Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zprávy z firem

Výrobce polovodičů TSMC navýšil tržby o 40 procent

Gigant TSMC navýšil tržby o 40 procent. Pomáhá mu velký zájem o AI

Tchajwanská společnost Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC), která je největším smluvním výrobcem polovodičů na světě, ve druhém čtvrtletí letošního roku zvýšila tržby meziročně o 40 procent na 673,5 miliardy tchajwanských dolarů (zhruba 480 miliard korun). Čistý zisk vzrostl o 36,3 procenta na 247,85 miliardy tchajwanských dolarů. Firma těží ze silné poptávky po čipech pro aplikace využívající umělou inteligenci (AI).

Přečíst článek
TikTok

Majitel TikToku je moc vlivný, musí dodržovat přísnější pravidla, rozhodl evropský soud

Čínská ByteDance neuspěla u soudu EU. Majitel TikToku je příliš silný a vlivný na to, aby se na něj nevztahovala přísnější pravidla pro technologické giganty, takzvané gatekeepery.

Přečíst článek

Křetínský chce kralovat evropskému trhu s domácími spotřebiči

Přední italský distributor spotřební elektroniky Unieuro zřejmě brzy změní majitele. Zájem o něj má český miliardář Daniel Křetínský.

Přečíst článek
Vítkovické slévárny mění majitele. Nejvíc za ně nabídla ostravská Calves Group

Krachující Vítkovické slévárny změní majitele. Nejvíc nabídl investor z Ostravy

Novým majitelem Vítkovických sléváren se má stát ostravská firma Calves Group.

Přečíst článek
Stavba mostní konstrukce na norském pobřeží

Český beton u fjordů. Technici z Metrostavu dokončili soubor mostů v Norsku

Stavbaři ze společnosti Metrostav dokončili další významné dílo v Norsku. Díky tomu odstartoval provoz na úseku silnice E39 Lønset – Hjelset, na kterém se pracovníci Metrostavu Norge v uplynulých letech podíleli výstavbou sedmi mostů.

Přečíst článek
Ukrajinský premiér Denys Šmyhal a český premiér Petr Fiala

Češi budou vyrábět munici přímo na Ukrajině. Pomůže s tím firma Sellier & Bellot

Na Ukrajině vznikne nový závod na výrobu munice ve spolupráci s českou společností Sellier & Bellot. Na konferenci v Praze po druhých mezivládních konzultacích to oznámil ukrajinský premiér Denys Šmyhal. Smlouvu o dodávce zboží a služeb podepsala firma s ukrajinským státním podnikem Ukroboronservice.

Přečíst článek
Banka Morgan Stanley

Banka Morgan Stanley zvýšila zisk o 41 procent

Americké bance Morgan Stanley se ve druhém čtvrtletí díky investičnímu bankovnictví dařilo. Konkurenčnímu finančnímu ústavu Bank of America ale kvůli nižším výnosům z úroků z úvěrů a kvůli růstu rezerv na úvěrové ztráty zisk klesl.

Přečíst článek
Vydavatelství Mafra na Smíchově

Mafra přestane vydávat tištěné Lidové noviny, web zůstane

Skupina Mafra ke konci srpna přestane vydávat tištěné Lidové noviny (LN). Zpravodajský web Lidovky.cz zůstane a jeho obsah se rozšíří, zejména o názorové příspěvky. Sobotní příloha LN s názvem Orientace bude od září součástí deníku Mladá fronta DNES, uvedl vydavatelský dům, který ke změnám týkajícím se LN přistoupil „vzhledem k vývoji na trhu“.

Přečíst článek
Škoda Transportation má zájem o fúzi se španělským výrobcem vlaků Talgo

Blíží se fúze? Škoda Transportation se možná spojí se španělským výrobcem vlaků Talgo

Španělský výrobce vlaků Talgo obdržel nabídku na fúzí od českého konkurenta Škoda Transportation. S odvoláním na sdělení firmy Talgo to uvedla agentura Reuters. Španělský podnik upřesnil, že dostal nabídku na obchodní spojení. Škodu požádal o poskytnutí dalších podrobností, včetně ceny.

