Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zprávy z firem

Patrik Jeřábek, Tribe Lead – Core Systems v České spořitelně

Umělá inteligence poslouží nejen klientům, ale také zaměstnancům bank

O umělé inteligenci v bankovnictví se nejčastěji uvažuje jako o nástroji, který podpoří automatizaci pro rychlé a vysoce personalizované řešení požadavků klientů. Může také pomoci s odhalováním podvodů. Ve skutečnosti ale AI zvládne ještě mnohem víc.

Přečíst článek
Eurobankovky

Nad očekávání analytiků. Inflace v eurozóně klesla na 2,9 procenta, nejhůře dopadli Slováci

Míra inflace v eurozóně v říjnu klesla na 2,9 procenta, uvedl v rychlém odhadu unijní statistický úřad Eurostat. Je to větší pokles, než se čekalo, zejména díky výraznému snížení cen energií. V září míra inflace ve skupině dvaceti zemí, které používají společnou měnu euro, činila 4,3 procenta. Data za ostatní země Evropské unie, které nejsou zároveň členy eurozóny, rychlý odhad neobsahuje.

Přečíst článek
Téměř desetinu nových podnikatelů v Česku tvoří Ukrajinci

Téměř desetinu nových podnikatelů v Česku tvoří Ukrajinci, ukázala analýza

Z 55 tisíc lidí, kteří v Česku za první tři čtvrtletí začali podnikat, jich devět procent, tedy 4904, má ukrajinskou národnost. Před začátkem války Ukrajinci tvořili jedno až dvě procenta začínajících podnikatelů, uvádí analýza společnosti CRIF - Czech Credit Bureau.

Přečíst článek
Pohled na sjezdovku Zahradní

Dopis čtenáře: Kvůli sjezdařům se drancují Krkonoše

Megalomanské projekty pro sjezdové lyžování stejně nakonec zničí globální oteplování, píše v názoru čtenář newstream.cz. Za názory redakce děkuje.

Přečíst článek
Jaderná elektrárna Dukovany

Boj o dostavbu Dukovan začíná. Finální nabídky podali všichni tři uchazeči

Finální nabídku na stavbu nového jaderného bloku v Dukovanech podali všichni tři přihlášení zájemci, tedy severoamerická společnost Westinghouse, korejská KHNP a francouzská EDF. Spolu s tím uchazeči podali i nezávazné nabídky na dalští tři reaktory. Energetická firma ČEZ nyní nabídky vyhodnotí a následně předá hodnotící zprávu ke schválení vládě. Detaily nabídek nezveřejnil. Nový blok by měl být dokončen do roku 2036.

Přečíst článek
Britské ropné firmě BP kvůli nižším cenám energií klesl zisk o 63 procent

Ropnému gigantu BP klesl zisk o 63 procent, firma prodloužila možnost zpětného odkupu akcií

Britské ropné společnosti BP ve třetím čtvrtletí kvůli výraznému snížení tržních cen energií klesl čistý zisk na tři miliardy dolarů (69,2 miliardy korun) z 8,15 miliardy dolarů ve stejném období loni. Společnost uvedla, že prodloužila program odkupu svých akcií v hodnotě 1,5 miliardy dolarů. Výsledky zaostaly za odhady analytiků.

Přečíst článek
Nový MacBook Pro

Apple představil nový MacBook i výkonné čipy, určené vývojářům umělé inteligence

Americká technologická společnost Apple představila nové počítače MacBook Pro a iMac a tři nové čipy, které je pohánějí. Společnost uvedla, že přepracovala grafické procesory, což je klíčová část čipu, napsala agentura Reuters.

Přečíst článek
V Lidlu probíhá dvoutýdenní sbírka na pomoc těžce nemocným dětem

V Lidlu probíhá sbírka na pomoc těžce nemocným dětem. Za 12 ročníků Srdce dětem se vybralo bezmála 300 milionů

Už 13. ročník celorepublikové sbírky Srdce dětem odstartoval 30. října. Koná se ve všech prodejnách Lidl a potrvá až do neděle 12. listopadu. Srdce dětem patří k největším veřejným sbírkám, vynesla již 285 milionů korun, a pomohla tak tisícům nemocných dětí.

Přečíst článek

Meta v Evropě nabídne placené verze sítí Facebook a Instagram bez reklam

Americká internetová společnost Meta Platforms nabídne uživatelům v Evropě v souladu s regulací Evropské unie placené verze sociálních sítí Facebook a Instagram bez zobrazování reklam. Firma o tom informovala na svém blogu. Agentura Reuters uvedla, že Meta se pomocí tohoto záměru pokouší obejít unijní předpisy, které by mohly omezit její schopnost přizpůsobovat reklamy uživatelům bez jejich souhlasu a poškodit její hlavní zdroj tržeb.

