Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zprávy z firem

Warren Buffett

Warren Buffett prodal polovinu svých akcií Apple. Má rekordní množství peněz na investice

Investiční Společnost Berkshire Hathaway, kterou ovládá miliardář  z Omahy Warren Buffett, prodala téměř polovinu  svých- akcií ve společnosti Apple. Prodeje ve druhém letošním čtvrtletí Buffetovi již vynesly rekordních 270 miliard dolarů.  Provozní zisk společnosti za pololetí vzrostl na 11,6 miliardy dolarů z 10 miliard za stejné období před rokem.

Přečíst článek
Zastavená výroba v Liberty Ostrava

Liberty Ostrava zhasíná. Soud jí zakázal nakládat s majetkem, odbory budou jednat o propouštění

Zkrachovalá Liberty Ostrava začala odstavovat koksovnu, proces je naplánován asi na 25 dní. Zařízení už pak nebude možné využít, vyzdívky ze žáruvzdorného materiálu totiž po ochlazení popraskají. Krajský soud v Ostravě dnes zakázal Liberty Ostrava nakládat s podstatnou částí jejího majetku. Majetková práva bude nově vykonávat insolvenční správce. Soud tak vyhověl návrhu prozatímního věřitelského výboru a insolvenčního správce na omezení majetkových práv zadlužených hutí. Podle odborů přijde o práci 2300 lidí.

Přečíst článek
Nvidia má čelit antimonopolnímu vyšetřování kvůli čipům pro AI

Nvidia má čelit antimonopolnímu vyšetřování kvůli čipům pro AI

Americké ministerstvo spravedlnosti začalo vyšetřovat firmu na výrobu čipů Nvidia, a to po stížnostech konkurentů na možné zneužívání dominantího postavení na trhu při prodeji čipů pro umělou inteligenci (AI). Informoval o tom server The Information. Nvidia má pod kontrolou zhruba 80 procent trhu s čipy pro AI, píše agentura Reuters.

Přečíst článek

Gen Digital, majitel antivirů od Avastu, hlásí silné čtvrtletní výsledky

Éra rostoucího množství úniků dat a sofistikovaných podvodů, navíc umocněných generativní AI, si žádá spolehlivou antivirovou ochranu. Z toho těží i nástupce Avastu, firma Gen Digital. V prvním čtvrtletí zvýšila provozní zisk na 13,25 miliardy korun.

Přečíst článek
Telefony iPhone podle analytiků přišly o vedoucí pozici na čínském trhu

Apple v Číně markantně zlevnil iPhony. A stejně to nepomohlo

Třetí finanční čtvrtletí bylo pro Apple relativně úspěšné. Tržby, zisk i marže podniku rostly, ne tak ale na čínském trhu. Tam i přes výrazné zlevnění ve světě populárních iPhonů vykazuje čtvrtletí za čtvrtletím horší výsledky.

Přečíst článek
Akcionáři kvůli globálnímu výpadku počítačových systémů žalují firmu CrowdStrike

Akcionáři kvůli globálnímu výpadku počítačových systémů žalují firmu CrowdStrike

Americká kyberbezpečnostní firma CrowdStrike se stala terčem žaloby ze strany vlastních akcionářů v souvislosti s globálním výpadkem počítačových systémů, který byl důsledkem chybné aktualizace jejího softwaru. Žaloba firmu viní z poskytování nepravdivých a zavádějících informací o testování softwaru. Poukazuje rovněž na výrazný pokles ceny akcií podniku v reakci na výpadek počítačových systémů.

Přečíst článek
Firma otevře bistro v Dolby Theatre, kde se předávají filmoví Oscaři

České čaje Bubblify jdou do Hollywoodu. Firma otevře bistro tam, kde se předávají filmoví Oscaři

Nejatraktivnější místo, kde stojí provozovna rychlého občerstvení Twistcafe, je v Los Angeles u pláže Venice Beach naproti venkovnímu fitnesscentru, které vlastní a kde cvičí Arnold Schwarzenegger. Nyní zastřešující skupina Twistcafe Group zahájila projekt na další kalifornské top adrese. Její dceřiná společnost Bubblify otevře bistro u vstupu do Dolby Theatre, kde se předávají filmoví Oscaři. Je to přímo na Hollywood Boulevardu, který zdobí filmové hvězdy.

Přečíst článek
Pražské letiště má krizového manažera pro odbavování kufrů

Pražské letiště má krizového manažera pro odbavování kufrů

Jiří Jarkovský byl nově zvolen do funkce předsedy představenstva Czech Airlines Handling (CSAH), dceřiné společnosti pražského letiště, která má na starost odbavování zavazadel. Informovala o tom ředitelka komunikace Letiště Praha Eva Krejčí.

Přečíst článek
solární panely

Start komunitní energetiky v Česku. Zájemci o sdílení se mohou registrovat

Zájemci o sdílení elektřiny se mohou ode dneška registrovat u Elektroenergetického datového centra (EDC). Znamená to začátek komunitní energetiky v Česku, uvedl zástupci ministerstva průmyslu a obchodu a EDC.