Přečíst článek
Ukrajinské startupy nasazují proti Rusku levné drony

Ukrajinské startupy nahrazují nedostatek lidí v armádě. Na frontě tak bojují roboti a drony

Ukrajina se potýká s nedostatkem lidské síly, obrovskou přesilou a nerovnoměrnou mezinárodní pomocí. Doufá ale, že strategickou výhodu proti Rusku najde v opuštěných skladech nebo ve sklepích továren. Ve stovkách tajných dílen vznikl ekosystém laboratoří, které využívají inovace k vytvoření armády robotů. Ti mají zabíjet ruské vojáky a chránit zraněné Ukrajince na frontě i mimo ni, píše agentura AP.

Přečíst článek
Korespondenční hlasování

Korespondenční volba. Návrh je to velmi konzervativní, tvrdí právníci

První prázdninový díl podcastu Právo k Ranní Kávě, který vzniká ve spolupráci s právní kanceláři PRK Partners, se zaměří na rozklíčování hlavních důvodů pro zavedení institutu korespondenčního hlasování a vysvětlí rozdíly oproti elektronickému hlasování.

Přečíst článek

News box

Ruští poslanci dnes schválili 🤝 dohodu o strategickém partnerství s KLDR. Informovaly o tom tiskové agentury. Děje se tak na pozadí zpráv o vyslání severokorejských vojáků do Ruska a jejich přípravě na nasazení do války proti Ukrajině.
Ředitel státní organizace Cermat Miroslav Krejčí  končí ve funkci, ministr školství Mikuláš Bek (STAN) přijal jeho rezignaci. Od 1. listopadu povede Cermat Krejčího zástupkyně Barbora Rosůlková. Důvodem odchodu jsou neshody mezi zaměstnanci a Krejčím, někteří podali výpovědi, Krejčí jako východisko navrhl rezignaci. 
Zhruba 4️⃣0️⃣ procent Američanů má podle průzkumů pochybnosti o regulérnosti nadcházejících listopadových prezidentských a kongresových voleb ve Spojených státech. Odborník na volební právo a zakladatel nezávislého Střediska pro volební inovace a výzkum (CEIR) David Becker však ujišťuje, že zajištění spravedlivého hlasování nebylo nikdy na lepší úrovni, než je tomu dnes.
Průmyslově-technologická skupina Czechoslovak Group (CSG) podnikatele 👨 Michala Strnada koupila na severozápadě Německa průmyslový park s výrobou nitrocelulózy potřebné pro produkci trhavin a střelného prachu. Hodnota transakce se pohybuje v řádu stovek milionů eur.
Čistý zisk Monety Money Bank za první tři čtvrtletí letošního roku 📈 stoupl meziročně o 6,6 procenta na 4,2 miliardy korun. Provozní výnosy vzrostly o 4,6 procenta na 9,5 miliardy korun. Provozní náklady zůstaly stabilní a činily 4,2 miliardy korun. 
Více než tisíc let stará bronzová soška gazely s arabským nápisem byla ve středu vydražena za 4️⃣,2️⃣ milionu britských liber (přibližně 125 milionů korun) v londýnské aukční síni Sotheby's. Dokonale zachovaná soška byla v nabídce aukce islámského a indického umění, napsal server The National. Kupec je anonymní.
Sněmovna v úvodním kole  schválila příjmy, výdaje a schodek státního rozpočtu na příští rok. Schválený schodek se má proti novelizovanému rozpočtu na letošní rok snížit o 41 miliard korun na 241 miliard korun. Příjmy se proti letošnímu rozpočtu zvyšují o 146 miliard korun a výdaje se proti upravenému rozpočtu zvyšují o 105 miliard korun.
Americký výrobce čipů Wolfspeed odložil na neurčito plány na výstavbu 🏭 továrny v Německu. Informovala o tom média s odvoláním na prohlášení podniku a vyjádření premiérky německé spolkové země Sársko Anke Rehlingerové. Rozhodnutí je podle listu Financial Times další ránou pro snahu kancléře Olafa Scholze vytvořit z Německa velmoc ve výrobě čipů.
Reklama
Reklama
Doporučujeme