Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zprávy z firem

Dovolená v Egyptě

Pozor na podvod. Ministerstvo varuje před zájezdy z webu dovolenkaprimori.eu

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) varuje před aktivitami společnosti expert agency, která prodává zájezdy na webu ve slovenštině dovolenkaprimori.eu. Firma nemá oprávnění k provozování cestovní kanceláře ani pojištění proti úpadku a prokazuje se padělanými dokumenty, sdělilo dnes v tiskové zprávě ministerstvo ČTK. Na podvod podle MMR upozornil jeden z klientů, ministerstvo informace předá policii. Je to druhý podobný případ v letošním roce, dodalo.

Přečíst článek
Majoritní vlastník polského intenetového prodejce obuvi eobuwie.pl, společnost CCC oznámila, že do e-shoupu investuje japonská SoftBank téměř tři miliardy korun.

Polská prodejna eobuv na Smíchově stáhla roletu. Šetří

Polský internetový prodejce eobuv začal šetřit. Zavřel jednu ze svých tří pražských kamenných prodejen, napsal server iDnes.cz.

Přečíst článek

Rheinmetall koupí amerického výrobce obrněnců Loc Performance

Německá zbrojovka Rheinmetall koupí amerického dodavatele vojenských vozidel Loc Performance. Hodnota transakce činí 950 milionů USD (21,7 miliardy Kč). Uvedl to Rheinmetall ve prohlášení. Akvizice pomůže německé firmě v expanzi na americký trh a zvýší její šance na získaní miliardových zakázek.

Přečíst článek

Zrůst a spol. zachraňují výrobce luxferů. První investicí bude sklářská vana

Investiční skupina Progresus do svého portfolia zařazuje další tradiční český podnik: výrobce skleněných tvárnic Vitrablok se 112letou historií. Její nabídka v mezinárodním tendru na odkup závodu, který se ocitl v insolvenci, byla věřitelským výborem jednomyslně schválena jako nejvýhodnější pro majetkovou podstatu a světoznámá značka Seves Glass Block se tak stává součástí skupiny Progresus.

Přečíst článek

Firma Mars koupí výrobce Pringles. Bude to její dosud největší akvizice

Americký výrobce cukrovinek a balených potravin Mars koupí zhruba za 36 miliard dolarů (přibližně 822 miliard korun) firmu Kellanova, která je mimo jiné výrobcem Pringles. Mars to oznámila ve středu odpoledne v tiskové zprávě. Dohoda je největší transakcí v odvětví balených potravin.

Přečíst článek
Boom Supersonic připravuje model nazvaný Overture

Z Londýna do New Yorku pod čtyři hodiny? Američané pracují na nástupci legendárního Concorde

Dočkáme se návratu nadzvukové osobní opravy? Po delší době se v leteckém světě objevil výrobce, který to evidentně myslí vážně. Proč se ale největší značky nadzvukové technologii u dopravních letadel vyhýbají?

Přečíst článek

Google představil novou řadu smartphonů. Pixel 9 má umělou inteligenci i skládací verzi

Americká internetová společnost Google v úterý představila nové chytré telefony vlastní značky Pixel a další přístroje s hlouběji zabudovanou umělou inteligencí (AI). Jejich software by měl mimo jiné umět shrnout obsah e-mailů a telefonních hovorů nebo navrhovat textové zprávy.

Přečíst článek
Brian Niccol na snímku z roku 2015

Starbucks má nového šéfa. Investoři zaplesali, akcie firmy prudce posílily

Americký řetězec kaváren Starbucks v úterý jmenoval novým generálním ředitelem Briana Niccola. Firma to uvedla na svém webu. Niccol od roku 2018 stál v čele řetězce rychlého občerstvení Chipotle Mexican Grill. Na zprávu akcie kavárenského řetězce reagovaly růstem, zavřely se ziskem téměř 25 procent. Naopak akcie Chipotle odepsaly asi 7,5 procenta.

Přečíst článek
Bitevní vrtulník Apache AH-64E

Poláci posilují armádu. Objednali si 96 bitevních vrtulníků Apache AH-64E

Polsko dnes s americkou firmou Boeing podepsalo konečnou smlouvu o nákupu 96 bitevních vrtulníků Apache AH-64E za deset miliard dolarů (skoro 230 miliard korun), oznámil ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

Přečíst článek
Podnikatel Pavel Tykač

Tykač navýší podíl ve vietnamské uhelné elektrárně Mong Duong 2, získá většinu

Společnost Sev.en Global Investments (GI), která patří do české energetické skupiny Sev.en podnikatele Pavla Tykače, koupí od China Investment Corporation dalších 19 procent podílu v uhelné elektrárně Mong Duong 2 ve Vietnamu.

