Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zprávy z firem

Elektrobus SOR NS 12

SOR Libchavy dodá Praze sto elektrobusů za 1,7 miliardy

Firma SOR Libchavy vyhrála tendr na dodávku až 100 elektrobusů Dopravnímu podniku hl. m. Prahy za 1,7 miliardy korun. Pražský dopravní podnik s firmou uzavřel pětiletou rámcovou smlouvu, díky které nebude muset nakoupit všechny vozy, ale v případě potřeby pouze část z nich.

Přečíst článek
Kofola kupuje kávové plantáže v Kolumbii.

Kofola kupuje kávové plantáže v Kolumbii. Je to její první investice mimo Evropu

Nápojářská společnost Kofola se stane majitelem jablečných sadů na Šumpersku a spolumajitelem kávových plantáží v Kolumbii. Zaplatí za to řádově desítky milionů korun. Dokončení obou akvizic očekává firma nejpozději v lednu 2024.

Přečíst článek
Pražané se bojí mýta v centru. V Singapuru přitom vybírají miliony korun za to, že můžete s autem na silnici

Pražané se bojí mýta v centru. V Singapuru přitom vybírají miliony korun za to, že můžete s autem na silnici

Milionové částky platí Singapurci za to, že se svým vozem můžou vyrazit na silnici. Důvod? Málo místa a emise. Je tohle jedna z cest pro velká česká města bojující s dopravou?

Přečíst článek
Visa Coop Huspopeče

Coop v Hustopečích zabodoval. Moderní prodejna zvítězila v soutěži Visa Czech Top Shop

Nový koncept prodejny Coop v Hustopečích vyhrál v letním kole retailové soutěže Visa Czech Top Shop první místo. Inspektoři kladně hodnotili například moderní a vzdušný interiér. Ocenění si v září přímo v prodejně převzala Veronika Musilová, obchodní náměstkyně Jednota, spotřební družstvo v Mikulově.

Přečíst článek
OpenAI jedná o prodeji zaměstnaneckých akcií za 86 miliard dolarů

OpenAI zvažuje prodej zaměstnaneckých akcií. Hodnotou by to firmu zařadilo k TikToku či SpaceX

Společnost OpenAI, která stojí za chatovacím systémem ChatGPT, jedná o prodeji zaměstnaneckých akcií za 86 miliard dolarů (přes dva biliony korun), uvedla agentura Bloomberg.

Přečíst článek
Čínský elektrický sedan BYD Seal

Evropa bojuje proti přílivu čínských elektromobilů. Marně. Evropané je milují

Když se Laima Springeová-Janssenová rozhodla vyměnit své francouzské SUV s benzinovým pohonem za elektromobil, zvažovala modely od švédské značky Volvo a japonské značky Nissan. Dodatečná výbava u elektromobilů Volvo, kterou chtěla mít, by však příliš zatížila její rozpočet, zatímco elektromobily Nissan podle ní nenabízely nic, čím by ji uchvátily. Nakonec si tato obyvatelka dánské metropole Kodaň proto koupila malý SUV od čínské značky BYD, píše agentura AP.

Přečíst článek
Miliardář a majitel sítě X Elon Musk

Musk popřel zprávy o tom, že chce síť X stáhnout z Evropské unie

Americký podnikatel Elon Musk popřel zprávu médií, že by mohl svou sociální síť X stáhnout z Evropské unie. O takovém záměru psal s odkazem na informovaný zdroj server Business Insider, který uvedl, že se Musk nechce podřídit unijnímu nařízení o digitálních službách (DSA). To internetovým společnostem mimo jiné nařizuje, aby mazaly nelegální obsah, jako jsou nenávistné příspěvky.

Přečíst článek
Petr Borkovec, Partners

Partners banka se rozjede do půl roku. Klientům umožní výběr vlastního poradce. Bude to takový bankovní Tinder, říká Borkovec

Další tuzemská banka se chlubí otevřenou architekturou, kdy chce nabízet nejen vlastní finanční produkty, ale i produkty třetích stran. Po UniCredit Bank, která takto nově poskytuje investování v rámci konceptu onemarket Fund, s tím na český trh přichází i zdejší bankovní benjamínek, nová Partners Banka. Její klienti tak budou mít nejspíš k dispozici širší nabídku finančních produktů, než bývá v českém bankovním světě zvykem. První klienti z řad veřejnosti ji budou moci vyzkoušet ale až v prvním kvartále roku 2024, nejspíš v březnu, oznámil dnes novinářům generální ředitel nové banky Marek Ditz spolu se šéfem skupiny Petrem Borkovcem. 

Přečíst článek

Vohánkův Eurowag v Londýně nedocenili. Štěstí zkusí ještě na pražském parketu

Jsou to dva roky, co se akcie společnosti Eurowag začaly obchodovat na londýnské burze. A ačkoli se cenné papíry firmy staly součástí prestižního britského burzovního indexu, nejde o žádnou velkou hitparádu, spíše přehlídku přemetů a pádů. Za ty dva roky ztratily třetinu hodnoty. Nyní se akcie začnou obchodovat i na pražském parketu.

