Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zprávy z firem

Definitivní konec? Liberty Ostrava se chystá sfouknout koksovnu

Hutní firma Liberty Ostrava, která je od června v úpadku, chce zavřít koksovnu a chystá se propouštět. Podle odborářů by se propuštění mohlo týkat až 2600 lidí. Společnost má zhruba 5000 pracovníků. Firma návrh na snížení počtu zaměstnanců předložila odborům dnes. Liberty to oznámila v tiskové zprávě, kolika zaměstnanců by se propouštění mohlo týkat, v ní neuvedla.

Přečíst článek
Ruleta patří v kasinech k nejoblíbenějším hazardním hrám

V kasinu nikdo nezbohatne, ale hlavně ať se kulička volně točí, říká krupiérka

S postupem let a sílícími restrikcemi kamenných casin a heren v České republice ubývá. Hráči se tak přesouvají do anonymního šera internetového sázení. Část "doupat neřesti" však stále přežívá a s nimi i profese krupiér. 

Přečíst článek
Elektromobil, ilustrační foto

Češi se teprve učí jezdit na elektřinu. Dobíječky přitom mají přímo "u nosu"

V Česku je registrováno téměř 6,6 milionu osobních aut, z toho necelých 30 tisíc jsou elektromobily. Čechy od pořízení auta na baterky často odrazuje vyšší cena. A taky obava, kde budou auto dobíjet. Veřejných dobíjecích bodů přitom v ČR rapidně přibývá, je jich už přes pět tisíc. Velmi aktivní je v jejich budování ČEZ a také Pražská energetika.

Přečíst článek
Výrobní závod Liberty Ostrava v Kunčicích

Úřad práce chystá černý scénář pro případ hromadných výpovědí v Liberty

Úřad práce se chystá na možnost, že by zaměstnanci hutní společnosti Liberty Ostrava začali naráz podávat výpovědi. Připravuje se tak na případné zapsání většího počtu lidí do evidence nezaměstnaných a rychlé vyřizování podpor. Podle generálního ředitele úřadu práce Daniela Krištofa j je nutné mít i "černý scénář".

Přečíst článek
tramvaj, autonomní doprava

Na polygonu v Plzni jezdí chytrá tramvaj. Orientuje se díky tzv. lidarům

Čeští výzkumníci a technici v Plzni ukázali první chytrou tramvaj, která začala jezdit na osmikilometrovém testovacím polygonu u kampusu Západočeské univerzity (ZČU). Dokáže komunikovat s okolím a reagovat na různé situace a překážky na trati.

Přečíst článek
Ryanair, ilustrační foto

Ryanairu propadl čtvrtletní zisk o 46 procent. Na vině jsou ceny letenek

Irská společnost Ryanair Holdings, která je největším nízkonákladovým leteckým dopravcem v Evropě, hospodařila v prvním čtvrtletí svého finančního roku se ziskem po zdanění 360 milionů eur (9,1 miliardy korun). To je meziroční pokles o 46 procent a výrazně horší výsledek, než se čekalo. Příjmy z prodeje letenek na zákazníka se snížily o 15 procent na 41,93 eura (1058 korun), uvedla firma ve výsledkové zprávě.

Přečíst článek
Lukáš Krpálek prezentuje část olympijské kolekce Alpine Pro

Z olympijské kolekce Alpine Pro jdou nejvíce na odbyt trička a mikiny

Poptávka po letní olympijské kolekci, kterou nabízí oficiální partner českého týmu, společnost Alpine Pro, roste. Největší zájem mají lidé o trička, mikiny, kšiltovky a osušky, řekla mluvčí firmy Veronika Šálová. Ve srovnání s kolekcí na poslední letní olympijské hry v Tokiu před třemi lety je podle ní ta letošní dražší, a to kvůli vyšším cenám za dopravu či tisk. Olympiáda v Paříži začne v pátek a potrvá do 11. srpna.

