Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zprávy z firem

Letiště Praha

Z Ruzyně se bude v zimě létat do více než stovky destinací, i na lyžovačku

Z pražského ruzyňského letiště se bude v zimním letovém řádu létat do 111 destinací, což je o čtvrtinu víc než loni. Přibydou také nová spojení, například do Bilbaa či Káhiry. Provoz na Letišti Václava Havla v zimě zajistí 46 leteckých společností. Letošní zimní letový řád, který bude v platnosti od listopadu, ale stále nevyrovná počet linek z roku 2019, kdy se létalo do 121 destinací.

Přečíst článek

Hlad po medových dortech od Marlenky pořád stoupá. Z Česka je vyváží do desítek zemí

Přečíst článek
Z Masaryčky na Florenc. Penta kupuje ČSAD Praha Holding, který vlastní autobusové nádraží

Z Masaryčky na Florenc. Penta kupuje ČSAD Praha Holding, který vlastní autobusové nádraží

Přečíst článek
ilustrační foto

České spořitelně klesl letos zisk, mateřské Erste Group se ale daří

České spořitelně klesl za první tři čtvrtletí letošního roku čistý zisk meziročně o 2,9 procenta na 14,6 miliardy korun. Provozní zisk se snížil o 15 procent na 18,6 miliardy korun a provozní výnosy o 5,6 procenta na 35,7 miliardy korun. Vyplývá to z konsolidovaných výsledků hospodaření, které spořitelna zveřejnila na svých internetových stránkách. Bance meziročně vzrostly vklady i úvěry, hrubý objem klientských úvěrů přesáhl bilion korun.

Přečíst článek
Skiareál Špindlerův Mlýn v zimní sezóně představí nové sjezdovky

Krkonoše získají miliardové investice. Známá střediska se výrazně změní

Lyžařské areály ve Špindlerově Mlýně mohou do nastávající sezóny nabídnout dvě nové sjezdovky, a společnost Melida, spadající do impéria TMR miliardáře Igora Rattaje, hodlá v centru dál investovat. Další výrazné inovace čekají s novým majitelem i areál v Rokytnici nad Jizerou, který před měsícem koupil další miliardář, Marcel Soural, zakladatel developerské společnosti Trigema. Každá z obou plánovaných horských investic se pohybuje okolo miliardy korun. 

Přečíst článek

Dušičky decimují Halloween. Češi za ně utratí 1,4 miliardy korun

Dušičky, které si připomeneme v příštím týdnu ve čtvrtek, jsou z ekonomického hlediska, respektive výše příslušných tržeb obchodníků a prodejců stále čtvrtým nejvýznamnějším svátkem v Česku. Po suverénně vedoucích Vánocích, Silvestru a Velikonocích. Letos Češi u obchodníků nechají za svíčky, hřbitovní květiny typu chryzantém, věnce a další předměty uctívající památku zesnulých v průměru necelých 200 korun za osobu. Celkově pak přibližně 1,4 miliardy korun.

Přečíst článek
halloweenská výzdoba

Obchodníci: Lidé skupují svíčky, květiny i kostýmy na halloween

V obchodech tento víkend vrcholí poptávka po dušičkovém zboží. Podle oslovených prodejců bude zájem pravděpodobně srovnatelný s loňskem. Jediným rozdílem je, že někteří zákazníci volí levnější variantu květinových dekorací nebo svíček. V nákupních košících se ale objevují i halloweenské kostýmy či tematické sladkosti. Právě obliba tohoto amerického svátku v Česku podle prodejců každoročně stoupá.

Přečíst článek
ilustrační foto

Po rekordním loňsku propad. Prodejci stavebnin řeší, jak přežít letošní pětinový propad trhu

Největší prodejci stavebnin v Česku letos očekávají meziroční pokles tržeb až o pětinu. Důvodem je propad poptávky po stavebních materiálech v souvislosti s drahým financováním staveb a také pokračující pokles cen některých materiálů. Firmy počítají s tím, že budou muset v příštím rok přijít s řešením jak snížit nálady, ale zároveň se připravit na oživení trhu. Pro většinu společností byly loňské tržby za prodej a služby rekordní.

Přečíst článek

Počet firemních bankrotů se pomalu vrací na předpandemickou úroveň. Česko si vede dobře

V Česku by měl v příštím roce stoupnout počet insolvencí podniků meziročně o šest procent, číslo však bude stále hluboko pod úrovní před pandemií. Ve většině zemí ale jejich počet dosáhne do konce roku 2024 předpandemických úrovní, a to včetně velkých trhů, jako jsou USA a Německo, vyplývá ze zprávy o platební neschopnosti pojišťovny Allianz Trade.

Přečíst článek
Satelitní síť StarLink společnosti SpaceX Elona Muska

Musk zapne v Gaze internet. Systém Starlink má pomoci humanitárním organizacím

Americký miliardář Elon Musk oznámil, že jeho satelitní komunikační systém Starlink poskytne své služby mezinárodně uznaným humanitárním organizacím v Pásmu Gazy. Informoval o tom izraelský deník The Times of Israel.

