Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zprávy z firem

Řetízkový kolotoč nesmí na žádné pouti chybět

Obyčejný byznys: Provoz pouťové atrakce se stále vyplácí, říká kolotočářka

Lokální zábavní události jsou doménou majitelů stánků, kolotočů a dalších atrakcí. Jejich sezona právě vrcholí a mohou tak již odhadovat letošní zisky. S příchodem podzimu totiž čas dožínek, poutí či obecních slavností odezní. Jednu takovou jsme navštívili i my.

Přečíst článek
Podmínky na pracovním trhu se v Česku již několik let zhoršují

Malá flexibilita i genderová nerovnost. Pracovní podmínky českých zaměstnanců se zhoršují

V ČR se třetím rokem v řadě zhoršují podmínky na pracovním trhu, jsou desáté nejhorší v EU. Může za to hlavně malá flexibilita a velké nerovnosti v odměňování mužů a žen.

Přečíst článek
Nezaměstnanost v Česku stagnuje

Nezaměstnanost stagnuje. Délka se však prodlužuje

Nezaměstnanost v Česku v srpnu stagnovala na 3,8 procenta. Bez práce bylo na konci měsíce 286 320 lidí. Zaměstnavatelé nabízeli 263 247 volných pracovních míst.

Přečíst článek
You Tube se zaměří na falešná videa

YouTube hodlá chránit umělce před umělou inteligencí

Videoplatforma YouTube vytváří nové nástroje na ochranu umělců proti používání a kopírování jejich hlasu a podoby umělou inteligencí (AI), píše technologický server The Verge. Videoplatforma vyvíjí nové nástroje, jejichž cílem je poskytnout tvůrcům na platformě větší kontrolu nad obsahem, který kopíruje jejich výtvory, hlas nebo podobu pomocí generativní umělé inteligence, uvedla firma YouTube ve čtvrtek v prohlášení.

Přečíst článek
Ivan Bartoš

Zpackaná digitalizace stavebního řízení? Nemyslím si, že by to někdo jiný dotáhl do konce lépe, uvedl Bartoš

Soutěž na dodávku systému pro digitalizaci stavebního řízení vyhrála firma Servodata, v diskusním pořadu TV Nova Za pět minut dvanáct to řekl ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti).

Přečíst článek
Požár v bazénu v Českém Krumlově zatím není pod kontrolou, kus střechy se propadl

Požár v Českém Krumlově je pod kontrolou. Město postaví nový plavecký stadion

Hasičům se podařilo požár plaveckého stadionu v Českém Krumlově, s nímž bojují od rána, večer kolem 21:00 dostat pod kontrolu, oheň už se nešíří, uvedla mluvčí hasičů Vendula Matějů. Podle místostarosty Dalibora Uhlíře (ČK rozumem a srdcem-Nezávislí) ale způsobil takové škody, že bazén je neopravitelný a budou stavět nový. Podle odhadu z dřívější studie by výstavba mohla přijít na 400 až 450 milionů korun podle toho, jestli tam bude saunový svět, dětský svět, dodal Uhlíř. Hasiči škodu, kterou dnes oheň napáchal, odhadují zatím na 20 milionů korun.

Přečíst článek
Pražské letiště se dočká poslední aerolinky blízkovýchodní velké trojky

Pražské letiště se dočká poslední aerolinky blízkovýchodní velké trojky

V červnu do Prahy dorazí emirátská aerolinka Etihad. Do hlavního města Česka tak budou létat všichni členové takzvané ME3 - Emirates, Qatar Airways a Etihad.

Přečíst článek
USA považují možné dodávky íránských balistických střel do Ruska za alarmující

Rusové očekávají zásilku balistických raket z Íránu. Je to alarmující, varují Spojené státy

Jakékoliv přesuny balistických střel z Íránu do Ruska by představovaly výraznou eskalaci v ruské válce proti Ukrajině. Varovaly před tím podle agentury Reuters Spojené státy poté, co některá média s odvoláním na nejmenované zdroje přinesla zprávy o prohloubení vztahů mezi oběma zeměmi, doprovázeném právě přesunem zbraní. Rusko, které už od února 2022 vede útočnou válku proti sousední Ukrajině, využívalo dosud například íránských dronů k útokům na ukrajinskou infrastrukturu. Ukrajinské ministerstvo zahraničí vyjádřilo nad zprávami médií hluboké znepokojení.

Přečíst článek
Umělá inteligence vytvořila vědce. Kreativní moc není

Umělá inteligence vytvořila vědce. Kreativní moc není

První umělá inteligence v roli vědce si počíná tak trochu jako dávní učenci uzavření ve slonovinové věži svého papírového poznání: prohrabuje se už existujícími znalostmi (či omyly), vyvozuje z nich nějaké závěry, avšak nedělá experimenty, kterými by je ověřila. Ale i tak jí to začíná myslet.

Přečíst článek
České zdravotnictví není připraveno na další krize jako byl covid

České zdravotnictví není připraveno na krize, jako byl covid

České zdravotnictví podle mezinárodního Indexu připravenosti zdravotnictví (Healthcare Readiness Index - HRI) není dostatečně připraveno na další krize, jako byla epidemie covidu-19. V EU je Česká republika na desátém místě ze 27 zemí, když získala 55,7 bodu ze 100 bodů a meziročně si pohoršilo. Index každý rok zpracovává organizace Globsec, jejíž zástupci se minulý týden sešli v Praze.

