Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zprávy z firem

Jindřichohradecká úzkokolejka

OBRAZEM: Jindřichohradecká úzkokolejka žije. První vlak vyjede po dvou letech již tento víkend

Vlaky Jindřichohradecké místní dráhy (JHMD) se v sobotu téměř po dvou letech opět rozjedou. První vlak vyjede z Nové Bystřice do stanice Hůrky v 9:00, další jízdy budou v 11:00, 14:00 a 16:00. Otevřená trať je dlouhá šest kilometrů.

Přečíst článek
Roman Řezníček (vlevo) a David Rusňák, spolumajitelé DRFG

DRFG koupila velkého středoevropského developera TriGranit

Investiční skupina DRFG ovládla zahraniční developerskou společnost TriGranit, která staví hlavně v Polsku a Maďarsku. Stoprocentní podíl skupina Davida Rusňáka a Romana Řezníčka koupila od londýnské realitní skupiny Revetas Group. Cenu transakce strany neuvedly.

Přečíst článek
Radomír Lapčík

SAB Finance se v pololetí daří, vyplatí akcionářům slušnou dividendu

SAB Finance vyplatí na dividendě za pololetí přes 80 milionů korun. Za lepší než očekáváný výsledek může i výhodnější kursové zajištění, které firmám nově nabízí 

Přečíst článek
ČNB

Tuzemským bankám se daří. Letos jim stoupl čistý zisk o šest procent

Šestici největších tuzemských bank stoupl v prvním pololetí 2024 čistý zisk o šest procent na celkem 39,5 miliardy korun. O rok dříve to bylo 37,4 miliardy korun. Bankám podle analytiků většinou klesaly čisté úrokové výnosy.

Přečíst článek
Zisk koncernu Siemens překonal odhady

Koncern Siemens překonal odhady a zvýšil provozní zisk

Německý průmyslový koncern Siemens zvýšil ve třetím fiskálním čtvrtletí provozní zisk před započtením některých položek o 11 procent na tři miliardy eur (bezmála 76 miliard korun) a překonal odhady. Firemní zákazníci modernizují elektrickou infrastrukturu, a roste tak poptávka po výrobním softwaru, uvedla firma ve své výsledkové zprávě, ve které potvrdila výhled na letošní fiskální rok.

Přečíst článek
O druhovýrobu Liberty usilují Vítkovice Machinery Trade a Třinecké železárny

Kdo zachrání Liberty Ostrava? O druhovýrobu usilují Třinecké železárny i miliardář Strnad

Zájem o provoz závodů rourovny a válcovny plochých výrobků zadlužené Liberty Ostrava mají dvě společnosti - Vítkovice Machinery Trade ze skupiny CE Industries miliardáře Jaroslava Strnada a Třinecké železárny ze skupiny Moravia Steel, které svůj zájem o provoz druhovýroby projevily už koncem července při jednání se zástupci české vlády. Hodnocení obou nabídek by ještě do konce týdne mohl obdržet prozatímní věřitelský výbor, uvedl insolvenční správce Šimon Peták.

Přečíst článek
Elektroauta netáhnou. Jejich počet ve svém portfoliu zredukovala další autopůjčovna

Elektromobily netáhnou. Jejich počet ve svém portfoliu zredukovala další autopůjčovna

Autopůjčovna Sixt SE snížila počet elektromobilů ve své flotile, protože zákazníci dávají přednost pronájmu vozů se spalovacím motorem. Uvedla to agentura Bloomberg s odvoláním na oznámení společnosti. Podobný krok učinila i konkurenční autopůjčovna Hertz Global Holdings.

Přečíst článek
Jaderná elektrárna Kursk

Napětí kolem jaderné elektrárny Kursk. Rusové posilují ochranu v celé oblasti

Ruské úřady zvýšily ochranu jaderné elektrárny v Kurské oblasti, kam v úterý pronikly ukrajinské jednotky a obsadily několik vesnic. Ruské ministerstvo zdravotnictví podle agentury Reuters oznámilo, že v oblasti utrpělo zranění 31 civilistů, z toho šest dětí. Gubernátor Alexej Smirnov již dříve informoval o pěti mrtvých lidech v důsledku bojů. O vojenských ztrátách Moskva neinformovala.

Přečíst článek
Jaderná elektrárna Dukovany

Čistý zisk skupiny ČEZ meziročně klesl o pět procent

Energetická skupina ČEZ vydělala v prvním pololetí letošního roku 21,1 miliardy korun. Čistý zisk skupiny tak meziročně klesl o pět procent. K poklesu přispěl zejména nižší zisk z obchodování s komoditami a také vliv rozdílných harmonogramů odstávek jaderných zdrojů. Provozní zisk společnosti naopak vzrostl. ČEZ zároveň potvrdil očekávání čistého zisku za celý rok 2024 ve výši 25 až 30 miliard korun.

Přečíst článek

Desetiletí růstu výrobci Ytongu loni překazila inflace

Výrobci tvárnic Ytong, společnosti Xella CZ z Hrušovan u Brna, v loňském roce poprvé od roku 2013 meziročně klesly tržby i zisk po zdanění. Tržby firmy se snížily o 40 procent na 1,82 miliardy korun, zisk po zdanění klesl o 67,5 procenta na 293 milionů korun. Důvodem byl pokles výkonu stavebnictví i inflace a růst úrokových sazeb. Vyplývá to z výroční zprávy společnosti zveřejněné ve Sbírce listin.

