Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zprávy z firem

Mezi největší české výrobce zemědělských strojů patří společnost Bednar FMT

Evropský trh už české agrární strojaře neuživí. Ti osvícení už hledají byznys jinde

Hlavním trhem českých výrobců zemědělských strojů je dlouhodobě Evropská unie, zároveň se dokázali výrazně prosadit také v zemích bývalého Sovětského svazu. Časy se ale mění. S ruským trhem už není možné počítat a Putinova agrese na Ukrajině prozatím zmařila i řadu obchodů v této zemi. Jak v rozhovoru pro Export.cz upozornil Michal Kukula, prezident Asociace zemědělské a lesnické techniky (A.Zet), poptávka klesla také v Evropě – v důsledku energetické krize, války na Ukrajině, zvýšené inflace a nižších výkupních cen zemědělských komodit.

Přečíst článek
Europoslanci schválili svůj postoj k emisní normě Euro 7

Brusel rozhodl. Europoslanci schválili svůj postoj k emisní normě Euro 7

Europoslanci dnes v Bruselu schválili svůj postoj k emisní normě Euro 7, která hovoří o limitech výfukových zplodin pro osobní i nákladní automobily. Zprávu podpořilo 329 europoslanců, 230 jich bylo proti a 41 se zdrželo.

Přečíst článek
Hamás při říjnovém útoku na Izrael použil české paraglidy

Hamás použil při útoku na Izrael vybavení od české společnosti Nirvana Systems

Palestinští radikálové z hnutí Hamás, kteří 7. října zaútočili na jih Izraele, použili k překonání hranice paraglidingové vybavení české firmy Nirvana Systems, uvedl server Seznam Zprávy, který o tom informovala americká organizace Sjednocení proti jadernému Íránu. Podle ní je motorový paraglide přerovské firmy vidět na záběrech, které odvysílala zahraniční média. Majitel firmy netuší, jak se stroje mohly k teroristům do Pásma Gazy dostat.

Přečíst článek
Stávkující herci se předběžně dohodli s hollywoodskými studii

Příměří v Hollywoodu. Stávkující herci se dohodli se studii, spor stál továrnu na sny miliardy

Americký odborový svaz herců SAG-AFTRA se předběžně dohodl s hollywoodskými studii na podmínkách ukončení druhé ze dvou stávek, které letos ochromily americký zábavní průmysl. Stávka trvající 118 dní oficiálně skončila těsně po půlnoci místního času, tedy po 9:00 středoevropského času. Neznamená to však okamžitý návrat herců do práce, dohodu ještě musí potvrdit vedení odborů a pak i hlasování mezi zhruba 160 tisíci členy.

Přečíst článek
Saúdskoarabský státní fond zvýšil podíl v Aston Martin na více než 20 procent

Saúdskoarabský fond PIF zvýšil podíl v Aston Martin na více než 20 procent

Saúdskoarabský státní investiční fond PIF zvýšil svůj podíl ve výrobci luxusních aut Aston Martin na 20,5 procenta z předchozích 17,9 procenta, uvedla agentura Reuters s odvoláním na zprávu firmy regulačním orgánům. PIF je druhým největším akcionářem automobilky.

Přečíst článek
Čistý zisk ČEZ meziročně klesl o 43 procent

Daň z neočekávaných zisků zaúřadovala. Čistý zisk skupiny ČEZ meziročně klesl o 43 procent

Energetická skupina ČEZ za tři čtvrtletí letošního roku vydělala 29,8 miliardy korun, čistý zisk společnosti tak meziročně klesl o 43 procent. Hlavní příčinou poklesu je letos zavedená daň z neočekávaných zisků, která zvýšila náklady o 21 miliard korun. Provozní zisk (EBITDA) skupiny naopak vzhledem k vysokým tržním cenám komodit stoupl o šest procent na 95 miliard korun.

Přečíst článek

Samsung už brzy zavede do svých telefonů umělou inteligenci. Předstihl v tom Apple

Společnost Samsung Electronics dnes představila svůj model generativní umělé inteligence (AI) a naznačila, že se brzy objeví na jejích zařízeních. Firma o tom informovala v tiskové zprávě. Zpravodajský server CNBC připomněl, že jihokorejský podnik v tomto ohledu předstihl americkou firmu Apple.

Přečíst článek

Češi jako první na světě vyvinuli umělé maso pro psy a kočky. Další metou budou etické steaky

Češi jako první na světě dotáhli certifikaci pro laboratorně pěstované maso, které nyní mohou přidávat do krmiv pro psy a kočky. Firma se snaží vypěstovat také maso určené pro lidi. V budoucnu by si díky jejich vývoji mohli lidé dopřát také etické steaky, bez výčitek ze zabíjení zvířat.

Přečíst článek
Likérka Fruko-Schulz bude ryze česká. Ruští akcionáři prodají své podíly

Likérka Fruko-Schulz zpřetrhá vazby na Rusko. Kazí jí to byznys

Jindřichohradecká likérka Fruko-Schulz změní majitele. Ruští akcionáři ze skupiny Ladoga prodají do konce roku své podíly, nově bude likérku vlastnit česká firma. Uvedl to ředitel likérky Josef Nejedlý.

