Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zprávy z firem

Letošní léto vrátilo Čechy ke kempingu. Hitem jsou obytňáky

Obyčejný byznys: Provoz kempu je sázkou do loterie, říká správce rekreačního zařízení

Jako kluk jezdil Petr Čada každé prázdniny s rodiči do kempu u Lužnice a láska k této řece mu vydržela po celý život. Po dokončení hotelové školy nabíral pár let zkušenosti v cizině a po návratu do Česka měl o své budoucnosti jasno. Pronajal si kemp v jižních Čechách. 

Přečíst článek

Apple zpozdí spuštění funkce umělé inteligence, iPhony 16 přijdou bez ní

Chystaná funkce umělé inteligence (AI) společnosti Apple se objeví později, než se čekávalo, a nestihne tak spuštění revize softwaru iPhonů a iPadů. Nové přístroje iPhone 16 tak zřejmě tuto funkci získají až při aktualizaci softwaru. Apple ale bude mít více času na opravu chyb. Uvedla to agentura Bloomberg s odvoláním na informované zdroje.

Přečíst článek
ilustrační foto

Mnohonásobný zájem a místy vyprodáno. Češi se vrhli na klimatizace

Vysoká poptávka po klimatizacích, ochlazovačích vzduchu a ventilátorech, která začala s příchodem extrémních teplot, stále trvá. Například na on-line srovnávači Heureka.cz je zájem o mobilní klimatizace za posledních 30 dní více než čtyřnásobný, v případě ochlazovačů vzduchu i pětinásobný. Vyplývá to z informací prodejců. Někteří obchodníci u části klimatizací, ochlazovačů vzduchu a ventilátorů hlásili tento týden na svých webech vyprodání skladových zásob či upozorňovali na delší dobu dodání.

Přečíst článek
recyklace textilu ve firmě Retex

Z vyhozeného textilu se znovu použije nebo zrecykluje asi 15 procent

Z textilu, který lidé v České republice vyhodí, se znovu použije či zrecykluje přibližně 15 procent. Tvrdí to analytička Institutu cirkulární ekonomiky (INCIEN) Andrea Veselá. Export použitého textilu podle ní neustále roste. Od příštího roku bude pro tuzemské obce platit povinnost třídit textilní odpady. Společnosti, které se sběrem a tříděním starého oblečení zabývají, očekávají, že naroste množství textilu, jež nenajde uplatnění. V Česku je nyní podle Veselé přibližně 10 tisíc kontejnerů na sběr textilu od soukromých či neziskových firem.

Přečíst článek

Dovolená last minute: Jak v létě 2024 najít výhodné nabídky?

Plánování dovolené může být někdy stresující, zvláště pokud se rozhodnete na poslední chvíli. Naštěstí existují možnosti, jak si užít dovolenou snů i bez dlouhého předstihu. Last minute dovolená nabízí cenově výhodné zájezdy do atraktivních destinací, které kombinují krásné pláže, bohatou kulturu a jedinečné zážitky. V tomto článku se dozvíte, jaké jsou výhody last minute dovolené, jak najít ty nejlepší nabídky a které destinace jsou nejoblíbenější. Pojďme se společně podívat na to, jak si užít dovolenou na maximum s minimem starostí.

Přečíst článek
Tomáš Čupr

Čupr investoval desítky milionů do inovátora v oblasti vzduchotechniky

Investiční společnost Tomáš Čupra TCF Capital investovala několik desítek milionů korun do české firmy Eco-Stations, za které získá postupně až třicetiprocentní podíl ve firmě. Cílem investice je zefektivnění výroby a pomoc společnosti s rozvojem služeb v podobě čištění vzduchotechniky a výrobních zařízení suchým ledem, sdělila TCF Capital.

Přečíst článek

Masivní útok žhářů paralyzoval dopravu v Paříži, v den zahájení olympiády

Několik pařížských nádraží v noci čelilo cíleným žhářským útokům na železniční infrastrukturu. Provoz na třech ze čtyř vysokorychlostních tratí je silně narušen. V pátek ráno to uvedl francouzský železniční dopravce SNCF. Doprava bude v den zahájení olympijských her značně narušena, obtíže přetrvají nejméně do konce víkendu, uvádí AFP.

Přečíst článek

Herní hit Fortnite se vrací na iPhony. Z App Store ho ale pořád nestáhnete

Populární videohra Fortnite se v Evropské unii brzy vrátí na zařízení s operačním systémem iOS společnosti Apple. Hru Fortnite hrají po celém světě stovky milionů hráčů.

Přečíst článek
vrtulník UH-1Y Venom

Obrana uzavřela smlouvu na nákup munice pro vrtulníky za 3,74 miliardy

Ministerstvo obrany uzavřelo smlouvu na nákup munice pro americké vrtulníky systému H-1 za 3,74 miliardy korun bez DPH. Česká firma STV Group by ji měla dodat mezi lety 2025 až 2026. Zakázku už minulý týden projednala vláda.

