Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zprávy z firem

Gen Digital zvýšila ve druhém čtvrtletí zisk o 115 procent na 3,4 miliardy korun

Česko-americká spolupráce funguje. Firma Gen Digital zvýšila zisk o 115 procent

Antivirová firma Gen Digital, která vznikla spojením české společností Avast a americké NortonLifeLock, zvýšila ve druhém fiskálním čtvrtletí končícím v září čistý zisk o 115 procent na 149 milionů dolarů, což je asi 3,4 miliardy korun. Celkové tržby se zvýšily o 27 procent na 948 milionů dolarů, tedy v přepočtu 21,6 miliardy korun.

Přečíst článek
UBS měla za kvartál ztrátu 785 milionů dolarů kvůli nákladům na převzetí Credit Suisse

Převzetí Credit Suisse zabolelo. Banka UBS vykázala ztrátu 785 milionů dolarů

Největší švýcarská banka UBS vykázala za třetí čtvrtletí ztrátu 785 milionů dolarů, tedy 18 miliard korun. Mohou za to náklady 2,1 miliardy dolarů spojené s převzetím konkurenční Credit Suisse, které banka zaúčtovala. Analytici v průzkumu UBS očekávali ztrátu 444 milionů dolarů. Bez zahrnutí dopadu spojeného s převzetím vykázala UBS základní zisk 844 milionů dolarů.

Přečíst článek
Společnost WeWork požádala o ochranu před věřiteli

Nejdřív raketový vzestup, teď pád na dno. Společnost WeWork požádala o ochranu před věřiteli

Poskytovatel sdílených kanceláří WeWork požádal ve Spojených státech o bankrotovou ochranu. Firmě, jejíž raketový vzestup a pád změnily globální podobu odvětví pronájmu kanceláří, se nevyplatily sázky na to, že společnosti budou více využívat její sdílené kancelářské prostory, uvedla agentura Reuters. Pobočky firmy mimo USA a Kanadu nejsou řízením dotčené.

Přečíst článek
Polští autodopravci blokují hraniční přechody s Ukrajinou

Polští autodopravci blokují hraniční přechody s Ukrajinou. Bouří se proti boomu konkurence z Východu

Polští autodopravci zahájili blokádu tří hlavních hraničních přechodů s Ukrajinou. Žádají, aby polské úřady znovu zavedly povinná povolení pro autodopravce z Ukrajiny a jejich počty omezily na stav před ruskou invazí. Ukrajinský velvyslanec v Polsku vyzval demonstrující, aby blokádu ukončili. Dopravci si stěžují i na to, že společnosti z Ruska nebo Běloruska zakládají v Polsku firmy. Mezi jejich požadavky patří také zákaz činnosti dopravních společností s kapitálem v zemích mimo Evropskou unii.

Přečíst článek
Kuřáci opět na pranýři. Stát zasáhne i proti alternativnímu užívání nikotinu

Kuřáci opět na pranýři. Stát zasáhne i proti alternativnímu užívání nikotinu

Nahřívaný tabák jako alternativu pro kouření klasických cigaret do letošního března stát podporoval tím, že byl oproštěn od spotřební daně. Historicky první, kdo v červenci 2017 přivedl nahřívaný tabák na trh, byl Philip Morris, následován dalším gigantem JT International. Poté s obdobným produktem následovaly další firmy a tato forma konzumace nikotinu se jako alternativa ke klasickému kouření během šesti let značně rozšířila. 

Přečíst článek
Plzeňská teplárna chystá přechod od uhlí k plynu a vodíku

Odklon za sedm miliard. Plzeňská teplárenská chystá přechod od uhlí k plynu a vodíku

Plzeňská teplárenská připravuje projekt odklonu od uhlí k plynu a vodíku. Jde o dosud největší investici v její historii za zhruba sedm miliard korun. Důvody jsou hlavně ekonomické, tedy razantní růst výdajů za emisní povolenky, ale také ekologické. Stavět se bude za plného provozu, hotovo bude do roku 2029, řekl generální ředitel teplárny Václav Pašek. Návratnost očekává do deseti let.

Přečíst článek

Zatraceně levná Tesla bude. Zatím se ale neví kdy

Tesla se pod tlakem čínských konkurentů nevzdává myšlenky vyrábět elektroauto, které by nebylo jen pro horních 10 tisíc. Lidový elektromobil by mohl vyjít na v přepočtu 600 tisíc korun, což je třetina průměrné ceny, za níž jde nyní v Evropě pořídit auto na baterky.

Přečíst článek

Muskův chatbot Grok je vtipkující rebel. A má i další mouchy

Elon Musk na síti X zpřístupnil v testovacím režimu omezenému počtu uživatelů chatbota využívajícího umělou inteligenci (AI) nazvaného Grok. Informovala o tom agentura Bloomberg.

Přečíst článek
Ryanair hlásí rekordní výsledky, poprvé vyplatí investorům pravidelnou dividendu

Nízkonákladový Ryanair hlásí rekordní výsledky, poprvé vyplatí investorům pravidelnou dividendu

Irská nízkonákladová letecká společnost Ryanair Holdings zvýšila za první pololetí svého finančního roku zisk po zdanění o 59 procent na rekordních 2,18 miliardy eur, v přepočtu 53,2 miliardy korun. Firma o tom informovala ve výsledcích hospodaření a zároveň poprvé přislíbila vyplácet investorům pravidelnou dividendu.