Přečíst článek
Supermarket Albert

Majiteli obchodů Albert klesl zisk téměř o 30 procent

Odpisy spojené s prodejem amerického řetězce FreshDirect a další náklady restrukturalizace srazily zisk nizozemské maloobchodní skupině Ahold Delhaize, která v České republice provozuje prodejny Albert.

Přečíst článek
Schieszlova vila

Petice nepomohla. Dělníci začali rozebírat prvorepublikovou vilu pod Petřínem

Dělníci začali rozebírat střechu historické vily umístěné na smíchovském úpatí Petřína. Majitelé skrytí za sítí kyperských firem plánují prvorepublikovou budovu kompletně přestavět a rozšířit na přilehlou zahradu. Proti záměru protestují místní obyvatelé, kteří k tomu uspořádali petici a podali podněty k několika institucím. On-line petici dosud podepsalo asi 2500 lidí. Dnes se před vilou sešlo asi 30 z nich, zatímco dělníci pokračovali v práci.

Přečíst článek

News box

Vznik Československa v roce 1918 představoval základ svobody také pro Slovenky a Slováky a rovněž byl základním kamenem pro budoucí samostatný stát, řekl novinářům slovenský prezident 👨 Peter Pellegrini při příležitosti 106. výročí založení někdejšího společného států Čechů a Slováků. Vztahy mezi Českem a Slovenskem, které poznamenalo rozhodnutí české vlády přerušit mezivládní konzultace s Bratislavou, by podle Pellegriniho neměly být narušeny drobnými nedorozuměními a vyjádřeními politiků.
Předsedové ODS Petr Fiala, TOP 09 Markéta Pekarová Adamová a lidovců Marek Výborný podepsali memorandum o 🤝 společné kandidatuře ve sněmovních volbách. Koalice Spolu je chce příští rok vyhrát a sestavit středopravicovou vládu, řekl Fiala před podpisem dokumentu. Podle představitelů všech tří stran budou příští sněmovní volby soubojem demokratických stran s levicí a populisty, koalice Spolu to chce připomínat v kampani.
Největší evropská automobilka Volkswagen plánuje  zavřít v Německu nejméně tři závody a zrušit desítky tisíc pracovních míst. Chce tak snížit náklady a zvýšit konkurenceschopnost. Uvedla to podle agentury DPA šéfka podnikové rady Volkswagenu Daniela Cavallová na akci, na které informovala zaměstnance o plánech vedení.
Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov uvedl, že Rusko dělá  vše, co je v jeho silách, aby snížilo napětí na Blízkém východě a přimělo všechny strany ke zdrženlivosti. Podle agentury Reuters tak reagoval na otázku týkající se izraelských sobotních úderů na vojenské objekty v Íránu.
Položením věnce u sochy Tomáše Garrigua Masaryka na pražském Hradčanském náměstí dopoledne prezident 👨 Petr Pavel uctil památku zakladatele Československé republiky. Učiní tak později také předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) a další členové horní parlamentní komory. 
Šéf litevské diplomacie 👨 Gabrielius Landsbergis po porážce svého konzervativního Vlasteneckého svazu v parlamentních volbách dnes oznámil dočasný odchod z politiky. Dvaačtyřicetiletý ministr odstoupil z čela strany a nehodlá přijmout ani mandát v nově zvoleném parlamentu, informovala agentura DPA.
Americká viceprezidentka Kamala Harrisová je ve složité pozici. Ekonomice Spojených států se daří relativně dobře, ovšem její prezidentská kampaň na tom stavět  nemůže, protože velká část Američanů to tak kvůli nárůstu životních nákladů nevidí, uvedl bývalý americký velvyslanec v ČR Andrew Schapiro, který je nyní členem výboru Demokratické strany pověřeného výběrem příspěvků na kampaň.
V předčasných parlamentních volbách v Bulharsku zvítězila středopravá strana  Občané za evropský rozvoj Bulharska (GERB). Po sečtení více než 88 procent hlasů to zveřejnila volební komise. Strana GERB podle nich získala 26,15 procenta hlasů, napsala agentura BTA. Předběžné výsledky napovídají, že hlasování v sedmých parlamentních volbách za posledních 3,5 roku opět přineslo roztříštěný parlament. 
Japonská vládní koalice v čele s Liberálně demokratickou stranou (LDP) v nedělních parlamentních volbách 👎 přišla o většinu v dolní komoře zákonodárného sboru. Informovala o tom agentura AP, podle níže se tak zvyšuje nejistota ohledně složení příští vlády v zemi, která je čtvrtou největší ekonomikou světa.
Češi vyvinuli vlastní verzi modulárního jaderného reaktoru. Projekt DAVID SMR, na jehož vývoji se podíleli jaderní vědci z Česka, se zaměřuje na kombinovanou výrobu ⚡ elektřiny a tepla. Fungovat může ve vybraných průmyslových odvětvích, k odsolování mořské vody či k zajištění dodávek elektřiny nebo jako chlazení pro datacentra. 
Reklama
Reklama
Doporučujeme