Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zprávy z firem

Accolade proniká na Balkán

Accolade proniká na Balkán. První halu začne stavět nedaleko Záhřebu

Skupina Accolade miliardářů Milana Kratiny a Zdeňka Šoustala, která investuje do moderních průmyslových a výrobních nemovitostí v Evropě, zamířila na Východ. Do svého portfolia přidává jako sedmou evropskou zemi Chorvatsko. Získala stavební povolení pro první průmyslovou halu u Záhřehu. A další mají brzy následovat.

Přečíst článek
metro D

Výstavba linky D na rok uzavře frekventovanou stanici metra Pankrác. A prodlouží tramvajovou trať

Přečíst článek
Nejen Malina. Dodavatel solárů Alpha Solar systems skončil také v insolvenci

Scénář Malina opět v akci. Dodavatel solárů Alpha Solar systems skončil v insolvenci

Dodavatel solárních elektráren Alpha Solar systems z Brna je v insolvenci, dluží nejméně miliony korun. Uvedly to Hospodářské noviny, podle nichž jsou kontakty na webu firmy nefunkční a majitel společnosti Petr Nečas nereaguje. Insolvenční návrh na Alpha Solar systems podala firma Dratel, která jí dodávala materiál, školila dělníky a sama i některé elektrárny klientům Alpha Solar systems instalovala. Podle informací Dratelu v insolvenčním rejstříku vybrala Alpha Solar systems od klientů zálohy v řádu desítek milionů korun.

Přečíst článek
Rodina zesnulého Petra Kellnera zakládá superholding. Spadat pod něj bude i skupina PPF

Manželka a dcery Petra Kellnera zakládají rodinný holding Amalar. Spadne tam i PPF

Rodina zesnulého Petra Kellnera zakládá společnost Amalar Holding, do které se postupně včlení všechna rodinná aktiva. Cílem je zjednodušení vlastnické struktury, která bude plně pod kontrolou rodiny Kellnerových, sdělil její mluvčí Tomáš Perman. Novou společnost označuje jako superholding.

Přečíst článek
Chléb, pečivo

Potravináři varují, že růst cen energií zastaví zlevňování potravin

Od začátku příštího roku nelze počítat s poklesem cen potravin, když mají růst ceny energií. Snížení daně z přidané hodnoty (DPH) o tři procenta se proto nemůže projevit. V České televizi v pořadu Otázky Václava Moravce to řekla prezidentka Potravinářské komory ČR Dana Večeřová. Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) řekl, že naopak nevidí důvod, proč by měly ceny potravin růst. Firmy by se podle něj měly přestat na ceny energií vymlouvat, protože se dostaly na průměr EU.

Přečíst článek
Zdraví, wellness, biohacking

Globální trh s wellness službami pokračuje v prudkém růstu

Globální tržby na trhu s wellness službami v loňském roce stouply o osm procent na 5,6 bilionu dolarů. Od roku 2013 však stouply již téměř o 65 procent a výrazný růst se čeká i v příštích letech. Do roku 2027 se očekává nárůst tržeb na 8,5 bilionu dolarů, což je přibližně dvakrát více než hrubý domácí produkt Německa. Vyplývá to ze studie Global Wellness Institute (GWI), na kterou upozornila agentura Bloomberg.

Přečíst článek
Anna Benešová, pražská živnostnice roku

Drátenice a influencerka je pražskou živnostnicí roku. Anna Benešová obnovuje zapomenuté řemeslo

Tradiční lidové řemeslo drátenictví přetvořila v umění a začala své výrobky propagovat přes internet a sociální sítě. Šperkařka, lektorka a nositelka ocenění pražský Živnostník roku 2023 Anna Benešová uvedla, že i přestože v dnešní době moderních technologií mohou menší podnikatelé vést obchod bez prezentace na internetu, jednou narazí na svůj limit, začnou stagnovat a neposunou své podnikání dál. Namísto vytváření externí reklamní spolupráce je pak marketingově nejvýhodnější zviditelnit své produkty osobně přes sociální sítě, a stát se tak svým vlastním influencerem.

Přečíst článek
Pražská centrála skupiny MTX

Metalimex ze skupiny MTX Group zdvojnásobil zisk na 950 milionů korun

Komoditní tradingová společnost Metalimex ze skupiny MTX Group miliardáře Petra Otavy v dosáhla v loňském roce celkových tržeb 38,7 miliardy korun a hospodářského výsledku před zdaněním 950 milionů korun. 

Přečíst článek

Květ vlčího máku je neodmyslitelným symbolem Dne válečných veteránů. Pojišťovna VoZP je dlouhodobě podporuje

Den válečných veteránů se celosvětově slaví 11. listopadu jako připomínka konce první světové války. Lidé po celém světě tento den vzpomínají na válečné hrdiny a bojovníky za svobodu. Vojenská zdravotní pojišťovna pro veterány zraněné v zahraničních misích zajišťuje špičkovou zdravotní a rehabilitační péči, spolupracuje s komunitními centry pro válečné veterány napříč Českem a je partnerem Vojenského fondu solidarity.