Přečíst článek
Český průmysl šlápl na brzdu. Ilustrační foto

Český průmysl šlápl na brzdu. Dařilo se aspoň pozemní výstavbě

Průmysl v Česku zrychlil v září meziroční pokles na pět procent ze srpnových 1,7 procenta. Je to třetí pokles v řadě. Meziměsíčně se průmyslová výroba snížila o 1,8 procenta, informoval Český statistický úřad (ČSÚ). Hodnota nových zakázek pro český průmysl podle statistiků ve srovnání s loňským zářím spadla o 5,2 procenta.

Přečíst článek
Telecom Italia

Italský Telecom schválil prodej sítě pevných linek americkému fondu KKR. Vivendi ale nesouhlasí s cenou

Vedení největší italské telekomunikační společnost Telecom Italia (TIM) dalo zelenou prodeji sítě pevných linek firmy americkému investičnímu fondu KKR. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na obeznámené zdroje. Nabídka hodnotu sítě stanovuje až na 22 miliard eur, zhruba 500 miliard korun. S prodejem nesouhlasí největší investor Vivendi.

Přečíst článek

News box

Vznik Československa v roce 1918 představoval základ svobody také pro Slovenky a Slováky a rovněž byl základním kamenem pro budoucí samostatný stát, řekl novinářům slovenský prezident 👨 Peter Pellegrini při příležitosti 106. výročí založení někdejšího společného států Čechů a Slováků. Vztahy mezi Českem a Slovenskem, které poznamenalo rozhodnutí české vlády přerušit mezivládní konzultace s Bratislavou, by podle Pellegriniho neměly být narušeny drobnými nedorozuměními a vyjádřeními politiků.
Předsedové ODS Petr Fiala, TOP 09 Markéta Pekarová Adamová a lidovců Marek Výborný podepsali memorandum o 🤝 společné kandidatuře ve sněmovních volbách. Koalice Spolu je chce příští rok vyhrát a sestavit středopravicovou vládu, řekl Fiala před podpisem dokumentu. Podle představitelů všech tří stran budou příští sněmovní volby soubojem demokratických stran s levicí a populisty, koalice Spolu to chce připomínat v kampani.
Největší evropská automobilka Volkswagen plánuje  zavřít v Německu nejméně tři závody a zrušit desítky tisíc pracovních míst. Chce tak snížit náklady a zvýšit konkurenceschopnost. Uvedla to podle agentury DPA šéfka podnikové rady Volkswagenu Daniela Cavallová na akci, na které informovala zaměstnance o plánech vedení.
Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov uvedl, že Rusko dělá  vše, co je v jeho silách, aby snížilo napětí na Blízkém východě a přimělo všechny strany ke zdrženlivosti. Podle agentury Reuters tak reagoval na otázku týkající se izraelských sobotních úderů na vojenské objekty v Íránu.
Položením věnce u sochy Tomáše Garrigua Masaryka na pražském Hradčanském náměstí dopoledne prezident 👨 Petr Pavel uctil památku zakladatele Československé republiky. Učiní tak později také předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) a další členové horní parlamentní komory. 
Šéf litevské diplomacie 👨 Gabrielius Landsbergis po porážce svého konzervativního Vlasteneckého svazu v parlamentních volbách dnes oznámil dočasný odchod z politiky. Dvaačtyřicetiletý ministr odstoupil z čela strany a nehodlá přijmout ani mandát v nově zvoleném parlamentu, informovala agentura DPA.
Americká viceprezidentka Kamala Harrisová je ve složité pozici. Ekonomice Spojených států se daří relativně dobře, ovšem její prezidentská kampaň na tom stavět  nemůže, protože velká část Američanů to tak kvůli nárůstu životních nákladů nevidí, uvedl bývalý americký velvyslanec v ČR Andrew Schapiro, který je nyní členem výboru Demokratické strany pověřeného výběrem příspěvků na kampaň.
V předčasných parlamentních volbách v Bulharsku zvítězila středopravá strana  Občané za evropský rozvoj Bulharska (GERB). Po sečtení více než 88 procent hlasů to zveřejnila volební komise. Strana GERB podle nich získala 26,15 procenta hlasů, napsala agentura BTA. Předběžné výsledky napovídají, že hlasování v sedmých parlamentních volbách za posledních 3,5 roku opět přineslo roztříštěný parlament. 
Japonská vládní koalice v čele s Liberálně demokratickou stranou (LDP) v nedělních parlamentních volbách 👎 přišla o většinu v dolní komoře zákonodárného sboru. Informovala o tom agentura AP, podle níže se tak zvyšuje nejistota ohledně složení příští vlády v zemi, která je čtvrtou největší ekonomikou světa.
Češi vyvinuli vlastní verzi modulárního jaderného reaktoru. Projekt DAVID SMR, na jehož vývoji se podíleli jaderní vědci z Česka, se zaměřuje na kombinovanou výrobu ⚡ elektřiny a tepla. Fungovat může ve vybraných průmyslových odvětvích, k odsolování mořské vody či k zajištění dodávek elektřiny nebo jako chlazení pro datacentra. 
Reklama
Reklama
Doporučujeme