Přečíst článek
Huť Liberty Ostrava

Moravia Steel stojí o rychlé převzetí celé druhovýroby v Liberty. Hromadné výpovědi se odkládají

Skupina Moravia Steel - Třinecké železárny má zájem o rychlé převzetí celé druhovýroby v Liberty Ostrava. Apeluje na její zaměstnance, aby zatím nepodávali výpovědi. Skupina to uvedla v prohlášení po jednání s představiteli vlády o strategii výroby oceli v České republice. Má i strategický plán budoucího využití areálu prvovýroby ostravské huti.

Přečíst článek
traktor Zetor

Zetor propustí další zaměstnance. V Brně skončí výroba motorů a převodovek

Brněnský výrobce traktorů Zetor Tractors dá na konci července výpovědi 111 lidem, v podniku tak skončí na konci září. Ze 300 zaměstnanců, které měl ještě začátkem roku, má na konci roku zbýt jen zhruba 100, řekl po jednání s vedením firmy šéf podnikových odborů Alois Kazelle. .

Přečíst článek

News box

Švédský výrobce osobních automobilů 🚗 Volvo Cars ve třetím čtvrtletí zvýšil provozní zisk i tržby, snížil však odhad celoročního prodeje. Automobilka uvedla, že čelí zhoršujícím se podmínkám na trhu a hodlá se soustředit spíše na udržování ziskovosti než na růst prodeje.
ČEZ v úterý 29. října v Kramářově vile podepíše s firmou Rolls-Royce SMR strategickou spolupráci při vývoji malých modulárních reaktorů ☢. Uvedl to Úřad vlády ČR. Firma ČEZ už v září oznámila, že partnerství s Rolls-Royce SMR naváže. Server Novinky.cz v úterý uvedl, že ČEZ v britské společnosti koupí podíl v hodnotě několika miliard korun.

Ceny ropy 🛢 dnes po dvoudenním růstu klesají 📉 zhruba o procento. Reagují na zprávu o stavu zásob suroviny v USA, které se zvýšily více, než se čekalo. Investoři dál pozorně sledují vývoj konfliktu na Blízkém východě. Severomořská ropa Brent i americká lehká ropa WTI shodně ztrácejí 1,2 procenta, obchodují se za 75,1 resp. 70,85 dolaru za barel. 

Koruna oslabila k oběma hlavním světovým měnám. V porovnání s úterním podvečerem ztratila k euru tři haléře a k americkému dolaru deset haléřů. Obchoduje se za 25,26 koruny za euro a za 23,44 koruny za dolar.

Pražská burza dnes desátý den po sobě posílila. Index PX si polepšil o 0,52👆 procenta na 1639,81 bodu, čímž dále vylepšil své více než 16leté maximum. K růstu mu pomohly zejména akcie skupiny ČEZ, které byly s více než 70procentním podílem nejvíce obchodovaným titulem a polepšily si o 2,73 procenta na 902 korun👍. Se ziskem zakončilo dnešní obchodování šest z 11 emisí, které ovlivňují hodnotu indexu PX.

Číst více
Ředitel Cermatu Miroslav Krejčí podle Deníku N končí ve funkci. Server to uvedl s odvoláním na dva zdroje, rezignaci by měl podle něj Krejčí oznámit ve čtvrtek na tiskové konferenci. 
Evropská komise (EK) vyměřila pokutu 48,7 milionu eur (1,2 miliardy korun) Českým dráhám (ČD) a rakouské železniční společnosti ÖBB za to, že uzavřely tajnou dohodu 😶 🤝o použitých osobních železničních vagonech, která poškozovala českého dopravce RegioJet 🚉. Obě společnosti porušily antimonopolní pravidla EU, uvedla EK. Číst více
Výrobní hala Škody Auto 🚗 ve Vietnamu je před dokončením. Začínají v ní vznikat první modely pro vietnamský trh. Dostavbu zpomalil na začátku září tajfun. Na konferenci v Brně to řekl Petr Niebroj ze závodu Škoda Auto v Kvasinách. Do Vietnamu Škoda posílá lodní dopravou součástky z Mladé Boleslavi i z indické Púny, dodávky z Púny tvoří asi dvě třetiny dodávek.
Soudní jednání s firmou FAU obviněnou ze čtvrtmiliardového podvodu s daní z přidané hodnoty se bude opakovat od začátku. Soudce Eduard Ondrášek začátkem října obžalovaným napsal, že věc se vrátí do přípravného řízení, napsal server Seznam Zprávy. Podle webu vše nasvědčuje tomu, že to způsobila chyba státního zástupce. Společnost FAU se před olomouckým soudem spolu s dalšími 17 obžalovanými zodpovídá v kauze možného krácení daní při obchodech s palivy. Její jednatel Vojtěch Csabi dříve uvedl, že v případu jde o cílenou likvidaci jeho firmy kvůli obchodním zájmům společností předsedy ANO Andreje Babiše. Číst více
Za prezidentskou kandidátku amerických demokratů Kamalu Harrisovou se v posledních týdnech postavila řada vlivných postav hudební či filmové scény. Počínaje zřejmě nejsledovanější současnou popovou zpěvačkou Taylor Swiftovou po množství hollywoodských hvězd má mezi svými stoupenci výrazně větší počet kulturních celebrit, než její republikánský sok Donald Trump. Odborníci soudí, že vliv těchto osobností na rozhodování voličů 🗳 není nijak zásadní, podle některých jej však nelze zcela pominout.
Reklama
Reklama
Doporučujeme