Přečíst článek
České aerolinie slaví sto let, ale není co slavit

Zdeněk Pečený: České aerolinie slaví sto let, ale není co slavit

Jedna z nejstarších aerolinek světa má stále zvučné jméno a řadu fanoušků. Současný majitel ale o rozvoj značky nemá zájem. České aerolinie tento víkend slaví sto let od jejich prvního letu. Na šampaňské ale nedojde, nejspíše by na něj nezbyly peníze. Z národního dopravce nic nezbylo. Jak se do této situace dostal?

Přečíst článek
Změny v českém zákoníku práce. Co musejí podnikatelé vědět
video

Změny v českém zákoníku práce. Co musejí podnikatelé vědět

V říjnu letošního roku vstoupila v platnost novela zákoníku práce, která přináší zásadní novinky pro podnikatele a jejich zaměstnance. Novela upravuje zejména pravidla týkající se odpočinku, práce z domova a dohod mimo pracovní poměr. V rozhovoru pro FreshStart je blíže rozebírá daňový poradce Jan Ježek.

Přečíst článek
Většina zaměstnavatelů se v příštím roce chystá na zvyšování mezd

Většina zaměstnavatelů v příštím roce zvýší mzdy, především ve velkých podnicích

Zvyšovat mzdy bude v příštím roce 60 procent zaměstnavatelů v ČR. Mzdy by se nejčastěji měly zvednout o pět až deset procent, díky čemuž by měly stoupnout i v reálném vyjádření, vyplývá z průzkumu Hospodářské komory ČR. Inflace se podle ní bude blížit dvouprocentnímu inflačnímu cíli České národní banky.

Přečíst článek

News box

Americký dolar na devizových zůstává proti hlavním světovým měnám víceméně beze změny. Dolarový index, který sleduje výkon dolaru ke koši šesti předních světových měn, má tak nakročeno k největšímu měsíčnímu 📈 vzestupu od května 2022, upozornila agentura Reuters. 
Ceny ropy se dnes výrazně 📉 snižují poté, co se terčem izraelské odvety za íránský raketový útok nestala ropná zařízení. Severomořská ropa Brent po 16:00 středoevropského času vykazovala pokles o více než 5,2 procenta pod 72,10 dolaru za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) ztrácela zhruba 5,3 procenta a nacházela pod 68 dolary za barel.
Itálie tento měsíc čelí již druhému skandálu spojenému s únikem 📜 citlivých údajů. Podle milánských vyšetřovatelů do centrální policejní evidence Sdi pronikla skupina kolem vlivné soukromé detektivní kanceláře. Ta podle dnešního vydání deníku Corriere della Sera učinila až 52 tisíc nepovolených vstupů do databáze, a sbírala informace o politicích a podnikatelích. 
Vznik Československa v roce 1918 představoval základ svobody také pro Slovenky a Slováky a rovněž byl základním kamenem pro budoucí samostatný stát, řekl novinářům slovenský prezident 👨 Peter Pellegrini při příležitosti 106. výročí založení někdejšího společného států Čechů a Slováků. Vztahy mezi Českem a Slovenskem, které poznamenalo rozhodnutí české vlády přerušit mezivládní konzultace s Bratislavou, by podle Pellegriniho neměly být narušeny drobnými nedorozuměními a vyjádřeními politiků.
Předsedové ODS Petr Fiala, TOP 09 Markéta Pekarová Adamová a lidovců Marek Výborný podepsali memorandum o 🤝 společné kandidatuře ve sněmovních volbách. Koalice Spolu je chce příští rok vyhrát a sestavit středopravicovou vládu, řekl Fiala před podpisem dokumentu. Podle představitelů všech tří stran budou příští sněmovní volby soubojem demokratických stran s levicí a populisty, koalice Spolu to chce připomínat v kampani.
Největší evropská automobilka Volkswagen plánuje  zavřít v Německu nejméně tři závody a zrušit desítky tisíc pracovních míst. Chce tak snížit náklady a zvýšit konkurenceschopnost. Uvedla to podle agentury DPA šéfka podnikové rady Volkswagenu Daniela Cavallová na akci, na které informovala zaměstnance o plánech vedení.
Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov uvedl, že Rusko dělá  vše, co je v jeho silách, aby snížilo napětí na Blízkém východě a přimělo všechny strany ke zdrženlivosti. Podle agentury Reuters tak reagoval na otázku týkající se izraelských sobotních úderů na vojenské objekty v Íránu.
Položením věnce u sochy Tomáše Garrigua Masaryka na pražském Hradčanském náměstí dopoledne prezident 👨 Petr Pavel uctil památku zakladatele Československé republiky. Učiní tak později také předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) a další členové horní parlamentní komory. 
Šéf litevské diplomacie 👨 Gabrielius Landsbergis po porážce svého konzervativního Vlasteneckého svazu v parlamentních volbách dnes oznámil dočasný odchod z politiky. Dvaačtyřicetiletý ministr odstoupil z čela strany a nehodlá přijmout ani mandát v nově zvoleném parlamentu, informovala agentura DPA.
Americká viceprezidentka Kamala Harrisová je ve složité pozici. Ekonomice Spojených států se daří relativně dobře, ovšem její prezidentská kampaň na tom stavět  nemůže, protože velká část Američanů to tak kvůli nárůstu životních nákladů nevidí, uvedl bývalý americký velvyslanec v ČR Andrew Schapiro, který je nyní členem výboru Demokratické strany pověřeného výběrem příspěvků na kampaň.
Reklama
Reklama
Doporučujeme