Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zprávy z firem

Americký miliardář Warren Buffett

Berkshire Hathaway znásobila ztrátu, zároveň však vykázala rekordní provozní zisk

Investiční společnost Berkshire Hathaway amerického miliardáře Warrena Buffetta v letošním třetím čtvrtletí více než zečtyřnásobila svou čistou ztrátu na 12,77 miliardy dolarů (290,4 miliardy korun).

Přečíst článek
Německá automobilka Volkswagen v rámci úsporného programu dočasně pozastavila nábor nových zaměstnanců v řadě německých závodů

Volkswagen šetří. Koncern dočasně nenabírá nové zaměstnance

Německá automobilka Volkswagen v rámci úsporného programu dočasně pozastavila nábor nových zaměstnanců v řadě německých závodů. Informovala o tom agentura DPA s odvoláním na mluvčího podniku.

Přečíst článek
Rakovina zjištěná z kapky krve: pardubická firma chce do praxe přivést nápad českého vědce

Rakovina zjištěná z kapky krve: pardubická firma chce do praxe přivést nápad českého vědce

Najít nádor v rané fázi, kdy se dá úspěšněji léčit, dokáže metoda vyvinutá týmem profesora Michala Holčapka na Univerzitě Pardubice. Nápad se nyní snaží převést do praxe spin-off společnost Lipidica nejdříve v Česku, výhledově i v zahraničí.

Přečíst článek
Tramvajovou trať na Václavském náměstí postaví za 1,24 miliardy firma Eurovia CS

O návrat tramvají na Václavák se postará Eurovia. Stavba potrvá tři roky

Tramvajovou trať v horní části Václavského náměstí postaví zhruba za 1,24 miliardy korun bez DPH společnost Eurovia CS. Stavba potrvá asi tři roky, uvedl vedoucí odboru komunikace pražského dopravního podniku Daniel Šabík. Tramvaje v horní části náměstí jezdily do roku 1980, o jejich návratu rozhodlo minulé vedení města. Zahájení stavby tratě DPP předpokládá na jaře příštího roku.

Přečíst článek
Rafinérie v Litvínově

Zkouška dopadla. Litvínovská rafinérie zvládne přechod na jinou ropu než ruskou

Rafinérie v Litvínově dokáže technologicky zvládnout přechod výhradně na jinou ropu než ruskou. Potvrdil to říjnový třítýdenní test, při němž litvínovská rafinérie poprvé ve své historii zpracovávala výhradně neruskou ropu, informoval mluvčí skupiny ORLEN Unipetrol Pavel Kaidl.

Přečíst článek
Čínské škobrtnutí připravilo Apple o část zisků

Čínské škobrtnutí připravilo Apple o část zisků

Tržby výrobce iPhonů klesají už čtvrtý kvartál po sobě. Applu zatápí čínský Huawei, který americkou technologickou jedničku na čínském trhu sesadil z pozice nejprodávanější značky smartphonů.

Přečíst článek
Automobilka Škoda Auto představila čtvrtou generaci modelu Superb

Nový Superb je na světě. O výrobu čtvrté generace se postarají Slováci

Škoda Auto oficiálně představila čtvrtou generaci jednoho ze svých vlajkových modelů - Superb. Automobilka v přímém přenosu ukázala varianty karoserie liftback i kombi. Kromě klasického motoru bude nový Superb disponovat i plug-in hybridním pohonem. Další novinkou je také to, že se jeho výroba přesune z Kvasin do Bratislavy.

Přečíst článek
Ruský miliardář Lisin prodal železničního nákladního dopravce Freight One

Obří dopravní akvizice v Rusku. Miliardář Lisin prodal společnost Freight One

Ruský miliardář Vladimir Lisin prodal společnost Freight One, která se řadí mezi největší ruské provozovatele nákladní železniční dopravy, majitelům společnosti SG-Trans. Druhý ze jmenovaných podniků je největším ruským přepravcem zkapalněného ropného plynu (LPG), uvedla agentura Reuters.

Přečíst článek
Soud poslal do konkurzu firmu Ekoklima ze skupiny Natland, dluží stovky milionů

Soud poslal do konkurzu firmu Ekoklima, dluží stovky milionů

Krajský soud v Českých Budějovicích poslal do konkurzu milevskou firmu Ekoklima. Firma zastavila provoz, propustila všechny zaměstnance. Dluží stovky milionů Kč. Vyplývá to z informací v insolvenčním rejstříku a z informací insolvenčního správce. Firma původně předložila reorganizační návrh, v říjnu ho ale stáhla. Nemá ani na účtech dost peněz, aby pokryla mzdy za říjen až prosinec.

Přečíst článek
Česko zaostává v úsilí o návrat zahraničních turistů

Chceme vůbec turisty? Česko zaostává ve snaze o jejich návrat po pandemii, sousední země jsou dál

Česko podle výkonného ředitele Asociace cestovních kanceláří ČR Michala Vebera zaostává v konkurenci sousedních států v úsilí o návrat zahraničních turistů a příjmy z cestovního ruchu jsou stále výrazně nižší, než byly před covidem.

