zároveň roste komplexita a věrohodnost jednotlivých podvodných kampaní. Jedním z hlavních důvodů je rozvoj nástrojů generativní umělé inteligence, které podvodníkům umožňují vytvořit více "kvalitnějších" podvodů za kratší dobu. Oblast podvodů a digitálních útoků zaměřených na obyčejné lidi se bude dynamicky vyvíjet, nastiňuje technologické společnosti ANECT.

Přečíst článek
Temu, Shein

Rok 2024: Temu a Shein útočí. Konkurenční boj v rychlé módě přitvrdí

Jak ustát útok asijských predátorů? Tak zní klíčová otázka obchodníků s rychlou módou pro rok 2024. Jejich obor navíc ještě zrychluje. Zatímco poptávka spotřebitelů zaznamenává od pandemie covidu výkyvy, na tradiční západní hegemony - řetězce Zara a H&M - se valí konkurence z Číny, která už zapustila kořeny v Evropě i ve Spojených státech. Elektronické obchodování boří estetická pravidla a generace Z si na kolotočové nákupní šílenství s nízkými cenovkami rychle zvyká.

Přečíst článek

Umělá inteligence příští rok významně prostoupí do "běžného života"

V příštím roce bude nějaký nástroj založený na umělé inteligenci (AI) využívat 70 až 80 procent Čechů starších deseti let. Je to výrazný nárůst proti letošku, kdy například textovou AI vyzkoušela asi třetina lidí a pravidelně ji využívá jen část z nich. Odhaduje to ředitel České asociace umělé inteligence Lukáš Benzl.

Přečíst článek

News box

V předčasných parlamentních volbách v Bulharsku zvítězila středopravá strana Občané za evropský rozvoj Bulharska, vyplývá z odhadů. Společnost Alpha Research uvádí, že GERB si zajistil 26,4 procenta hlasů, podle jiných odhadů má tato strana o trochu méně. Na druhém místě skončila proreformní centristická strana Pokračujeme ve změně se ziskem kolem 15 procent.
V Česku dnes meteorologové zaznamenali dva teplotní rekordy, oba na horách. Na šumavské Horské Kvildě je nové maximum pro 27. říjen po dnešku 18,6 stupně Celsia, na krkonošské Labské boudě 15,2 stupně
Bolivijský exprezident Evo Morales tvrdí, že se stal terčem atentátu. Na jeho vůz podle něj při útoku "mužů v kuklách" směřovalo 14 kulek. Vyvázl živ, zranění ale utrpěl řidič auta. Informují o tom agentury AFP a Reuters. 
Druhý nejbohatší muž světa Jeff Bezos čelí kritice ze strany redaktorů svého listu The Washington Post kvůli rozhodnutí deníku poprvé za 36 let nepodpořit žádného kandidáta v prezidentských volbách ve Spojených státech. Volby, v nichž proti sobě kandidují demokratka a viceprezidentka Kamala Harrisová a republikánský exprezident Donald Trump, se uskuteční 5. listopadu; na mnoha místech již Američané hlasují v předstihu.
Bývalý americký prezident a kandidát Republikánské strany do listopadových voleb Donald Trump a viceprezidentka za Demokratickou stranu Kamala Harrisová v sobotu promluvili ke svým stoupencům v Michiganu, který je v prezidentských volbách pokládán za klíčový stát a kde se podle průzkumů očekává těsný výsledek. Po boku Harrisové v rámci kampaně poprvé vystoupila bývalá první dáma Michelle Obamová, přičemž varovala, že další Trumpovo prezidentství by ohrozilo práva a zdraví žen. Trump na svém mítinku pozval na pódium zástupce místních muslimů.
Čas na obnovení mezivládních konzultací se Slovenskem podle ministra zahraničí Jana Lipavského ještě nenadešel. Musí to podle něj být rozhodnutí a dohoda premiérů obou zemí, řekl v diskusním pořadu Partie Terezie Tománkové. Podle místopředsedy hnutí ANO Radka Vondráčka bylo zrušení konzultací hloupé, bylo to gesto.
Ruské síly dobyly vesnici Izmajlivka, která leží jižně od strategicky významného Pokrovsku na východě Ukrajiny. S odvoláním na ruskou armádu o tom dnes bez bližších podrobnosti informovala agentura AFP. Agentura Reuters poznamenala, že nedokáže vývoj na bojišti bezprostředně ověřovat.
Bulhaři v předčasných volbách rozhodují o novém složení parlamentu. Hlasování se koná poté, co se politické strany nedokázaly dohodnout na vytvoření koaliční vlády. Jsou to už sedmé parlamentní volby za necelé čtyři roky, Bulharsko nyní spravuje úřednická vláda vedená Dimitarem Glavčevem. 
Při bojích s militantním šíitským hnutím Hizballáh v jižním Libanonu zahynuli v sobotu večer čtyři izraelští vojáci. Dalších 14 jich bylo zraněno, z toho pět vážně. Informovala o tom dnes izraelská armáda. V boji byli podle ní zabiti také tři příslušníci Hizballáhu.
V říjnu budou muset české firmy poprvé přiznat skutečné emise z dovezených produktů. Regulaci, kterou přijala Evropská unie, začala pro podniky platit již loni v říjnu, kdy musely začít čtvrtletně hlásit emise dovezených produktů, ale zjednodušeným způsobem. Takzvané uhlíkové clo má za cíl vyrovnat ceny za emise uhlíku mezi domácími a importovanými produkty.
Reklama
Reklama
Doporučujeme