Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zprávy z firem

CPI Group Radovana Vítka

Vítkova CPI prodala svůj hotelový byznys v Chorvatsku. A mění i vedení celé realitní skupiny

Realitní společnost CPI Property Group miliardáře Radovana Vítka prodala v Chorvatsku firmu Sunčani Hvar Nekretnine, která spravuje velkou část hotelů na ostrově Hvar. Kupcem je investor a developer Eagle Hills z Abú Zabí. CPI to uvedla na svém webu, kde zároveň oznámila výměnu výkonného ředitele. Novým se stal dosavadní finanční ředitel David Greenbaum. Jeho předchůdce ve funkci Martin Němeček rezignoval, v CPI zůstává.

Přečíst článek

Dědicové se perou, impérium Estée Lauder se třese. Je to jako Succession v reálu

Přečíst článek
Kominíků v Česku pomalu přibývá, stoupá i počet jejich zakázek

Obyčejný byznys: Pozor na revize, podvodníci jsou i mezi kominíky, říká mistr řemesla

Mám málo času, říká kominík Milan Černý, když přibuchuje dveře svého postaršího fordu Transit a zapaluje si cigaretu. S časem to má poslední dobou opravdu těžké. Zpřísnění požárních předpisů a povinnost pravidelných revizí kominíkům přihrálo množství nových zakázek.  

Přečíst článek

Káva patří k nejoblíbenějším nápojům na světě, kde všude si ji vychutnáváme?

Jen málokdo si umí představit den bez šálku kávy. Nápoj původem z Afriky, který se dnes pěstuje v asi padesáti zemích světa, se těší největší oblibě právě v Evropě. Podle průzkumu společnosti Jacobs Douwe Egberts, která patří k největším hráčům na trhu, vypije alespoň jeden šálek denně až 85 procent Čechů. Kdo je ale největším producentem, spotřebitelem a kde si kávu nejčastěji dopřáváme?

Přečíst článek
dobíjecí stanice

Dotovaný růst. Světový vývoz aut stoupá díky státním podporám elektromobility

Vývoz automobilů z Evropy a z Asie prudce roste. Zejména však díky tomu, že Spojené státy a další země poskytují dotace na nákup elektromobilů. Prodejci navíc doplňují zásoby, které ani teď nedosahují úrovně před pandemií covid-19. Rozmach obchodu s automobily je v kontrastu s širším vývojem exportu, který naopak slábne, a to hlavně kvůli zpomalování světové ekonomiky. Tento trend nabízí pohled na to, jak snahy západních zemí o stimulace domácí výroby a odmítání fosilních paliv způsobují změny ve světovém obchodě, uvedl deník The Wall Street Journal (WSJ).

Přečíst článek
Odvolaný šéf společnosti OpenAI Sam Altman přechází s částí týmu do Microsoftu

Přestup do Microsoftu. Sam Altman se nevrátí, v OpenAI ho nahradí bývalý šéf firmy Twitch

Odvolaný šéf společnosti OpenAI Sam Altman a bývalý šéf správní rady firmy Greg Brockman přecházejí do Microsoftu, největšího podporovatele OpenAI. Na sítí X to oznámil šéf Microsoftu Satya Nadella. Altman a Brockman v Microsoftu povedou tým pro výzkum pokročilé umělé inteligence (AI).

Přečíst článek
Nebezpečný RoundUp na hubení plevele. Skupina Bayer má pacientům s rakovinou vyplatit miliardu a půl

Nebezpečný RoundUp na hubení plevele. Skupina Bayer má pacientům s rakovinou vyplatit miliardové odškodné

Německá skupina Bayer má podle soudu v americkém státě Missouri vyplatit odškodnění ve výši 1,56 miliardy dolarů, v přepočtu zhruba 35 miliard korun, za zdravotní problémy, které vznikly v souvislosti s používáním přípravku RoundUp. Soud vyhověl požadavku několika žalobců, proti rozsudku se firma může odvolat.

Přečíst článek
Nejvíce riskují řidiči Subaru, tvrdí studie

Nejvíce riskují řidiči Subaru, „škodovkáři“ jsou naopak ohleduplní, tvrdí studie

Koho se na silnicích máme obávat? Podle výzkumu britských vědců záleží i na značce auta. Je prý pravděpodobnější, že nehodu způsobí řidič BMW než Škody. Kdo za to může, pilot nebo značka? Roli prý může hrát i agresivní marketing.

Přečíst článek
bývalý předseda správní rady OpenAI Greg Brockman

Chaos v OpenAI: Opustil ji další zakladatel, investoři tlačí na návrat Altmana

Z americké společnosti OpenAI, která vyvinula chatovací systém ChatGPT, se po odvolání výkonného ředitele Sama Altmana rozhodl odejít i předseda správní rady Greg Brockman. Oznámil to na síti X. Altman i Brockman stáli u vzniku firmy, kterou podle informací serveru The Information opouštějí i další lidé. Krize ve firmě se tak podle agentury Reuters prohlubuje. Do všeho se nicméně vložili také významní investoři firmy v čele se společností Microsoft, kteří s Altmanem vyjednávají o jeho návratu do funkce výkonného ředitele. Tvrdí to alespoň několik zámořských médií s odkazem na vlastní zdroje.