Přečíst článek

Odešli z Applu. Teď se snaží světu ukázat, že smartphone displej nepotřebuje

Začínající firma Humane, kterou založili dva bývalí zaměstnanci Applu, chce ukázat, že časté sledování displeje telefonu je zbytečné. Chytrý telefon chce firma nahradit svým malým zařízením využívajícím umělou inteligenci (AI). Má fotoaparát, reproduktor a laserový projektor, je ale bez displeje. Přístroj nazvaný Ai Pin se připevní k oděvu pomocí magnetu ve výšce hrudníku a ovládá se hlasem nebo gesty rukou, uvedla agentura DPA

Přečíst článek
Stavba ekoduktu na stavbě dálnice D55 mezi Moravským Pískem a Bzencem

Češi staví rekordní množství dálnic. Dokončí je?

Koncem letošního roku bude v Česku rozestavěných rekordních víc než 210 kilometrů dálnic, ze základní dálniční sítě chybí dobudovat zhruba 650 kilometrů, řekl generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Radek Mátl. Věří, že hotovo by mohlo být do deseti let, dodal. Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) uvedl, že příští rok se otevře 118 kilometrů nových dálničních úseků a spustí se výstavba 93 kilometrů dálnic.

Přečíst článek
Vizualizace mostu na Výtoni

Most na Výtoni nepotřebuje třetí kolej. Správa železnic odmítla studie spolku Nebourat

Správa železnic odmítla závěry tento týden prezentované studie spolku Nebourat, podle které není potřeba rozšiřovat most na pražské Výtoni o třetí kolej, uvedla mluvčí organizace Nela Eberl Friebová. Studie podle ředitele odboru přípravy staveb SŽ Pavla Paidara například opomíjí některé výhledově plánované linky nebo nevhodně umisťuje plánovanou zastávku na Výtoni. SŽ chce most nahradit novým, což vyvolalo vlnu kritiky.

Přečíst článek

News box

Největší evropská automobilka Volkswagen plánuje  zavřít v Německu nejméně tři závody a zrušit desítky tisíc pracovních míst. Chce tak snížit náklady a zvýšit konkurenceschopnost. Uvedla to podle agentury DPA šéfka podnikové rady Volkswagenu Daniela Cavallová na akci, na které informovala zaměstnance o plánech vedení.
Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov uvedl, že Rusko dělá  vše, co je v jeho silách, aby snížilo napětí na Blízkém východě a přimělo všechny strany ke zdrženlivosti. Podle agentury Reuters tak reagoval na otázku týkající se izraelských sobotních úderů na vojenské objekty v Íránu.
Položením věnce u sochy Tomáše Garrigua Masaryka na pražském Hradčanském náměstí dopoledne prezident 👨 Petr Pavel uctil památku zakladatele Československé republiky. Učiní tak později také předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) a další členové horní parlamentní komory. 
Šéf litevské diplomacie 👨 Gabrielius Landsbergis po porážce svého konzervativního Vlasteneckého svazu v parlamentních volbách dnes oznámil dočasný odchod z politiky. Dvaačtyřicetiletý ministr odstoupil z čela strany a nehodlá přijmout ani mandát v nově zvoleném parlamentu, informovala agentura DPA.
Americká viceprezidentka Kamala Harrisová je ve složité pozici. Ekonomice Spojených států se daří relativně dobře, ovšem její prezidentská kampaň na tom stavět  nemůže, protože velká část Američanů to tak kvůli nárůstu životních nákladů nevidí, uvedl bývalý americký velvyslanec v ČR Andrew Schapiro, který je nyní členem výboru Demokratické strany pověřeného výběrem příspěvků na kampaň.
V předčasných parlamentních volbách v Bulharsku zvítězila středopravá strana  Občané za evropský rozvoj Bulharska (GERB). Po sečtení více než 88 procent hlasů to zveřejnila volební komise. Strana GERB podle nich získala 26,15 procenta hlasů, napsala agentura BTA. Předběžné výsledky napovídají, že hlasování v sedmých parlamentních volbách za posledních 3,5 roku opět přineslo roztříštěný parlament. 
Japonská vládní koalice v čele s Liberálně demokratickou stranou (LDP) v nedělních parlamentních volbách 👎 přišla o většinu v dolní komoře zákonodárného sboru. Informovala o tom agentura AP, podle níže se tak zvyšuje nejistota ohledně složení příští vlády v zemi, která je čtvrtou největší ekonomikou světa.
Češi vyvinuli vlastní verzi modulárního jaderného reaktoru. Projekt DAVID SMR, na jehož vývoji se podíleli jaderní vědci z Česka, se zaměřuje na kombinovanou výrobu ⚡ elektřiny a tepla. Fungovat může ve vybraných průmyslových odvětvích, k odsolování mořské vody či k zajištění dodávek elektřiny nebo jako chlazení pro datacentra. 
Téměř každý druhý člověk muslimského vyznání žijící v Evropské unii se v každodenním životě setkává s rasismem a diskriminací. Toto číslo se od roku 2016 prudce 📈 zvýšilo, uvedla Agentura EU pro základní práva (FRA). Na výsledky výzkumu upozornil i britský deník The Guardian.
Ukrajinské drony zaútočily na 🏭 závod na výrobu etanolu v ruské Voroněžské oblasti. Informovaly o tom podle agentury Reuters zpravodajské kanály na sociální síti Telegram.
Reklama
Reklama
Doporučujeme