Přečíst článek
Výroba automobilů Škoda v Mladé Boleslavi

Mateřskému Volkswagenu se nedařilo, zato Škodě Auto stoupl zisk o čtvrtinu

Automobilce Škoda Auto vzrostl za první pololetí letošního roku provozní zisk na 1,149 miliardy eur (29,2 miliardy korun) z loňských 911 milionů eur (23,2 miliardy korun). Zisk podpořil vyšší prodej, vhodná skladba nabízených modelů a vývoj směnných kurzů, které kompenzovaly růst nákladů. Ve výsledkové zprávě to oznámil mateřský koncern Volkswagen.

Přečíst článek
Komerční bance se nedařilo. Zisk propadl víc než o pětinu

Komerční bance se nevedlo. Zisk propadl víc než o pětinu

Čistý zisk Komerční banky, jejímž většinovým vlastníkem je francouzská Société Générale, klesl v prvním pololetí meziročně o 21,5 procenta na 6,34 miliardy korun. Provozní zisk se ve stejném období snížil o 5,9 procenta na 8,47 miliardy korun.

Přečíst článek

News box

Švédský výrobce osobních automobilů 🚗 Volvo Cars ve třetím čtvrtletí zvýšil provozní zisk i tržby, snížil však odhad celoročního prodeje. Automobilka uvedla, že čelí zhoršujícím se podmínkám na trhu a hodlá se soustředit spíše na udržování ziskovosti než na růst prodeje.
ČEZ v úterý 29. října v Kramářově vile podepíše s firmou Rolls-Royce SMR strategickou spolupráci při vývoji malých modulárních reaktorů ☢. Uvedl to Úřad vlády ČR. Firma ČEZ už v září oznámila, že partnerství s Rolls-Royce SMR naváže. Server Novinky.cz v úterý uvedl, že ČEZ v britské společnosti koupí podíl v hodnotě několika miliard korun.

Ceny ropy 🛢 dnes po dvoudenním růstu klesají 📉 zhruba o procento. Reagují na zprávu o stavu zásob suroviny v USA, které se zvýšily více, než se čekalo. Investoři dál pozorně sledují vývoj konfliktu na Blízkém východě. Severomořská ropa Brent i americká lehká ropa WTI shodně ztrácejí 1,2 procenta, obchodují se za 75,1 resp. 70,85 dolaru za barel. 

Koruna oslabila k oběma hlavním světovým měnám. V porovnání s úterním podvečerem ztratila k euru tři haléře a k americkému dolaru deset haléřů. Obchoduje se za 25,26 koruny za euro a za 23,44 koruny za dolar.

Pražská burza dnes desátý den po sobě posílila. Index PX si polepšil o 0,52👆 procenta na 1639,81 bodu, čímž dále vylepšil své více než 16leté maximum. K růstu mu pomohly zejména akcie skupiny ČEZ, které byly s více než 70procentním podílem nejvíce obchodovaným titulem a polepšily si o 2,73 procenta na 902 korun👍. Se ziskem zakončilo dnešní obchodování šest z 11 emisí, které ovlivňují hodnotu indexu PX.

Číst více
Ředitel Cermatu Miroslav Krejčí podle Deníku N končí ve funkci. Server to uvedl s odvoláním na dva zdroje, rezignaci by měl podle něj Krejčí oznámit ve čtvrtek na tiskové konferenci. 
Evropská komise (EK) vyměřila pokutu 48,7 milionu eur (1,2 miliardy korun) Českým dráhám (ČD) a rakouské železniční společnosti ÖBB za to, že uzavřely tajnou dohodu 😶 🤝o použitých osobních železničních vagonech, která poškozovala českého dopravce RegioJet 🚉. Obě společnosti porušily antimonopolní pravidla EU, uvedla EK. Číst více
Výrobní hala Škody Auto 🚗 ve Vietnamu je před dokončením. Začínají v ní vznikat první modely pro vietnamský trh. Dostavbu zpomalil na začátku září tajfun. Na konferenci v Brně to řekl Petr Niebroj ze závodu Škoda Auto v Kvasinách. Do Vietnamu Škoda posílá lodní dopravou součástky z Mladé Boleslavi i z indické Púny, dodávky z Púny tvoří asi dvě třetiny dodávek.
Soudní jednání s firmou FAU obviněnou ze čtvrtmiliardového podvodu s daní z přidané hodnoty se bude opakovat od začátku. Soudce Eduard Ondrášek začátkem října obžalovaným napsal, že věc se vrátí do přípravného řízení, napsal server Seznam Zprávy. Podle webu vše nasvědčuje tomu, že to způsobila chyba státního zástupce. Společnost FAU se před olomouckým soudem spolu s dalšími 17 obžalovanými zodpovídá v kauze možného krácení daní při obchodech s palivy. Její jednatel Vojtěch Csabi dříve uvedl, že v případu jde o cílenou likvidaci jeho firmy kvůli obchodním zájmům společností předsedy ANO Andreje Babiše. Číst více
Za prezidentskou kandidátku amerických demokratů Kamalu Harrisovou se v posledních týdnech postavila řada vlivných postav hudební či filmové scény. Počínaje zřejmě nejsledovanější současnou popovou zpěvačkou Taylor Swiftovou po množství hollywoodských hvězd má mezi svými stoupenci výrazně větší počet kulturních celebrit, než její republikánský sok Donald Trump. Odborníci soudí, že vliv těchto osobností na rozhodování voličů 🗳 není nijak zásadní, podle některých jej však nelze zcela pominout.
Reklama
Reklama
Doporučujeme