Přečíst článek

Když domácí spotřebiče plní funkci designových doplňků

O tom, že pokrok nelze zastavit, se každodenně přesvědčujeme i v běžném životě. Pokud jste v poslední době vyrazili na nákup domácích spotřebičů, možná jste se nestačili divit. Doby, kdy jedinou funkcí lednice bylo chlazení potravin, jsou totiž dávno minulé. Jak potvrzuje Barbora Bártíková, PR manažerka společnosti BSH domácí spotřebiče, která na našem trhu nabízí spotřebiče německých značek Bosch, Siemens a Gaggenau, zákazníci dnes kladou důraz nejen na chytré technologie, ale také atraktivní design. 

Přečíst článek

News box

Švédský výrobce osobních automobilů 🚗 Volvo Cars ve třetím čtvrtletí zvýšil provozní zisk i tržby, snížil však odhad celoročního prodeje. Automobilka uvedla, že čelí zhoršujícím se podmínkám na trhu a hodlá se soustředit spíše na udržování ziskovosti než na růst prodeje.
ČEZ v úterý 29. října v Kramářově vile podepíše s firmou Rolls-Royce SMR strategickou spolupráci při vývoji malých modulárních reaktorů ☢. Uvedl to Úřad vlády ČR. Firma ČEZ už v září oznámila, že partnerství s Rolls-Royce SMR naváže. Server Novinky.cz v úterý uvedl, že ČEZ v britské společnosti koupí podíl v hodnotě několika miliard korun.

Ceny ropy 🛢 dnes po dvoudenním růstu klesají 📉 zhruba o procento. Reagují na zprávu o stavu zásob suroviny v USA, které se zvýšily více, než se čekalo. Investoři dál pozorně sledují vývoj konfliktu na Blízkém východě. Severomořská ropa Brent i americká lehká ropa WTI shodně ztrácejí 1,2 procenta, obchodují se za 75,1 resp. 70,85 dolaru za barel. 

Koruna oslabila k oběma hlavním světovým měnám. V porovnání s úterním podvečerem ztratila k euru tři haléře a k americkému dolaru deset haléřů. Obchoduje se za 25,26 koruny za euro a za 23,44 koruny za dolar.

Pražská burza dnes desátý den po sobě posílila. Index PX si polepšil o 0,52👆 procenta na 1639,81 bodu, čímž dále vylepšil své více než 16leté maximum. K růstu mu pomohly zejména akcie skupiny ČEZ, které byly s více než 70procentním podílem nejvíce obchodovaným titulem a polepšily si o 2,73 procenta na 902 korun👍. Se ziskem zakončilo dnešní obchodování šest z 11 emisí, které ovlivňují hodnotu indexu PX.

Číst více
Ředitel Cermatu Miroslav Krejčí podle Deníku N končí ve funkci. Server to uvedl s odvoláním na dva zdroje, rezignaci by měl podle něj Krejčí oznámit ve čtvrtek na tiskové konferenci. 
Evropská komise (EK) vyměřila pokutu 48,7 milionu eur (1,2 miliardy korun) Českým dráhám (ČD) a rakouské železniční společnosti ÖBB za to, že uzavřely tajnou dohodu 😶 🤝o použitých osobních železničních vagonech, která poškozovala českého dopravce RegioJet 🚉. Obě společnosti porušily antimonopolní pravidla EU, uvedla EK. Číst více
Výrobní hala Škody Auto 🚗 ve Vietnamu je před dokončením. Začínají v ní vznikat první modely pro vietnamský trh. Dostavbu zpomalil na začátku září tajfun. Na konferenci v Brně to řekl Petr Niebroj ze závodu Škoda Auto v Kvasinách. Do Vietnamu Škoda posílá lodní dopravou součástky z Mladé Boleslavi i z indické Púny, dodávky z Púny tvoří asi dvě třetiny dodávek.
Soudní jednání s firmou FAU obviněnou ze čtvrtmiliardového podvodu s daní z přidané hodnoty se bude opakovat od začátku. Soudce Eduard Ondrášek začátkem října obžalovaným napsal, že věc se vrátí do přípravného řízení, napsal server Seznam Zprávy. Podle webu vše nasvědčuje tomu, že to způsobila chyba státního zástupce. Společnost FAU se před olomouckým soudem spolu s dalšími 17 obžalovanými zodpovídá v kauze možného krácení daní při obchodech s palivy. Její jednatel Vojtěch Csabi dříve uvedl, že v případu jde o cílenou likvidaci jeho firmy kvůli obchodním zájmům společností předsedy ANO Andreje Babiše. Číst více
Za prezidentskou kandidátku amerických demokratů Kamalu Harrisovou se v posledních týdnech postavila řada vlivných postav hudební či filmové scény. Počínaje zřejmě nejsledovanější současnou popovou zpěvačkou Taylor Swiftovou po množství hollywoodských hvězd má mezi svými stoupenci výrazně větší počet kulturních celebrit, než její republikánský sok Donald Trump. Odborníci soudí, že vliv těchto osobností na rozhodování voličů 🗳 není nijak zásadní, podle některých jej však nelze zcela pominout.
Reklama
Reklama
Doporučujeme