Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zprávy z firem

Brusel má plán investic do energetických sítí v EU za 584 miliard eur

Brusel za biliony opraví evropskou energetickou síť. Ta musí zvládnout příliv elektřiny z obnovitelných zdrojů

Evropská komise má plán, který počítá s částkou 584 miliard eur (14,2 bilionu korun) na generální opravu a modernizaci energetických sítí v zemích Evropské unie. Chce, aby byly připraveny zvládnout očekávaný příliv elektřiny z obnovitelných zdrojů. S odkazem na návrh komise o tom informují agentury Bloomberg a Reuters, které měly možnost do hrubého návrhu nahlédnout.

Přečíst článek
Ulice Dlouhá v Praze

Omezení pro řidiče. Do centra Prahy po desáté večer nesmí automobily

Radnice Prahy 1 nechala nainstalovat značky zakazující vjezd do velké části Starého Města mezi 22:00 a 6:00. Cílem je omezit hluk, který v noci ruší místní obyvatele, uvedl radní Prahy 1 pro dopravu Vojtěch Ryvola (ANO). Přijaté opatření fakticky zahrnuje celou oblast mezi Dvořákovým nábřežím, Pařížskou, Staroměstským náměstím a Revoluční. Na hluk si dlouhodobě stěžují zejména obyvatelé Dlouhé, kde se nachází velké množství populárních nočních podniků.

Přečíst článek
Bloomberg: Propad ceny lithia se prohlubuje, letos už dosahuje 75 procent

Cena pokladu pod Cínovcem klesá. Hodnota lithia se letos propadla o 75 procent

Cena lithia navázala na téměř měsíc trvající pokles a od začátku letošního roku je nižší už asi o 75 procent. Analytici navíc očekávají, že cenový propad ještě zdaleka neskončil, uvedla dnes agentura Bloomberg. Lithium má zásadní význam při výrobě baterií do elektromobilů.

Přečíst článek
Tvrdík v Pekingu požádal čínského premiéra o přímé letecké spojení s Prahou

Tvrdík jedná s Číňany. Lobuje za návrat přímého leteckého spojení

Prezident Smíšené česko čínské komory vzájemné spolupráce a šéf fotbalové Slavie Jaroslav Tvrdík jednal v Pekingu s čínským premiérem Li Čchiangem. Tvrdík serveru Seznam Zprávy po schůzce řekl, že předsedu čínské vlády požádal o možnost obnovení přímého leteckého spojení obou zemí. O setkání dopředu informoval české úřady a před setkáním navštívil český zastupitelský úřad v Pekingu.

Přečíst článek

Stanjura: Nákup RobinOilu zapadá do energetické bezpečnosti státu

Nákup sítě čerpacích stanic RobinOil státní společností Čepro zapadá do energetické bezpečnosti státu, uvedl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS), jehož resort je stoprocentním vlastníkem Čepra. Stanjura upozornil, že Čepro má třetí největší síť čerpacích stanic v Česku, dvě větší jsou ale vlastněné jinými státy, což by podle ministra mohlo být problematické v době krize. Zdůraznil také, že akvizice nebude financována ze státního rozpočtu.

Přečíst článek
Miliardář Marek Čmejla

Kauza Mostecké uhelné: Soud potvrdil verdikt švýcarské prokuratury, který připravil Čmejlu o miliardy

Pražský městský soud uznal švýcarský rozsudek, který uložil miliardáři Marku Čmejlovi v kauze Mostecké uhelné společnosti (MUS) trest propadnutí majetku v hodnotě 204,2 milionu švýcarských franků (zhruba 5,2 miliardy korun). Vyhověl tak návrhu českého ministerstva spravedlnosti, respektive žádosti švýcarské prokuratury. Pokud rozhodnutí nabyde právní moci, bude švýcarský rozsudek vykonatelný i na území ČR.

Přečíst článek
Výrobní linka baterií v automobilce Škoda Auto (ilustrační foto)

Slováci budou mít svou první gigafactory. Závod na výrobu baterií vytvoří 1500 pracovních míst

Slovensko podepsala se slovensko-čínskou firmou Gotion InoBat Batteries (GIB) memorandum o výstavbě továrny na výrobu baterií do elektromobilů, uvedl to úřad slovenské vlády a ministerstvo hospodářství. Výši investice neuvedly, připravovaný závod podle nich vytvoří zhruba 1500 pracovních míst.