Přečíst článek
Ulice města Borodyanka

Obnova Ukrajiny. Českým firmám začaly přicházet první objednávky

Českým firmám začaly přicházet první objednávky spojené s obnovou Ukrajiny. Některé obdržely konkrétní nabídky a nyní je uskutečňují, další jsou ve fázi příprav. Vyplývá to z průzkumu mezi téměř 200 členy Hospodářská komory a Svazu průmyslu a dopravy ČR. Podle prezidenta Hospodářské komory Zdeňka Zajíčka mají zakázky v současnosti hlavně firmy, které zatím s ukrajinským trhem neměly zkušenosti.

Přečíst článek

News box

Ceny ropy se dnes výrazně 📉 snižují poté, co se terčem izraelské odvety za íránský raketový útok nestala ropná zařízení. Severomořská ropa Brent po 16:00 středoevropského času vykazovala pokles o více než 5,2 procenta pod 72,10 dolaru za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) ztrácela zhruba 5,3 procenta a nacházela pod 68 dolary za barel.
Itálie tento měsíc čelí již druhému skandálu spojenému s únikem 📜 citlivých údajů. Podle milánských vyšetřovatelů do centrální policejní evidence Sdi pronikla skupina kolem vlivné soukromé detektivní kanceláře. Ta podle dnešního vydání deníku Corriere della Sera učinila až 52 tisíc nepovolených vstupů do databáze, a sbírala informace o politicích a podnikatelích. 
Vznik Československa v roce 1918 představoval základ svobody také pro Slovenky a Slováky a rovněž byl základním kamenem pro budoucí samostatný stát, řekl novinářům slovenský prezident 👨 Peter Pellegrini při příležitosti 106. výročí založení někdejšího společného států Čechů a Slováků. Vztahy mezi Českem a Slovenskem, které poznamenalo rozhodnutí české vlády přerušit mezivládní konzultace s Bratislavou, by podle Pellegriniho neměly být narušeny drobnými nedorozuměními a vyjádřeními politiků.
Předsedové ODS Petr Fiala, TOP 09 Markéta Pekarová Adamová a lidovců Marek Výborný podepsali memorandum o 🤝 společné kandidatuře ve sněmovních volbách. Koalice Spolu je chce příští rok vyhrát a sestavit středopravicovou vládu, řekl Fiala před podpisem dokumentu. Podle představitelů všech tří stran budou příští sněmovní volby soubojem demokratických stran s levicí a populisty, koalice Spolu to chce připomínat v kampani.
Největší evropská automobilka Volkswagen plánuje  zavřít v Německu nejméně tři závody a zrušit desítky tisíc pracovních míst. Chce tak snížit náklady a zvýšit konkurenceschopnost. Uvedla to podle agentury DPA šéfka podnikové rady Volkswagenu Daniela Cavallová na akci, na které informovala zaměstnance o plánech vedení.
Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov uvedl, že Rusko dělá  vše, co je v jeho silách, aby snížilo napětí na Blízkém východě a přimělo všechny strany ke zdrženlivosti. Podle agentury Reuters tak reagoval na otázku týkající se izraelských sobotních úderů na vojenské objekty v Íránu.
Položením věnce u sochy Tomáše Garrigua Masaryka na pražském Hradčanském náměstí dopoledne prezident 👨 Petr Pavel uctil památku zakladatele Československé republiky. Učiní tak později také předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) a další členové horní parlamentní komory. 
Šéf litevské diplomacie 👨 Gabrielius Landsbergis po porážce svého konzervativního Vlasteneckého svazu v parlamentních volbách dnes oznámil dočasný odchod z politiky. Dvaačtyřicetiletý ministr odstoupil z čela strany a nehodlá přijmout ani mandát v nově zvoleném parlamentu, informovala agentura DPA.
Americká viceprezidentka Kamala Harrisová je ve složité pozici. Ekonomice Spojených států se daří relativně dobře, ovšem její prezidentská kampaň na tom stavět  nemůže, protože velká část Američanů to tak kvůli nárůstu životních nákladů nevidí, uvedl bývalý americký velvyslanec v ČR Andrew Schapiro, který je nyní členem výboru Demokratické strany pověřeného výběrem příspěvků na kampaň.
V předčasných parlamentních volbách v Bulharsku zvítězila středopravá strana  Občané za evropský rozvoj Bulharska (GERB). Po sečtení více než 88 procent hlasů to zveřejnila volební komise. Strana GERB podle nich získala 26,15 procenta hlasů, napsala agentura BTA. Předběžné výsledky napovídají, že hlasování v sedmých parlamentních volbách za posledních 3,5 roku opět přineslo roztříštěný parlament. 
Reklama
Reklama
Doporučujeme