Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zprávy z firem

Lausitz Energie Verwaltungs

Východoněmecký gigant ovládaný Křetínského EPH kupuje energetickou firmu FVE Holding

Německá společnost Lausitz Energie Verwaltungs, kde nadpoloviční většinu vlastní Energetický a průmyslový holding (EPH) Daniela Křetínského a zbylou část skupina PPF Investments, kupuje od skupiny J&T energetickou firmu FVE Holding. Transakci nyní posuzuje Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

Přečíst článek

Řešení pro firmy od Green0meter jsou nově dostupná na jednom místě online. Uhlíkovou stopu zjistí do pěti minut

Přečíst článek
Vejce, ilustrační foto

České producenty vajec čekají miliardové investice. Zatím drží ceny pod průměrem EU

Ceny českých producentů vajec byly v polovině listopadu zhruba o čtvrtinu nižší než v Polsku. Vyplývá to z dat Evropské komise. Podle Českomoravské drůbežářské unie je z Polska dlouhodobě kolem 70 procent vajec, které se do ČR dováží. Proti průměru EU byly ceny nižší zhruba o pětinu. O asi 15 procent byly nižší ceny zemědělců oproti cenám na Slovensku. Podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) v říjnu vzrostly spotřebitelské ceny vajec oproti září o více než osm procent.

Přečíst článek
Vítkovice Steel usilují o prodloužení výjimky na dovoz ruské oceli

Vítkovice Steel prosí Brusel o prodloužení výjimky na dovoz ruské oceli

Ostravská hutní společnost Vítkovice Steel žádá Evropskou unii o prodloužení výjimky na dovoz ruské oceli do roku 2028. Vyrábí se z ní tlusté plechy. Její konec podle firmy může způsobit krizi ve stavebnictví či automobilovém průmyslu, uvedla mluvčí společnosti Jana Dronská. O výjimku usiluje také Belgie a Itálie. Sankce vůči Rusku EU a další země světa zavedly v souvislosti s jeho pokračující agresí na Ukrajině.

Přečíst článek
Elon Musk

To se nevyplatilo. Síť X může kvůli Muskovu protižidovskému příspěvku přijít až o 75 milionů dolarů

Sociální síť X může kvůli protižidovskému příspěvku, který zde sdílel její majitel Elon Musk, do konce roku přijít o příjmy z reklamy ve výši až 75 milionů dolarů (1,7 miliardy korun), napsal s odvoláním na interní dokumenty deník The New York Times.

Přečíst článek
Italské pohoří Dolomity obsahuje minerál dolomit

Minerál vytvořený v laboratoři otevírá nové možnosti materiálovému inženýrství

Výzkumníci vyřešili záhadu vzniku jednoho zajímavého minerálu, v laboratoři dokázali řídit jeho utváření, a nabízejí tak možnosti lepší výroby materiálů pro polovodiče, solární panely a další technologie.

Přečíst článek
Vítězem celoevropské soutěže POPAI Awards se stal pivovar Radegast

Vítězem celoevropské soutěže POPAI Awards se stal pivovar Radegast

Soutěž POPAI AWARDS o nejlepší komunikační projekty v retailu již po patnácté ocenila nejlepší realizace za poslední rok. V rámci ní se uskutečnila i studentská verze soutěže POPAI STUDENT AWARD, která představila nové návrhy komunikačních prostředků a kampaní v in-store, které na základě reálných zadání od konkrétních zadavatelů vytvářejí studenti středních a vysokých škol se specializací na marketingovou komunikaci. Mediálním partnerem akce byl i server Newstream.

Přečíst článek
Ruští a čínští činitelé jednají o tunelu, který by spojil Rusko s Krymem (ilustrační foto)

Obří projekt v době války? Rusko jedná s Čínou o vybudování tunelu na Krym

Ruští a čínští obchodní činitelé, kteří mají vazby na vlády obou zemí, vedli tajné rozhovory o plánech na vybudování tunelu spojujícího Rusko s ukrajinským Krymským poloostrovem, který Moskva v rozporu s mezinárodním právem anektovala v roce 2014. Napsal to americký list The Washington Post s odvoláním na ukrajinskou tajnou službu. Moskva podle něj doufá, že tak vznikne dopravní trasa chráněná před útoky ze strany Ukrajiny, která chce Krym získat zpět.

Přečíst článek
Škoda Group získala za svůj antikolizní systém vyvinutý pro tramvaje ocenění Industrie

Cenu Industrie získala společnost Škoda Group za antikolizní systém u tramvají

Globální průmyslově-technologická skupina Czechoslovak Group je od letošního roku generálním partnerem České hlavy, nejprestižnějšího ocenění udělovaného vědcům, výzkumníkům a inovátorům. Jméno CSG nově nese cena Industrie. Jejím laureátem se za rok 2023 stal podnik Škoda Digital, člen Škoda Group, za svůj antikolizní systém vyvinutý pro tramvaje. Server Newstream byl mediálním partnerem akce.

Přečíst článek
Pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS) nechá zneplatnit značky zakazující vjezd do části Starého Města

Omezení aut v centru trvalo jen noc. Primátor Svoboda nechá zneplatnit značky zákazu vjezdu

Pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS) nechá zneplatnit značky zakazující vjezd do části Starého Města. Zákaz chce nechat prozkoumat magistrátním odborem dopravy.