Přečíst článek
ČR získala kapacitu v budovaném pevninském terminálu na LNG v Německu

Česko získalo kapacitu v pevninském terminálu na LNG v Německu, pokryje čtvrtinu spotřeby

Česká republika ve spolupráci s energetickou skupinou ČEZ získala kapacitu v budovaném pevninském terminálu na zkapalněný zemní plyn (LNG) v Německu. V terminálu Stade nedaleko Hamburku bude mít od roku 2027 k dispozici dvě miliardy metrů krychlových plynu ročně, což je více než čtvrtina současné tuzemské spotřeby. Firma podepsala s provozovatelem smlouvu na 15 let s možností prodloužení, uvedl premiér Petr Fiala (ODS). V současnosti má Česko do roku 2027 pronajatou část terminálu na LNG v Nizozemsku, kde má k dispozici asi tři miliardy metrů krychlových plynu ročně.

Přečíst článek
Skupině Colt CZ za tři čtvrtletí meziročně klesly výnosy, prodala méně zbraní

Skupině Colt CZ meziročně klesly prodeje zbraní o více než 12 procent

Holding Colt CZ Group SE (Colt CZ) vykázal za první tři letošní čtvrtletí výnosy 9,9 miliardy korun. Meziročně byly nižší o tři procenta, a to kvůli poklesu prodeje zbraní nebo dopadům přepočtu z cizích měn.

Přečíst článek
Umělá inteligence by mohla předpovědět infarkt až deset let dopředu, uvádí vědci

Umělá inteligence by mohla předpovědět infarkt až deset let dopředu

Umělá inteligence by mohla do budoucna pomoci lékařům vyhodnocovat riziko infarktu u pacientů. Zjistili to vědci z anglické Oxfordské univerzity, podle kterých by zkoumaný nástroj AI mohl poskytnout přesnější analýzu snímků výpočetní tomografie (CT) a zjistit, zda pacientům hrozí infarkt až deset let dopředu. Nová technologie pomohla zlepšit léčbu u téměř 50 procent zkoumaných pacientů a má potenciál zachránit tisíce životů, uvádí odborníci.

Přečíst článek
Branislav Papp, manažer Simplcity

Praha získá prověřenou informační aplikaci pro místní i turisty. Využívá umělou inteligenci

„Po amerických městech vnímáme Prahu jako velmi zajímavé evropské město,“ říká Branislav Papp, manažer vývojářské firmy Simplcity. Cílem projektu je usnadnit život jak pražským rezidentům, tak turistům. Dnes, když návštěvník přiletí do Prahy, tak před ním stojí řada otázek. Hned první je, jak se dostane z letiště. Kde se ubytuje, co navštíví a kam se půjde pobavit. „Do konce roku chceme prozatím v Praze spustit turistický mód, upgrade ve formě rezidenčního by měl následovat,“ odkrývá plány Papp.

Přečíst článek

News box

V předčasných parlamentních volbách v Bulharsku zvítězila středopravá strana  Občané za evropský rozvoj Bulharska (GERB). Po sečtení více než 88 procent hlasů to zveřejnila volební komise. Strana GERB podle nich získala 26,15 procenta hlasů, napsala agentura BTA. Předběžné výsledky napovídají, že hlasování v sedmých parlamentních volbách za posledních 3,5 roku opět přineslo roztříštěný parlament. 
Japonská vládní koalice v čele s Liberálně demokratickou stranou (LDP) v nedělních parlamentních volbách 👎 přišla o většinu v dolní komoře zákonodárného sboru. Informovala o tom agentura AP, podle níže se tak zvyšuje nejistota ohledně složení příští vlády v zemi, která je čtvrtou největší ekonomikou světa.
Češi vyvinuli vlastní verzi modulárního jaderného reaktoru. Projekt DAVID SMR, na jehož vývoji se podíleli jaderní vědci z Česka, se zaměřuje na kombinovanou výrobu ⚡ elektřiny a tepla. Fungovat může ve vybraných průmyslových odvětvích, k odsolování mořské vody či k zajištění dodávek elektřiny nebo jako chlazení pro datacentra. 
Téměř každý druhý člověk muslimského vyznání žijící v Evropské unii se v každodenním životě setkává s rasismem a diskriminací. Toto číslo se od roku 2016 prudce 📈 zvýšilo, uvedla Agentura EU pro základní práva (FRA). Na výsledky výzkumu upozornil i britský deník The Guardian.
Ukrajinské drony zaútočily na 🏭 závod na výrobu etanolu v ruské Voroněžské oblasti. Informovaly o tom podle agentury Reuters zpravodajské kanály na sociální síti Telegram.
Reklama
Reklama
Doporučujeme