Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zprávy z firem

PPF

PPF nakupovala v Maďarsku. Skupina investovala do telekomunikačních firem

Skupina PPF koupila v Maďarsku podíly v několika společnostech, které působí v telekomunikacích. S odkazem na maďarská média to napsal server Hospodářské noviny. Cena transakcí není známa.

Přečíst článek

Toshiba se po 74 letech stáhla z burzy. Čeká ji nejistá budoucnost s novými vlastníky

Japonská společnost Toshiba končí po 74 letech jako veřejně obchodovaná firma, burza v Tokiu ve středu vyřadila její akcie. Kdysi věhlasný podnik se posledních deset let potýkal s otřesy a finančními skandály, které jednu z nejznámějších značek japonského průmyslu přivedly až k pádu. Toshibu nyní čeká nejistá budoucnost s novými vlastníky, kteří mají o jejím fungování jiné představy, uvedla agentura Reuters.

Přečíst článek

Svěřenské fondy. Jak fungují a jaká s sebou nesou rizika

Nový díl podcastu Právo k Ranní Kávě, který vzniká ve spolupráci s právní kanceláří PRK Partners, přináší náhled do světa svěřenských fondů. Ty se v současné době těší velké popularitě – za posledních pět let se jejich počet ztrojnásobil. Martin Frolík se svým hostem probere, co stojí za jejich oblibou, k čemu jsou vhodné a jaká s sebou naopak nesou rizika. Řeč bude i o tom, na co se při zařizování takového fondu zaměřit.

Přečíst článek
Prodej kaprů slábne

Vánoční speciál Obyčejného byznysu: Zájem o kapry z e-shopu roste, říká prodejce

Před deseti lety přišel s nápadem přivydělat si před Vánoci při studiích prodejem kaprů online. Dnes jich přes internet vystudovaný chemik prodá nižší desítky metráků. Čerstvé kapří filety přímo od rybářů dodává lidem skoro až na štědrovečerní stůl. A co si Jan Šikola myslí o iniciativě některých řetězců, které zakázaly prodej živých kaprů z kádí před svými obchody? Dočtete se ve vánočním speciálu Obyčejného byznysu.

Přečíst článek

Konec utrpení. Lidl prodává pouze kapří filety a ne živé kapry v kádích

Společnost Lidl rozhodla, že ani v letošním roce neumožní prodej živých kaprů před svými prodejnami. Důvodem je snaha o zlepšení welfare zvířat a zároveň o udržitelnější přístup k obchodování s rybami. Na štědrovečerní tabuli nabídne Lidl svým zákazníkům kapří filety a podkovy, jejichž dodavatelé zaručují co nejhumánnější přístup vůči rybám.

Přečíst článek

Stanjura: Zvažujeme návrh na insolvenci Liberty. Půjčka od státu je vyloučená

Stát jako věřitel hutní společnosti Liberty Ostrava, která má problémy platit své závazky, zvažuje i podání návrhu na insolvenci. Radiožurnálu to řekl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Dodal, že situaci by to ale ztížilo. Zcela vyloučená je pak podle něj finanční pomoc od státu. Stanjura uvedl, že huť má pohledávky v rámci své skupiny sedm nebo osm miliard korun, pokud by tedy vlastník peníze nechal v Liberty Ostrava, žádný problém by nyní nenastal, podotkl. Firma patří od roku 2019 do Liberty Steel Group z koncernu GFG Alliance britského podnikatele Sanjeeva Gupty. Českému státu dluží Liberty Ostrava 1,5 miliardy korun.

Přečíst článek

Putin vrací úder. Nařídil zabavit podíly firem OMV a Wintershall Dea v ruských podnicích

Putin konfiskuje majetky západních firem v Rusku. Nově nařídil zabavit miliardové podíly rakouské firmy OMV a německé Wintershall Dea.

Přečíst článek

Liberty přijde o energie ve čtvrtek. Zaměstnance pošle na překážky

Hutní společnost Liberty Ostrava, která čelí poklesu poptávky a má problémy platit své závazky, přijímá nové objednávky a podle managementu má zajištěnou výrobu za asi 1,25 miliardy korun. Píší to dnešní Hospodářské noviny (HN), které mají k dispozici takzvaný sanační plán. Kompletní restrukturalizační plán chce Liberty předložit v březnu 2024. Veškeré závazky chce splatit do konce března 2025, ale bez úroků z prodlení, uvedly HN. Liberty Ostrava v úterý informovala, že svým hlavním partnerům podrobnosti plánu představila a plán získal podporu významného věřitele. Jeho jméno ale nesdělila. Věřitelem je i stát, kterému Liberty dluží 1,5 miliardy korun.

Přečíst článek
Huť Liberty Ostrava

Dopis čtenáře: Vládo, nedávej do Liberty ani korunu, nemá to cenu

Problémy Liberty Ostrava jsou důsledkem špatných rozhodnutí někdejší Babišovy vlády, napsal redakci newstream.cz jeden ze čtenářů serveru.