Přečíst článek
Hanácký Grunt

Hanácký Grunt je nejlepší prodejnou v kategorii Česko platí kartou

Bezhotovostní platby jsou dnes téměř standardem ve velké části prodejen a ochota zákazníků platit hotově se postupem času zmenšuje. Zvláště pro drobné obchodníky a začínající podnikatele může být zprvu začlenění možnosti platit kartou složitější. To se snaží změnit program Česko platí kartou probíhající pod záštitou Ministerstva průmyslu ve spolupráci se soutěží Visa Czech Top Shop.

Přečíst článek
Nová prodejna Rock Point

Prodejna Rock Point vybojovala první místo v soutěži Visa Czech Top Shop

Tři patra plná outdooru v historické budově v centru Prahy zaujala inspektory natolik, že svým hodnocením udělali z nové prodejny Rock Point vítěze zářijového kola v retailové soutěži Visa Czech Top Shop. Obchod se nachází v historické budově v Havlíčkově ulici naproti Masarykovu nádraží. Interiér, ve kterém je znát snaha skloubit vystavení zboží s geniem loci památkově chráněného domu, vytváří zajímavý koncept.

Přečíst článek

News box

Americký dolar na devizových zůstává proti hlavním světovým měnám víceméně beze změny. Dolarový index, který sleduje výkon dolaru ke koši šesti předních světových měn, má tak nakročeno k největšímu měsíčnímu 📈 vzestupu od května 2022, upozornila agentura Reuters. 
Ceny ropy se dnes výrazně 📉 snižují poté, co se terčem izraelské odvety za íránský raketový útok nestala ropná zařízení. Severomořská ropa Brent po 16:00 středoevropského času vykazovala pokles o více než 5,2 procenta pod 72,10 dolaru za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) ztrácela zhruba 5,3 procenta a nacházela pod 68 dolary za barel.
Itálie tento měsíc čelí již druhému skandálu spojenému s únikem 📜 citlivých údajů. Podle milánských vyšetřovatelů do centrální policejní evidence Sdi pronikla skupina kolem vlivné soukromé detektivní kanceláře. Ta podle dnešního vydání deníku Corriere della Sera učinila až 52 tisíc nepovolených vstupů do databáze, a sbírala informace o politicích a podnikatelích. 
Vznik Československa v roce 1918 představoval základ svobody také pro Slovenky a Slováky a rovněž byl základním kamenem pro budoucí samostatný stát, řekl novinářům slovenský prezident 👨 Peter Pellegrini při příležitosti 106. výročí založení někdejšího společného států Čechů a Slováků. Vztahy mezi Českem a Slovenskem, které poznamenalo rozhodnutí české vlády přerušit mezivládní konzultace s Bratislavou, by podle Pellegriniho neměly být narušeny drobnými nedorozuměními a vyjádřeními politiků.
Předsedové ODS Petr Fiala, TOP 09 Markéta Pekarová Adamová a lidovců Marek Výborný podepsali memorandum o 🤝 společné kandidatuře ve sněmovních volbách. Koalice Spolu je chce příští rok vyhrát a sestavit středopravicovou vládu, řekl Fiala před podpisem dokumentu. Podle představitelů všech tří stran budou příští sněmovní volby soubojem demokratických stran s levicí a populisty, koalice Spolu to chce připomínat v kampani.
Největší evropská automobilka Volkswagen plánuje  zavřít v Německu nejméně tři závody a zrušit desítky tisíc pracovních míst. Chce tak snížit náklady a zvýšit konkurenceschopnost. Uvedla to podle agentury DPA šéfka podnikové rady Volkswagenu Daniela Cavallová na akci, na které informovala zaměstnance o plánech vedení.
Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov uvedl, že Rusko dělá  vše, co je v jeho silách, aby snížilo napětí na Blízkém východě a přimělo všechny strany ke zdrženlivosti. Podle agentury Reuters tak reagoval na otázku týkající se izraelských sobotních úderů na vojenské objekty v Íránu.
Položením věnce u sochy Tomáše Garrigua Masaryka na pražském Hradčanském náměstí dopoledne prezident 👨 Petr Pavel uctil památku zakladatele Československé republiky. Učiní tak později také předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) a další členové horní parlamentní komory. 
Šéf litevské diplomacie 👨 Gabrielius Landsbergis po porážce svého konzervativního Vlasteneckého svazu v parlamentních volbách dnes oznámil dočasný odchod z politiky. Dvaačtyřicetiletý ministr odstoupil z čela strany a nehodlá přijmout ani mandát v nově zvoleném parlamentu, informovala agentura DPA.
Americká viceprezidentka Kamala Harrisová je ve složité pozici. Ekonomice Spojených států se daří relativně dobře, ovšem její prezidentská kampaň na tom stavět  nemůže, protože velká část Američanů to tak kvůli nárůstu životních nákladů nevidí, uvedl bývalý americký velvyslanec v ČR Andrew Schapiro, který je nyní členem výboru Demokratické strany pověřeného výběrem příspěvků na kampaň.
Reklama
Reklama
Doporučujeme