Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zprávy z firem

Jan Čermák, TV Barrandov

Majitel Barrandova Čermák ovládl strojaře z Hodonína

Novopečený majitel TV Barrandov Jan Čermák ovládl další firmu. Jde o Montpetrol, strojírenskou společnost z Hodonína, která se soustředí na byznys v oblasti ropy a plynu.

Přečíst článek
Britské školy zavádějí zákaz mobilních telefonů

Konec hraní. Jeden z největších správců škol v Anglii zakázal dětem mobily

Jedna z největších anglických organizací, která spravuje a řídí státní školy, Ormiston Academies Trust, hodlá zakázat používaní mobilních telefonů ve škole. Uvedl to server zpravodajské televize BBC. Ormiston spravuje 42 státních škol se zhruba 35 tisíci žáky.

Přečíst článek
¨Půda již nezvládá vodu absorbovat

OBRAZEM: Povodně mohou zachytit přehrady. Půda už je nasycená,

Vysušená půda vstřebala velké množství vody, po vydatných deštích je už ale téměř nasycená a odtéká. Hlavní roli v zachycení povodní přebírají přehrady, uvedl dnes na síti X portál Intersucho.

Přečíst článek
Provoz je omezený i v okolí Vltavy ve středních Čechách

Hladiny řek stále stoupají. Třetí povodňový stupeň je na 27 místech

V sobotu ráno byl některý z povodňových stupňů na 145 místech Česka. Třetí stupeň, tedy stav ohrožení, byl na 27 místech dvou desítek toků.

Přečíst článek
Hasiči zasahují na mnoha odříznutých místech

Nejde proud. Počasí odřízlo od elektřiny 63 tisíc domácností

Bez elektřiny je v Česku kvůli extrémním dešťům a větru přes 63.000 domácností. Informovali mluvčí ČEZ Soňa Holingerová a E.ON Roman Šperňák. Problémy jsou hlavně na severu Čech.

Přečíst článek
Horko překvapuje: komplikuje plození dětí

Horko překvapuje: komplikuje plození dětí

To, že velká vedra přinášejí ekonomické ztráty v zemědělství, snižují produktivitu práce zaměstnanců v nechlazených provozech nebo zvyšují nemocnost a úmrtnost zejména mezi staršími a chudšími lidmi, není nic nového. Vědci však přinášejí i další, nečekaná zjištění, s nimiž nikdo nepočítal.

Přečíst článek
Hasiči staví v ulici Poříčí u řeky Svratky protipovodňovou hráz během vydatných dešťů

Úleva pro Brno? Hydrologové zmírnili hodnotu průtoku při kulminaci Svratky a Svitavy

Dnešní večerní předpověď hydrologů zmírnila kulminaci Svratky i Svitavy před přítokem do Brna.

Přečíst článek
Labe protéká Masarykovým zdymadlem pod hradem Střekov

Česko se připravuje na povodně. Některá města chystají evakuace, lidé jsou bez proudu

Města v České republice chystají kvůli extrémním dešťům a očekávanému vzestupu hladin evakuace obyvatel a staví protipovodňové bariéry. Někde již museli lidé opustit chatové oblasti. Bez proudu byly odpoledne tisíce domácností, do vedení většinou spadly vlivem deště a větru stromy nebo větve. Na Náchodsku najel do spadlého stromu vlak, nikdo se nezranil. Nejhorší situace by měla být o víkendu, déšť ještě zesílí. Extrémní povodňové ohrožení platí pro celou Moravu a Slezsko, Vysočinu, východní, jižní či severní Čechy, ale podle aktuální výstrahy se na velkou vodu musí připravit i Praha a většina Středočeského kraje.

Přečíst článek

Světový den první pomoci. Polovina Čechů se ji nikdy neučila, řetězec Penny to chce změnit

Pouze 15 procent Čechů si je jistých, že by dokázali správně poskytnout první pomoc člověku v kritickém stavu. Přitom právě rychlý a správně provedený zásah může rozhodnout o tom, zda pacient přežije, bude mít trvalé následky, anebo bude žít ve zdraví. V situaci, která vyžadovala první pomoc, se již ocitlo 46 procent dospělých Čechů, 13 procent dokonce opakovaně. Vyplývá to z aktuálního průzkumu, který před sobotním Světovým dnem první pomoci realizovala společnost Penny. Ta se této problematice dlouhodobě věnuje a nyní ve spolupráci se záchranářem Markem Dvořákem (na snímku) poskytuje kurzy první pomoci pro veřejnost zdarma.   

Přečíst článek
Michal Strnad, majitel holdingu Czechoslovak Group

Strnadova CNC chce minoritní podíl v podniku Revelyst, nabízí 150 milionů dolarů

Zbrojovka Czechoslovak Group (CSG) českého podnikatele Michala Strnada nabídla americké společnosti Vista Outdoor, že by kromě divize sportovního vybavení a zbraní Kinetic Group za 2,15 miliardy dolarů (48,74 miliardy korun) koupila za 150 milionů dolarů 7,5 procenta podniku Revelyst, jak se má Vista po odprodeji Kinetic Group nově jmenovat. Navrhovaná transakce by celý podnik Revelyst ohodnotila na dvě miliardy dolarů (45,3 miliardy korun), uvedla Vista.

