Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zprávy z firem

Logistická divize Deutsche Bahn je na prodej. Zájem májí Dánové a šejci

Dánská dopravní skupina DSV a konsorcium vedené CVC Capital Partners podaly závazné nabídky na koupi logistické divize německé železniční společnosti Deutsche Bahn. Uvedla to agentura Bloomberg s odvoláním na informované zdroje. Nabídky ohodnocují divizi DB Schenker na zhruba 14 miliard eur (351,1 miliardy korun) a případný prodej by se mohl zařadit mezi největší evropské transakce letošního roku.

Přečíst článek

Elektromobilem k moři. Nebojte se toho, není to žádná kovbojka, vzkazují cestovatelé

Přečíst článek
Premiér Petr Fiala

Fiala se poplácal po zádech. Ceny potravin v Česku díky vládě výrazně zlevnily, uvedl

Ceny potravin v Česku nyní meziročně klesly zhruba o 3,8 procenta, snížily se nejvíc ze všech zemí Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), uvedl premiér Petr Fiala na mezinárodním agrosalonu Země živitelka.

Přečíst článek
Výstavba továrny Tesla u Berlína

Tesla kvůli výstavbě továrny u Berlína pokácela půl milionu stromů

Kvůli výstavbě obří továrny firmy Tesla nedaleko Berlína bylo vykáceno odhadem půl milionu stromů. Vyplývá to ze satelitních snímků pořízených nad kontroverzní stavbou, informoval zpravodajský server The Guardian.

Přečíst článek
Starbucks v Praze na Václavském náměstí

Stěhovat se nemusíte, dáme vám tryskáč. Nový šéf Starbucks si vyjednal skvělé benefity a je pod palbou kritiky

Benefity nového šéfa společnosti Starbucks sklízí kritiku na sociálních sítích. Vyšlo totiž najevo, že Brain Niccol, má do sídla firmy v Seattlu ze svého domu v Kalifornii cestovat každý den, a to firemním tryskáčem.

Přečíst článek
Sudy s whisky

Trest za blamáž s whisky. Soud poslal Trebitsch Holding do konkurzu, dluží miliony

Městský soud v Praze poslal do konkurzu firmu Trebitsch Holding, která prostřednictvím dceřiné společnosti Česká whisky nabízela investování do sudů s whisky. Vyplývá to z informací v insolvenčním rejstříku, na které upozornily Lidové noviny (LN).

Přečíst článek
Počet obětí veder v Evropě se může do konce století ztrojnásobit

Zabijácká vedra v Evropě. Počet obětí se v budoucnu může až ztrojnásobit, tvrdí studie

Počet úmrtí v důsledku veder se může v Evropě do konce století ztrojnásobit. Počty budou disproporčně růst v zemích na jihu Evropy, jako je Itálie, Řecko a Španělsko, zjistila nová studie, o které informoval britský deník The Guardian.

Přečíst článek
Šéf Pirátů Ivan Bartoš

Bartoš slibuje nápravu. Systém stavebního řízení má být uživatelsky komfortnější

Vicepremiér pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) slíbil další rozvoj systému pro digitální stavební řízení. Systém by měl být uživatelsky komfortnější pro stavební úřady, měla by se také zvýšit automatizace. Rozvíjet se bude i portál stavebníka. Zavádění systému provázejí problémy, koaliční TOP 09 kvůli tomu vyzvala ke koaličnímu jednání.

Přečíst článek
Kanceláře Seznam.cz, ilustrační foto

Miliardář Lukačovič zvažuje, že by Seznam poslal na burzu

Jediný majitel a zakladatel internetové firmy Seznam.cz Ivo Lukačovič zvažuje uvedení akcií firmy na burzu. Zmínil se o tom na on-line placené platformě Patreon s tím, že je to něco, co mu leží v hlavě. Mluvčí Seznamu Aneta Kapucianová článek na Patreonu označila za průzkum terénu.

Přečíst článek
Tomáš Richtr, provozní ředitel společnosti CS Soft

Letadla se nesmí srazit. Proto řídíme obří trychtýře nad letišti, říká provozní šéf CS Soft Tomáš Richtr

Díky systémům řízení letového provozu se pasažéři nemusejí na palubě bát. Na dohledovém pracovišti vědí řídící o pohybu stroje všechno. „Naprosto zjednodušeně jde o to, že náš systém zajišťuje, aby se letadla nesrazila. Existují primární radary, které letadlo dokáží samy identifikovat a pak jsou radary, které sbírají data, jež letadla vysílají. Tohle obrovské množství informací náš systém vyhodnocuje a zpracovává tak, aby let neměl zpoždění a byl celkově dobře naplánovaný,” říká Tomáš Richtr, provozní ředitel firmy CS Soft, která spadá do skupiny CSG. Jejich systém již dokáže v přehuštěném leteckém prostoru i predikovat možnosti a předvídat situace, čímž výrazně pomáhá řídícím letového provozu na letištních věžích. 

Přečíst článek
Walmart, burza

Walmart se zbavil akcií v čínském e-shopu. Prodával hluboko pod cenou

Americký maloobchodní gigant Walmart se rozhodl prodat podíl v čínském e-shopu JD.com. Celková částka zaplacená za prodané akcie by mohla dosáhnout až 3,74 miliardy dolarů (84,5 miliardy korun). S odvoláním na osobu obeznámenou s obsahem jednání to uvedla agentura Reuters.