Přečíst článek
Česká národní banka

Anketa: Analytici očekávají tento týden mírný pokles úrokových sazeb

Většina oslovených analytiků čeká, že bankovní rada ČNB na svém čtvrtečním zasedání po roce a půl poprvé sníží základní úrokovou sazbu. Experti se shodují, že snížení bude o 25 bazických bodů, tedy ze sedmi procent na úroveň 6,75. Stejně tak většina oslovených očekává další pokles sazeb během příštího roku, některé odhady hovoří o poklesu až o tři procentní body k úrovni 4 procent. Na kurz koruny by případné snížení sazeb nemělo mít výraznější vliv, obchodníci s měnami totiž do současného kurzu již započítávají očekávané snížení úrokové míry.

Přečíst článek
Majitel skupiny Liberty Sanjeev Gupta

Řešení pro Liberty Ostrava? Podnik představil optimalizační plán, má vést ke splacení pohledávek

Hutní společnost Liberty Ostrava sdělila, že svým hlavním partnerům představila podrobnosti optimalizačního plánu, který zlepší provozní, obchodní a finanční výsledky společnosti. Tento plán by měl vést k úplnému splacení pohledávek věřitelů společnosti Liberty Ostrava a získal již podporu významného věřitele, uvedla firma v tiskové zprávě. Jméno věřitele firma neuvedla. Jedním z věřitelů je i stát, kterému Liberty dluží 1,5 miliardy korun.

Přečíst článek

News box

V předčasných parlamentních volbách v Bulharsku zvítězila středopravá strana Občané za evropský rozvoj Bulharska, vyplývá z odhadů. Společnost Alpha Research uvádí, že GERB si zajistil 26,4 procenta hlasů, podle jiných odhadů má tato strana o trochu méně. Na druhém místě skončila proreformní centristická strana Pokračujeme ve změně se ziskem kolem 15 procent.
V Česku dnes meteorologové zaznamenali dva teplotní rekordy, oba na horách. Na šumavské Horské Kvildě je nové maximum pro 27. říjen po dnešku 18,6 stupně Celsia, na krkonošské Labské boudě 15,2 stupně
Bolivijský exprezident Evo Morales tvrdí, že se stal terčem atentátu. Na jeho vůz podle něj při útoku "mužů v kuklách" směřovalo 14 kulek. Vyvázl živ, zranění ale utrpěl řidič auta. Informují o tom agentury AFP a Reuters. 
Druhý nejbohatší muž světa Jeff Bezos čelí kritice ze strany redaktorů svého listu The Washington Post kvůli rozhodnutí deníku poprvé za 36 let nepodpořit žádného kandidáta v prezidentských volbách ve Spojených státech. Volby, v nichž proti sobě kandidují demokratka a viceprezidentka Kamala Harrisová a republikánský exprezident Donald Trump, se uskuteční 5. listopadu; na mnoha místech již Američané hlasují v předstihu.
Bývalý americký prezident a kandidát Republikánské strany do listopadových voleb Donald Trump a viceprezidentka za Demokratickou stranu Kamala Harrisová v sobotu promluvili ke svým stoupencům v Michiganu, který je v prezidentských volbách pokládán za klíčový stát a kde se podle průzkumů očekává těsný výsledek. Po boku Harrisové v rámci kampaně poprvé vystoupila bývalá první dáma Michelle Obamová, přičemž varovala, že další Trumpovo prezidentství by ohrozilo práva a zdraví žen. Trump na svém mítinku pozval na pódium zástupce místních muslimů.
Čas na obnovení mezivládních konzultací se Slovenskem podle ministra zahraničí Jana Lipavského ještě nenadešel. Musí to podle něj být rozhodnutí a dohoda premiérů obou zemí, řekl v diskusním pořadu Partie Terezie Tománkové. Podle místopředsedy hnutí ANO Radka Vondráčka bylo zrušení konzultací hloupé, bylo to gesto.
Ruské síly dobyly vesnici Izmajlivka, která leží jižně od strategicky významného Pokrovsku na východě Ukrajiny. S odvoláním na ruskou armádu o tom dnes bez bližších podrobnosti informovala agentura AFP. Agentura Reuters poznamenala, že nedokáže vývoj na bojišti bezprostředně ověřovat.
Bulhaři v předčasných volbách rozhodují o novém složení parlamentu. Hlasování se koná poté, co se politické strany nedokázaly dohodnout na vytvoření koaliční vlády. Jsou to už sedmé parlamentní volby za necelé čtyři roky, Bulharsko nyní spravuje úřednická vláda vedená Dimitarem Glavčevem. 
Při bojích s militantním šíitským hnutím Hizballáh v jižním Libanonu zahynuli v sobotu večer čtyři izraelští vojáci. Dalších 14 jich bylo zraněno, z toho pět vážně. Informovala o tom dnes izraelská armáda. V boji byli podle ní zabiti také tři příslušníci Hizballáhu.
V říjnu budou muset české firmy poprvé přiznat skutečné emise z dovezených produktů. Regulaci, kterou přijala Evropská unie, začala pro podniky platit již loni v říjnu, kdy musely začít čtvrtletně hlásit emise dovezených produktů, ale zjednodušeným způsobem. Takzvané uhlíkové clo má za cíl vyrovnat ceny za emise uhlíku mezi domácími a importovanými produkty.
Reklama
Reklama
Doporučujeme