Přečíst článek

Obyčejná práce: Med? Opravdovým zázrakem je včelí jed

Včelám se Vlastimil Dlab věnuje od roku 1972. Na zahradě u svého domu na kraji Lázní Bělohrad má padesát včelstev. Část úlů je v rohu velké a krásně udržované zahrady plné květin s umělým rybníčkem a vzrostlým modřínem, větší část má v přilehlé dlouhé dostavbě u zadního plotu. Ke včelám se chodí zevnitř, ve spodní části je otevřený prostor, kterým mají včely volný průlet do svého úlu.

Přečíst článek

News box

Švédský výrobce osobních automobilů 🚗 Volvo Cars ve třetím čtvrtletí zvýšil provozní zisk i tržby, snížil však odhad celoročního prodeje. Automobilka uvedla, že čelí zhoršujícím se podmínkám na trhu a hodlá se soustředit spíše na udržování ziskovosti než na růst prodeje.
ČEZ v úterý 29. října v Kramářově vile podepíše s firmou Rolls-Royce SMR strategickou spolupráci při vývoji malých modulárních reaktorů ☢. Uvedl to Úřad vlády ČR. Firma ČEZ už v září oznámila, že partnerství s Rolls-Royce SMR naváže. Server Novinky.cz v úterý uvedl, že ČEZ v britské společnosti koupí podíl v hodnotě několika miliard korun.

Ceny ropy 🛢 dnes po dvoudenním růstu klesají 📉 zhruba o procento. Reagují na zprávu o stavu zásob suroviny v USA, které se zvýšily více, než se čekalo. Investoři dál pozorně sledují vývoj konfliktu na Blízkém východě. Severomořská ropa Brent i americká lehká ropa WTI shodně ztrácejí 1,2 procenta, obchodují se za 75,1 resp. 70,85 dolaru za barel. 

Koruna oslabila k oběma hlavním světovým měnám. V porovnání s úterním podvečerem ztratila k euru tři haléře a k americkému dolaru deset haléřů. Obchoduje se za 25,26 koruny za euro a za 23,44 koruny za dolar.

Pražská burza dnes desátý den po sobě posílila. Index PX si polepšil o 0,52👆 procenta na 1639,81 bodu, čímž dále vylepšil své více než 16leté maximum. K růstu mu pomohly zejména akcie skupiny ČEZ, které byly s více než 70procentním podílem nejvíce obchodovaným titulem a polepšily si o 2,73 procenta na 902 korun👍. Se ziskem zakončilo dnešní obchodování šest z 11 emisí, které ovlivňují hodnotu indexu PX.

Číst více
Ředitel Cermatu Miroslav Krejčí podle Deníku N končí ve funkci. Server to uvedl s odvoláním na dva zdroje, rezignaci by měl podle něj Krejčí oznámit ve čtvrtek na tiskové konferenci. 
Evropská komise (EK) vyměřila pokutu 48,7 milionu eur (1,2 miliardy korun) Českým dráhám (ČD) a rakouské železniční společnosti ÖBB za to, že uzavřely tajnou dohodu 😶 🤝o použitých osobních železničních vagonech, která poškozovala českého dopravce RegioJet 🚉. Obě společnosti porušily antimonopolní pravidla EU, uvedla EK. Číst více
Výrobní hala Škody Auto 🚗 ve Vietnamu je před dokončením. Začínají v ní vznikat první modely pro vietnamský trh. Dostavbu zpomalil na začátku září tajfun. Na konferenci v Brně to řekl Petr Niebroj ze závodu Škoda Auto v Kvasinách. Do Vietnamu Škoda posílá lodní dopravou součástky z Mladé Boleslavi i z indické Púny, dodávky z Púny tvoří asi dvě třetiny dodávek.
Soudní jednání s firmou FAU obviněnou ze čtvrtmiliardového podvodu s daní z přidané hodnoty se bude opakovat od začátku. Soudce Eduard Ondrášek začátkem října obžalovaným napsal, že věc se vrátí do přípravného řízení, napsal server Seznam Zprávy. Podle webu vše nasvědčuje tomu, že to způsobila chyba státního zástupce. Společnost FAU se před olomouckým soudem spolu s dalšími 17 obžalovanými zodpovídá v kauze možného krácení daní při obchodech s palivy. Její jednatel Vojtěch Csabi dříve uvedl, že v případu jde o cílenou likvidaci jeho firmy kvůli obchodním zájmům společností předsedy ANO Andreje Babiše. Číst více
Za prezidentskou kandidátku amerických demokratů Kamalu Harrisovou se v posledních týdnech postavila řada vlivných postav hudební či filmové scény. Počínaje zřejmě nejsledovanější současnou popovou zpěvačkou Taylor Swiftovou po množství hollywoodských hvězd má mezi svými stoupenci výrazně větší počet kulturních celebrit, než její republikánský sok Donald Trump. Odborníci soudí, že vliv těchto osobností na rozhodování voličů 🗳 není nijak zásadní, podle některých jej však nelze zcela pominout.
Reklama
Reklama
Doporučujeme