Přečíst článek
Madeta zdraží kvůli rostoucím nákladům nejméně o tři až pět procent, čeká nižší zisk

Madeta kvůli rostoucím nákladům zdraží výrobky až o pět procent, od státu finanční pomoc nedostane

Největší česká mlékárna Madeta od ledna zřejmě zdraží výrobky nejméně o tři až pět procent. Rostou jí náklady na energie i pohonné hmoty, řekl generální ředitel Madety Milan Teplý v Jindřichově Hradci. Firma letos podle Teplého nedostane původně slíbených 100 milionů státních dotací, což se dozvěděla v září. Za letošní rok čeká podobný, možná mírně vyšší obrat než loni, zisk výrazně klesne, uvedl dále Teplý. Ministerstvo zemědělství zrušilo letos dotační program zemědělcům ve výši 230 milionů korun. Madeta dotační sumu 100 milionů letos slíbenou neměla, řekl mluvčí MZe Vojtěch Bílý. Dále uvedl, že firmy s „výrazným“ ziskem státní podporu nepotřebují.

Přečíst článek
Brusel má plán investic do energetických sítí v EU za 584 miliard eur

Brusel za biliony opraví evropskou energetickou síť. Ta musí zvládnout příliv elektřiny z obnovitelných zdrojů

Evropská komise má plán, který počítá s částkou 584 miliard eur (14,2 bilionu korun) na generální opravu a modernizaci energetických sítí v zemích Evropské unie. Chce, aby byly připraveny zvládnout očekávaný příliv elektřiny z obnovitelných zdrojů. S odkazem na návrh komise o tom informují agentury Bloomberg a Reuters, které měly možnost do hrubého návrhu nahlédnout.

Přečíst článek

News box

V předčasných parlamentních volbách v Bulharsku zvítězila středopravá strana Občané za evropský rozvoj Bulharska, vyplývá z odhadů. Společnost Alpha Research uvádí, že GERB si zajistil 26,4 procenta hlasů, podle jiných odhadů má tato strana o trochu méně. Na druhém místě skončila proreformní centristická strana Pokračujeme ve změně se ziskem kolem 15 procent.
V Česku dnes meteorologové zaznamenali dva teplotní rekordy, oba na horách. Na šumavské Horské Kvildě je nové maximum pro 27. říjen po dnešku 18,6 stupně Celsia, na krkonošské Labské boudě 15,2 stupně
Bolivijský exprezident Evo Morales tvrdí, že se stal terčem atentátu. Na jeho vůz podle něj při útoku "mužů v kuklách" směřovalo 14 kulek. Vyvázl živ, zranění ale utrpěl řidič auta. Informují o tom agentury AFP a Reuters. 
Druhý nejbohatší muž světa Jeff Bezos čelí kritice ze strany redaktorů svého listu The Washington Post kvůli rozhodnutí deníku poprvé za 36 let nepodpořit žádného kandidáta v prezidentských volbách ve Spojených státech. Volby, v nichž proti sobě kandidují demokratka a viceprezidentka Kamala Harrisová a republikánský exprezident Donald Trump, se uskuteční 5. listopadu; na mnoha místech již Američané hlasují v předstihu.
Bývalý americký prezident a kandidát Republikánské strany do listopadových voleb Donald Trump a viceprezidentka za Demokratickou stranu Kamala Harrisová v sobotu promluvili ke svým stoupencům v Michiganu, který je v prezidentských volbách pokládán za klíčový stát a kde se podle průzkumů očekává těsný výsledek. Po boku Harrisové v rámci kampaně poprvé vystoupila bývalá první dáma Michelle Obamová, přičemž varovala, že další Trumpovo prezidentství by ohrozilo práva a zdraví žen. Trump na svém mítinku pozval na pódium zástupce místních muslimů.
Čas na obnovení mezivládních konzultací se Slovenskem podle ministra zahraničí Jana Lipavského ještě nenadešel. Musí to podle něj být rozhodnutí a dohoda premiérů obou zemí, řekl v diskusním pořadu Partie Terezie Tománkové. Podle místopředsedy hnutí ANO Radka Vondráčka bylo zrušení konzultací hloupé, bylo to gesto.
Ruské síly dobyly vesnici Izmajlivka, která leží jižně od strategicky významného Pokrovsku na východě Ukrajiny. S odvoláním na ruskou armádu o tom dnes bez bližších podrobnosti informovala agentura AFP. Agentura Reuters poznamenala, že nedokáže vývoj na bojišti bezprostředně ověřovat.
Bulhaři v předčasných volbách rozhodují o novém složení parlamentu. Hlasování se koná poté, co se politické strany nedokázaly dohodnout na vytvoření koaliční vlády. Jsou to už sedmé parlamentní volby za necelé čtyři roky, Bulharsko nyní spravuje úřednická vláda vedená Dimitarem Glavčevem. 
Při bojích s militantním šíitským hnutím Hizballáh v jižním Libanonu zahynuli v sobotu večer čtyři izraelští vojáci. Dalších 14 jich bylo zraněno, z toho pět vážně. Informovala o tom dnes izraelská armáda. V boji byli podle ní zabiti také tři příslušníci Hizballáhu.
V říjnu budou muset české firmy poprvé přiznat skutečné emise z dovezených produktů. Regulaci, kterou přijala Evropská unie, začala pro podniky platit již loni v říjnu, kdy musely začít čtvrtletně hlásit emise dovezených produktů, ale zjednodušeným způsobem. Takzvané uhlíkové clo má za cíl vyrovnat ceny za emise uhlíku mezi domácími a importovanými produkty.
Reklama
Reklama
Doporučujeme