Přečíst článek
Obří dopravní systém Starship odstartoval z kosmodromu v Boca Chica

SpaceX má za sebou další let lodi Starship. Ta se vznesla výš, ale opět vybuchla

Z kosmodromu v Boca Chica v americkém státě Texas dnes ve 14:03 středoevropského času odstartoval k druhému testovacímu letu dosud největší dopravní systém Starship společnosti SpaceX. Kosmická loď se úspěšně oddělila od nosné rakety Super Heavy, která však místo vertikálního sestupu do vod Mexického zálivu explodovala. Starship úspěšně zažehla vlastní raketové motory a poprvé dosáhla hranice vesmíru, společnost s ní ale pak ztratila kontakt a posléze podle agentury AFP oznámila, že rovněž vybuchla.

Přečíst článek
Miliardář a majitel sítě X Elon Musk

Společnosti Apple, Disney, IBM a další pozastavily marketing na síti X, Musk chystá žalobu

Firmy Apple, Disney, Warner Bros Discovery či Lionsgate pozastavily marketing na platformě X poté, co její majitel Elon Musk sdílel protižidovský příspěvek. Informují o tom server listu The New York Times (NYT) a agentura Reuters. Musk uvedl, že společnost X Corp zažaluje organizaci Media Matters a další subjekty, které podle něj na platformu X zaútočily.

Přečíst článek
Ruští vědci nejsou na světových konferencích ani nepublikují nové objevy

Ruští vědci nejsou na světových konferencích ani nepublikují nové objevy

Ruská věda se v důsledku agrese proti Ukrajině vytrácí ze světového kontextu. Ruští vědci přestávají spolupracovat se západními odbornými institucemi, zůstávají v izolaci nebo aspoň navazují kontakty s kolegy v Číně nebo Indii. Kuriózním dokladem úrovně nových spojenectví je fakt, že Ruská akademie věd založila ústav pro výzkum myšlenek nynějšího čínského vůdce Si Ťin-pchinga, první takové výzkumné centrum mimo Čínu.

Přečíst článek

News box

Položením věnce u sochy Tomáše Garrigua Masaryka na pražském Hradčanském náměstí dopoledne prezident 👨 Petr Pavel uctil památku zakladatele Československé republiky. Učiní tak později také předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) a další členové horní parlamentní komory. 
Šéf litevské diplomacie 👨 Gabrielius Landsbergis po porážce svého konzervativního Vlasteneckého svazu v parlamentních volbách dnes oznámil dočasný odchod z politiky. Dvaačtyřicetiletý ministr odstoupil z čela strany a nehodlá přijmout ani mandát v nově zvoleném parlamentu, informovala agentura DPA.
Americká viceprezidentka Kamala Harrisová je ve složité pozici. Ekonomice Spojených států se daří relativně dobře, ovšem její prezidentská kampaň na tom stavět  nemůže, protože velká část Američanů to tak kvůli nárůstu životních nákladů nevidí, uvedl bývalý americký velvyslanec v ČR Andrew Schapiro, který je nyní členem výboru Demokratické strany pověřeného výběrem příspěvků na kampaň.
V předčasných parlamentních volbách v Bulharsku zvítězila středopravá strana  Občané za evropský rozvoj Bulharska (GERB). Po sečtení více než 88 procent hlasů to zveřejnila volební komise. Strana GERB podle nich získala 26,15 procenta hlasů, napsala agentura BTA. Předběžné výsledky napovídají, že hlasování v sedmých parlamentních volbách za posledních 3,5 roku opět přineslo roztříštěný parlament. 
Japonská vládní koalice v čele s Liberálně demokratickou stranou (LDP) v nedělních parlamentních volbách 👎 přišla o většinu v dolní komoře zákonodárného sboru. Informovala o tom agentura AP, podle níže se tak zvyšuje nejistota ohledně složení příští vlády v zemi, která je čtvrtou největší ekonomikou světa.
Češi vyvinuli vlastní verzi modulárního jaderného reaktoru. Projekt DAVID SMR, na jehož vývoji se podíleli jaderní vědci z Česka, se zaměřuje na kombinovanou výrobu ⚡ elektřiny a tepla. Fungovat může ve vybraných průmyslových odvětvích, k odsolování mořské vody či k zajištění dodávek elektřiny nebo jako chlazení pro datacentra. 
Téměř každý druhý člověk muslimského vyznání žijící v Evropské unii se v každodenním životě setkává s rasismem a diskriminací. Toto číslo se od roku 2016 prudce 📈 zvýšilo, uvedla Agentura EU pro základní práva (FRA). Na výsledky výzkumu upozornil i britský deník The Guardian.
Ukrajinské drony zaútočily na 🏭 závod na výrobu etanolu v ruské Voroněžské oblasti. Informovaly o tom podle agentury Reuters zpravodajské kanály na sociální síti Telegram.
Reklama
Reklama
Doporučujeme