Přečíst článek

Ukrajinský stop pro ropný Lukoil. Maďarsko a Slovensko čekají problémy

Ukrajinský zákaz přepravy ropy ruské společnosti Lukoil přes ukrajinské území může mít výrazný dopad na Maďarsko. V zemi, která pokrývá 70 procent své spotřeby ropy dovozem z Ruska, hrozí výrazný nárůst cen a výpadky provozů. Problémy by mohly nastat během několika týdnů, napsal dnes server Politico s odkazem na oslovené analytiky. Ukrajinské opatření se dotýká i Slovenska.

Přečíst článek
Protiletecký systém Spyder

Spyder ochrání české nebe. Armáda získala izraelskou techniku

V Česku už jsou první části nového systému protivzdušné obrany Spyder, který armáda nakupuje od Izraele. Systém za 13,7 miliardy korun nahradí sovětskou techniku a čeští vojáci by ho měli dostat v roce 2027. První díly nového systému protivzdušné obrany dorazily do Vojenského technického ústavu a jeho pracovníci tam nyní sestavují první součásti.

Přečíst článek
Zásobník elektrické energie

Skladování vyrobené elektřiny může být mnohem jednodušší, než se zdálo. A neobejdeme se bez něj

Sluneční a větrné elektrárny dodávají podle počasí někdy elektřiny málo, jindy moc. Jaderné elektrárny jedou ve stabilním režimu, je pro ně nevýhodné pořád měnit výkon. Všem se tedy hodí, pokud mohou nadbytek získané energie ukládat a použít později na vyrovnání spotřeby. Zatím je to drahé, ale ukazuje se, že existují levnější, na pohled až neskutečně jednoduché způsoby.

Přečíst článek
Internet, ilustrační foto

Miliardy útoků na síti. Jak experti ochrání olympijský internet

 V posledních letech se napínavé olympijské souboje neodehrávají jen na hřištích, závodištích nebo arénách. Díky své atraktivitě a celosvětovému dosahu jsou olympiády také v centru zájmu kybernetických zločinců.

Přečíst článek

News box

Průmyslově-technologická skupina Czechoslovak Group (CSG) podnikatele 👨 Michala Strnada koupila na severozápadě Německa průmyslový park s výrobou nitrocelulózy potřebné pro produkci trhavin a střelného prachu. Hodnota transakce se pohybuje v řádu stovek milionů eur.
Čistý zisk Monety Money Bank za první tři čtvrtletí letošního roku 📈 stoupl meziročně o 6,6 procenta na 4,2 miliardy korun. Provozní výnosy vzrostly o 4,6 procenta na 9,5 miliardy korun. Provozní náklady zůstaly stabilní a činily 4,2 miliardy korun. 
Více než tisíc let stará bronzová soška gazely s arabským nápisem byla ve středu vydražena za 4️⃣,2️⃣ milionu britských liber (přibližně 125 milionů korun) v londýnské aukční síni Sotheby's. Dokonale zachovaná soška byla v nabídce aukce islámského a indického umění, napsal server The National. Kupec je anonymní.
Sněmovna v úvodním kole  schválila příjmy, výdaje a schodek státního rozpočtu na příští rok. Schválený schodek se má proti novelizovanému rozpočtu na letošní rok snížit o 41 miliard korun na 241 miliard korun. Příjmy se proti letošnímu rozpočtu zvyšují o 146 miliard korun a výdaje se proti upravenému rozpočtu zvyšují o 105 miliard korun.
Americký výrobce čipů Wolfspeed odložil na neurčito plány na výstavbu 🏭 továrny v Německu. Informovala o tom média s odvoláním na prohlášení podniku a vyjádření premiérky německé spolkové země Sársko Anke Rehlingerové. Rozhodnutí je podle listu Financial Times další ránou pro snahu kancléře Olafa Scholze vytvořit z Německa velmoc ve výrobě čipů.
Reklama
Reklama
Doporučujeme