Přečíst článek

Více peněz za méně práce. Pepco mění růstovou strategii

Evropský provozovatel diskontních prodejen Pepco zpomalí v letošním roce otevírání nových provozoven a více se zaměří na ziskovost.

Přečíst článek
Aleš Brix, obchodní ředitel české mincovny

Aleš Brix z České mincovny: Naše mince se zhodnocují, i když cena kovu kolísá. Jsou to umělecká díla

Kromě toho, že razí oběživo, tedy mince, které každý z nás tak dobře zná, soustředí se také na tvorbu a ražbu vlastních mincí a medailí, které slouží jako investice nebo jako hodnotný upomínkový předmět. Řeč je o České mincovně v Jablonci nad Nisou, jejíž prodejna v Havelské ulici získala první místo v soutěži Visa Czech Top Shop za měsíc květen 2023. Česká mincovna vytváří i unikátní edice v limitovaných nákladech jako například medaile podle fotografií Jana Saudka, nebo mince „Český lev“ nebo sady „Českoslovenští letci RAF“, říká Aleš Brix, obchodní ředitel České mincovny.

Přečíst článek

News box

Izraelský parlament  schválil zákon, který má znemožnit agentuře OSN pro palestinské uprchlíky UNRWA působit na izraelském území. To podle představitelů UNRWA zastaví či přinejmenším velmi ztíží poskytování pomoci ze strany agentury v Pásmu Gazy a na Západním břehu Jordánu. Krok ještě před hlasováním parlamentu kritizovali spojenci Izraele, například Spojené státy či Británie.
Americký dolar na devizových zůstává proti hlavním světovým měnám víceméně beze změny. Dolarový index, který sleduje výkon dolaru ke koši šesti předních světových měn, má tak nakročeno k největšímu měsíčnímu 📈 vzestupu od května 2022, upozornila agentura Reuters. 
Ceny ropy se dnes výrazně 📉 snižují poté, co se terčem izraelské odvety za íránský raketový útok nestala ropná zařízení. Severomořská ropa Brent po 16:00 středoevropského času vykazovala pokles o více než 5,2 procenta pod 72,10 dolaru za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) ztrácela zhruba 5,3 procenta a nacházela pod 68 dolary za barel.
Itálie tento měsíc čelí již druhému skandálu spojenému s únikem 📜 citlivých údajů. Podle milánských vyšetřovatelů do centrální policejní evidence Sdi pronikla skupina kolem vlivné soukromé detektivní kanceláře. Ta podle dnešního vydání deníku Corriere della Sera učinila až 52 tisíc nepovolených vstupů do databáze, a sbírala informace o politicích a podnikatelích. 
Vznik Československa v roce 1918 představoval základ svobody také pro Slovenky a Slováky a rovněž byl základním kamenem pro budoucí samostatný stát, řekl novinářům slovenský prezident 👨 Peter Pellegrini při příležitosti 106. výročí založení někdejšího společného států Čechů a Slováků. Vztahy mezi Českem a Slovenskem, které poznamenalo rozhodnutí české vlády přerušit mezivládní konzultace s Bratislavou, by podle Pellegriniho neměly být narušeny drobnými nedorozuměními a vyjádřeními politiků.
Předsedové ODS Petr Fiala, TOP 09 Markéta Pekarová Adamová a lidovců Marek Výborný podepsali memorandum o 🤝 společné kandidatuře ve sněmovních volbách. Koalice Spolu je chce příští rok vyhrát a sestavit středopravicovou vládu, řekl Fiala před podpisem dokumentu. Podle představitelů všech tří stran budou příští sněmovní volby soubojem demokratických stran s levicí a populisty, koalice Spolu to chce připomínat v kampani.
Největší evropská automobilka Volkswagen plánuje  zavřít v Německu nejméně tři závody a zrušit desítky tisíc pracovních míst. Chce tak snížit náklady a zvýšit konkurenceschopnost. Uvedla to podle agentury DPA šéfka podnikové rady Volkswagenu Daniela Cavallová na akci, na které informovala zaměstnance o plánech vedení.
Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov uvedl, že Rusko dělá  vše, co je v jeho silách, aby snížilo napětí na Blízkém východě a přimělo všechny strany ke zdrženlivosti. Podle agentury Reuters tak reagoval na otázku týkající se izraelských sobotních úderů na vojenské objekty v Íránu.
Položením věnce u sochy Tomáše Garrigua Masaryka na pražském Hradčanském náměstí dopoledne prezident 👨 Petr Pavel uctil památku zakladatele Československé republiky. Učiní tak později také předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) a další členové horní parlamentní komory. 
Šéf litevské diplomacie 👨 Gabrielius Landsbergis po porážce svého konzervativního Vlasteneckého svazu v parlamentních volbách dnes oznámil dočasný odchod z politiky. Dvaačtyřicetiletý ministr odstoupil z čela strany a nehodlá přijmout ani mandát v nově zvoleném parlamentu, informovala agentura DPA.
Reklama
Reklama
Doporučujeme