Přečíst článek
Andrej Babiš a Jiří Milek na archivním snímku z roku 2017

Agrofert a firmy exministra Milka vrátily dotace určené pro malé zemědělce

Kromě Agrofertu vracel dotace také koncern Úsovsko exministra zemědělství za ANO Jiřího Milka (na snímku z roku 2017 s tehdejším premiérem Andrejem Babišem). Podle webu iROZHLAS.cz se spor týkal dotací na zavlažování a restrukturalizaci sadů. Stát po firmách požadoval 29 milionů korun. Kromě zmíněných koncernů dotace čerpala ještě Pomona Těšetice.

Přečíst článek

News box

Ředitel Cermatu Miroslav Krejčí podle Deníku N končí ve funkci. Server to uvedl s odvoláním na dva zdroje, rezignaci by měl podle něj Krejčí oznámit ve čtvrtek na tiskové konferenci. 
Evropská komise (EK) vyměřila pokutu 48,7 milionu eur (1,2 miliardy korun) Českým dráhám (ČD) a rakouské železniční společnosti ÖBB za to, že uzavřely tajnou dohodu 😶 🤝o použitých osobních železničních vagonech, která poškozovala českého dopravce RegioJet 🚉. Obě společnosti porušily antimonopolní pravidla EU, uvedla EK. Číst více
Výrobní hala Škody Auto 🚗 ve Vietnamu je před dokončením. Začínají v ní vznikat první modely pro vietnamský trh. Dostavbu zpomalil na začátku září tajfun. Na konferenci v Brně to řekl Petr Niebroj ze závodu Škoda Auto v Kvasinách. Do Vietnamu Škoda posílá lodní dopravou součástky z Mladé Boleslavi i z indické Púny, dodávky z Púny tvoří asi dvě třetiny dodávek.
Soudní jednání s firmou FAU obviněnou ze čtvrtmiliardového podvodu s daní z přidané hodnoty se bude opakovat od začátku. Soudce Eduard Ondrášek začátkem října obžalovaným napsal, že věc se vrátí do přípravného řízení, napsal server Seznam Zprávy. Podle webu vše nasvědčuje tomu, že to způsobila chyba státního zástupce. Společnost FAU se před olomouckým soudem spolu s dalšími 17 obžalovanými zodpovídá v kauze možného krácení daní při obchodech s palivy. Její jednatel Vojtěch Csabi dříve uvedl, že v případu jde o cílenou likvidaci jeho firmy kvůli obchodním zájmům společností předsedy ANO Andreje Babiše. Číst více
Za prezidentskou kandidátku amerických demokratů Kamalu Harrisovou se v posledních týdnech postavila řada vlivných postav hudební či filmové scény. Počínaje zřejmě nejsledovanější současnou popovou zpěvačkou Taylor Swiftovou po množství hollywoodských hvězd má mezi svými stoupenci výrazně větší počet kulturních celebrit, než její republikánský sok Donald Trump. Odborníci soudí, že vliv těchto osobností na rozhodování voličů 🗳 není nijak zásadní, podle některých jej však nelze zcela pominout.
Deutsche Bank hospodařila ve třetím čtvrtletí s čistým ziskem 1,46 miliardy eur 💶 (36,8 miliardy korun) po ztrátě 143 milionů eur ve druhém čtvrtletí. Firma, která je největší německou bankou, snížila rezervy na žaloby investorů v souvislosti s divizí Postbank. Hospodaření ale podpořila také divize globálního investičního bankovnictví. 

Česko podle Fialy splní cíl muniční iniciativy, do konce roku dodá Ukrajině 500 tisíc kusů velkorážové munice. Dodávky by pak měly pokračovat kontinuálně, řekl Fiala. Vyslovil se pro další vojenskou podporu Ruskem napadené země, která musí zahrnovat i pomoc s energiemi přes letošní zimu, protože Rusko útočí zcela záměrně na energetickou infrastrukturu.

Číst více

Světoví lídři jsou vyděšení z možného návratu Donalda Trumpa do Bílého domu. V úterý, přesně dva týdny před prezidentskými volbami v USA, to podle agentury AP řekl současný prezident Joe Biden. "Na každé mezinárodní schůzce, které se účastním, si mě berou stranou - jeden lídr po druhém, a říkají ´Joe, on nesmí vyhrát´," uvedl Biden.

Číst více
Počet obyvatel Ukrajiny se od začátku rozsáhlé ruské invaze v roce 2022 snížil o deset milionů, tedy asi o čtvrtinu. Podle agentury Reuters to uvedla představitelka OSN Florence Bauerová, podle níž stojí za úbytkem populace útěk uprchlíků z vlasti před boji, prudce klesající porodnost a válečná úmrtí.
Část policistů 👮👮‍♀️ chce na začátku listopadu protestovat proti nedostatku členů policejního sboru. Protest bude vypadat tak, že hlídky v terénu nebudou ukládat pokuty. Policejní prezidium reagovalo, že tomu bránit nebude. Informoval o tom server Seznam Zprávy. Kolik policistů se akce zúčastní, zatím není jasné.
Reklama
Reklama
Doporučujeme