Přečíst článek

Evropa zbrojí jako o život a Strnad bohatne

Zbrojovka Excalibur Army holdingu Czechoslovak Group (CSG) miliardáře Michala Strnada loni zvýšila tržby téměř o 40 procent na rekordních 18,7 miliardy korun. Hrubý zisk činil 4,5 miliardy korun a byl tak meziročně vyšší o 120 procent. Většinu tržeb firma získala v členských zemích NATO a také na Ukrajině, kam dodává vojenskou techniku. Uvedl to generální ředitel Excalibur Army Petr Kratochvíl.

Přečíst článek

News box

Švédský výrobce osobních automobilů 🚗 Volvo Cars ve třetím čtvrtletí zvýšil provozní zisk i tržby, snížil však odhad celoročního prodeje. Automobilka uvedla, že čelí zhoršujícím se podmínkám na trhu a hodlá se soustředit spíše na udržování ziskovosti než na růst prodeje.
ČEZ v úterý 29. října v Kramářově vile podepíše s firmou Rolls-Royce SMR strategickou spolupráci při vývoji malých modulárních reaktorů ☢. Uvedl to Úřad vlády ČR. Firma ČEZ už v září oznámila, že partnerství s Rolls-Royce SMR naváže. Server Novinky.cz v úterý uvedl, že ČEZ v britské společnosti koupí podíl v hodnotě několika miliard korun.

Ceny ropy 🛢 dnes po dvoudenním růstu klesají 📉 zhruba o procento. Reagují na zprávu o stavu zásob suroviny v USA, které se zvýšily více, než se čekalo. Investoři dál pozorně sledují vývoj konfliktu na Blízkém východě. Severomořská ropa Brent i americká lehká ropa WTI shodně ztrácejí 1,2 procenta, obchodují se za 75,1 resp. 70,85 dolaru za barel. 

Koruna oslabila k oběma hlavním světovým měnám. V porovnání s úterním podvečerem ztratila k euru tři haléře a k americkému dolaru deset haléřů. Obchoduje se za 25,26 koruny za euro a za 23,44 koruny za dolar.

Pražská burza dnes desátý den po sobě posílila. Index PX si polepšil o 0,52👆 procenta na 1639,81 bodu, čímž dále vylepšil své více než 16leté maximum. K růstu mu pomohly zejména akcie skupiny ČEZ, které byly s více než 70procentním podílem nejvíce obchodovaným titulem a polepšily si o 2,73 procenta na 902 korun👍. Se ziskem zakončilo dnešní obchodování šest z 11 emisí, které ovlivňují hodnotu indexu PX.

Číst více
Ředitel Cermatu Miroslav Krejčí podle Deníku N končí ve funkci. Server to uvedl s odvoláním na dva zdroje, rezignaci by měl podle něj Krejčí oznámit ve čtvrtek na tiskové konferenci. 
Evropská komise (EK) vyměřila pokutu 48,7 milionu eur (1,2 miliardy korun) Českým dráhám (ČD) a rakouské železniční společnosti ÖBB za to, že uzavřely tajnou dohodu 😶 🤝o použitých osobních železničních vagonech, která poškozovala českého dopravce RegioJet 🚉. Obě společnosti porušily antimonopolní pravidla EU, uvedla EK. Číst více
Výrobní hala Škody Auto 🚗 ve Vietnamu je před dokončením. Začínají v ní vznikat první modely pro vietnamský trh. Dostavbu zpomalil na začátku září tajfun. Na konferenci v Brně to řekl Petr Niebroj ze závodu Škoda Auto v Kvasinách. Do Vietnamu Škoda posílá lodní dopravou součástky z Mladé Boleslavi i z indické Púny, dodávky z Púny tvoří asi dvě třetiny dodávek.
Soudní jednání s firmou FAU obviněnou ze čtvrtmiliardového podvodu s daní z přidané hodnoty se bude opakovat od začátku. Soudce Eduard Ondrášek začátkem října obžalovaným napsal, že věc se vrátí do přípravného řízení, napsal server Seznam Zprávy. Podle webu vše nasvědčuje tomu, že to způsobila chyba státního zástupce. Společnost FAU se před olomouckým soudem spolu s dalšími 17 obžalovanými zodpovídá v kauze možného krácení daní při obchodech s palivy. Její jednatel Vojtěch Csabi dříve uvedl, že v případu jde o cílenou likvidaci jeho firmy kvůli obchodním zájmům společností předsedy ANO Andreje Babiše. Číst více
Za prezidentskou kandidátku amerických demokratů Kamalu Harrisovou se v posledních týdnech postavila řada vlivných postav hudební či filmové scény. Počínaje zřejmě nejsledovanější současnou popovou zpěvačkou Taylor Swiftovou po množství hollywoodských hvězd má mezi svými stoupenci výrazně větší počet kulturních celebrit, než její republikánský sok Donald Trump. Odborníci soudí, že vliv těchto osobností na rozhodování voličů 🗳 není nijak zásadní, podle některých jej však nelze zcela pominout.
Reklama
Reklama
Doporučujeme