Přečíst článek
Sam Altman je průkopníkem umělé inteligence i pokročilé jaderné energetiky

Firma OpenAI spustila projekt Strawberry. Má přiblížit AI lidským schopnostem

Americká společnost OpenAI, která stojí za jazykovým modelem ChatGPT, oficiálně spustila produktovou sérii dosud známou pod interním označením Strawberry (jahoda). O projektu, který byl zpočátku neveřejný, už dříve informovala agentura Reuters. Cílem autorů je, aby uvažování a argumentace systémů umělé inteligence (AI) překonaly dosavadní limity a přiblížily se lidským schopnostem.

Přečíst článek

News box

Evropská komise (EK) vyměřila pokutu 48,7 milionu eur (1,2 miliardy korun) Českým dráhám (ČD) a rakouské železniční společnosti ÖBB za to, že uzavřely tajnou dohodu 😶 🤝o použitých osobních železničních vagonech, která poškozovala českého dopravce RegioJet 🚉. Obě společnosti porušily antimonopolní pravidla EU, uvedla EK.
Výrobní hala Škody Auto 🚗 ve Vietnamu je před dokončením. Začínají v ní vznikat první modely pro vietnamský trh. Dostavbu zpomalil na začátku září tajfun. Na konferenci v Brně to řekl Petr Niebroj ze závodu Škoda Auto v Kvasinách. Do Vietnamu Škoda posílá lodní dopravou součástky z Mladé Boleslavi i z indické Púny, dodávky z Púny tvoří asi dvě třetiny dodávek.
Soudní jednání s firmou FAU obviněnou ze čtvrtmiliardového podvodu s daní z přidané hodnoty se bude opakovat od začátku. Soudce Eduard Ondrášek začátkem října obžalovaným napsal, že věc se vrátí do přípravného řízení, napsal server Seznam Zprávy. Podle webu vše nasvědčuje tomu, že to způsobila chyba státního zástupce. Společnost FAU se před olomouckým soudem spolu s dalšími 17 obžalovanými zodpovídá v kauze možného krácení daní při obchodech s palivy. Její jednatel Vojtěch Csabi dříve uvedl, že v případu jde o cílenou likvidaci jeho firmy kvůli obchodním zájmům společností předsedy ANO Andreje Babiše. Číst více
Za prezidentskou kandidátku amerických demokratů Kamalu Harrisovou se v posledních týdnech postavila řada vlivných postav hudební či filmové scény. Počínaje zřejmě nejsledovanější současnou popovou zpěvačkou Taylor Swiftovou po množství hollywoodských hvězd má mezi svými stoupenci výrazně větší počet kulturních celebrit, než její republikánský sok Donald Trump. Odborníci soudí, že vliv těchto osobností na rozhodování voličů 🗳 není nijak zásadní, podle některých jej však nelze zcela pominout.
Deutsche Bank hospodařila ve třetím čtvrtletí s čistým ziskem 1,46 miliardy eur 💶 (36,8 miliardy korun) po ztrátě 143 milionů eur ve druhém čtvrtletí. Firma, která je největší německou bankou, snížila rezervy na žaloby investorů v souvislosti s divizí Postbank. Hospodaření ale podpořila také divize globálního investičního bankovnictví. 

Česko podle Fialy splní cíl muniční iniciativy, do konce roku dodá Ukrajině 500 tisíc kusů velkorážové munice. Dodávky by pak měly pokračovat kontinuálně, řekl Fiala. Vyslovil se pro další vojenskou podporu Ruskem napadené země, která musí zahrnovat i pomoc s energiemi přes letošní zimu, protože Rusko útočí zcela záměrně na energetickou infrastrukturu.

Číst více

Světoví lídři jsou vyděšení z možného návratu Donalda Trumpa do Bílého domu. V úterý, přesně dva týdny před prezidentskými volbami v USA, to podle agentury AP řekl současný prezident Joe Biden. "Na každé mezinárodní schůzce, které se účastním, si mě berou stranou - jeden lídr po druhém, a říkají ´Joe, on nesmí vyhrát´," uvedl Biden.

Číst více
Počet obyvatel Ukrajiny se od začátku rozsáhlé ruské invaze v roce 2022 snížil o deset milionů, tedy asi o čtvrtinu. Podle agentury Reuters to uvedla představitelka OSN Florence Bauerová, podle níž stojí za úbytkem populace útěk uprchlíků z vlasti před boji, prudce klesající porodnost a válečná úmrtí.
Část policistů 👮👮‍♀️ chce na začátku listopadu protestovat proti nedostatku členů policejního sboru. Protest bude vypadat tak, že hlídky v terénu nebudou ukládat pokuty. Policejní prezidium reagovalo, že tomu bránit nebude. Informoval o tom server Seznam Zprávy. Kolik policistů se akce zúčastní, zatím není jasné.
Zákon zřejmě prodlouží možnost snížit daňový základ u daně z příjmů u jednotlivců i firem až o 30 procent o poskytnuté dary na zákonem stanovené účely. Počítá s tím pozměňovací návrh k takzvanému Lex Ukrajina, který především upravuje prodlužování dočasné ochrany uprchlíků z Ukrajiny. 
Reklama
Reklama
Doporučujeme