Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zprávy z firem

Korespondenční hlasování

Korespondenční volba. Návrh je to velmi konzervativní, tvrdí právníci

První prázdninový díl podcastu Právo k Ranní Kávě, který vzniká ve spolupráci s právní kanceláři PRK Partners, se zaměří na rozklíčování hlavních důvodů pro zavedení institutu korespondenčního hlasování a vysvětlí rozdíly oproti elektronickému hlasování.

Přečíst článek
Radomír Lapčík

Bankéř Lapčík získal kontrolu nad Trinity Bank, splnil všechny podmínky

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) povolil společnosti SAB Financial Group podnikatele Radomíra Lapčíka nákup kontrolního podílu v Trinity Bank.

Přečíst článek
Alphabet chystá největší akvizici za dobu své existence, chce firmu Wiz

Největší akvizice pro Alphabet? Za start-up Wiz nabízí 23 miliard dolarů

Americká společnost Alphabet, která je mateřským podnikem Googlu, je v pokročilé fázi jednání o převzetí start-upu Wiz, uvedl server The Wall Street Journal. Wiz se zaměřuje na kybernetickou bezpečnost, Alphabet je za něj ochoten nabídnout zhruba 23 miliard dolarů (asi 535 miliard korun). Pokud záměr dokončí, bude to pro Alphabet jeho největší akvizice.

Přečíst článek
Z Kennedyho vesmírného střediska na východě Floridy odstartoval let společnosti Axiom Space, který představuje první ryze soukromou misi na oběžnou dráhu podporovanou americkou vesmírnou agenturou NASA.

Starty raket Falcon 9 odloženy. Space X Elona Muska zůstává na zemi

Americký Federální úřad pro letectví (FAA) pozastavil starty raket Falcon 9 soukromé společnosti SpaceX poté, co se jedné z těchto raket nepodařilo umístit satelity na správnou oběžnou dráhu. Informovala o tom agentura Reuters. Podle ní se jedná o první selhání Falconu 9 za více než sedm let.

Přečíst článek
Kolejiště má být částečně zastřešené a mohla by tak vzniknout další budova Národního muzea

Národní muzeum zvažuje další budovu. Muzeum světa by se stalo součástí komplexu

Tým vytvořený vedením Národního muzea v Praze vytváří koncept multimediálního muzea světových kultur, které pracovně nazvali Muzeum světa - Museum Mundi. Mohlo by vzniknout v místě zastřešení kolejiště hlavního nádraží.

Přečíst článek

Miliardář Chrenek má zájem o rourovnu ostravských hutí Liberty

Skupina Moravia Steel miliardáře Tomáše Chrenka se seriózně zabývá možností provozování některých provozů druhovýroby Liberty Ostrava. Konkrétně jde o rourovnu. Uvedla to mluvčí skupiny Moravia Steel Petra Macková Jurásková.

Přečíst článek
První evropská továrna na elektromobily čínské automobilky SAIC by mohla stát v Česku.

Gigafactory v Česku? Volkswagen ji sice nepostaví, ale Číňané by mohli

Čínská státní automobilka SAIC zvažuje Česko pro svoji první evropskou gigafactory. Píše to španělský tisk. Česko by tak Číně pomáhalo obcházet nová cla EU.

Přečíst článek
Elon Musk

Brusel zatápí Muskovi. Síti X hrozí postihem

Internetová síť X amerického miliardáře Elona Muska podle předběžných závěrů Evropské komise porušuje pravidla Evropské unie o digitálním obsahu. Komise ve svém sdělení dále dodala, že pokud se její závěry potvrdí, vyměří firmě pokutu a bude požadovat výrazné změny jejích praktik.

Přečíst článek
Radovan Vítek

Potvrzeno. Realitní magnát Vítek manipuloval při převzetí Orca trhem

Lucemburský soud definitivně potvrdil závěry lucemburské Komise pro dohled nad finančním trhem (CSSF), podle nichž se firmy Radovana Vítka při ovládnutí developera Orco dopouštěly manipulací. Informaci přinesl server Seznam Zprávy.

Přečíst článek
Dubrovník

Z půl miiardy dluhu cestovky  Firo-tour dostali věřitelé pouhý milion

Městský soud v Praze ukončil  konkurz na majetek zkrachovalé cestovní kanceláře Firo-tour s dluhy přes půl miliardy korun. Věřitelé dostali pouze 1,1 milionu.

Přečíst článek
jeřáb

Jak jeřáby pomáhají zvyšovat efektivitu v průmyslu

Průmyslové jeřáby jsou klíčovým prvkem pro zvýšení efektivity a produktivity v mnoha odvětvích. Umožňují rychlou a bezpečnou manipulaci s těžkými břemeny, což šetří čas i náklady. V tomto článku se blíže podíváme na nejběžnější typy průmyslových jeřábů a možnosti jejich využití v různých odvětvích.

Přečíst článek

News box

Letošními laureáty 🏅 Sacharovovy ceny za svobodu myšlení se stali vůdci venezuelské opozice María Corina Machadová a Edmundo González Urrutia. Oznámila to Roberta Metsolaová, předsedkyně Evropského parlamentu, který cenu uděluje.
Strojírenská skupina Wikov Industry podnikatele Martina Wichterleho se h🤝 dohodla na koupi předního světového výrobce turbín pro vodní elektrárny Litostroj včetně dceřiných firem v zahraničí. Hodnotu převzetí Litostroje s ročními tržbami okolo dvou miliard korun Wikov neuvedl. Vypořádání transakce je naplánované na přelom listopadu a prosince.
Ukrajinský velvyslanec na Slovensku Myroslav Kastran  vyzval Bratislavu, aby v souvislosti s ruskou agresí vůči jeho zemi zůstala na správné straně dějin. Nynější slovenská vláda dříve například zastavila vojenskou pomoc Kyjevu ze státních zásob a premiér Robert Fico opakovaně kritizoval strategii západních zemí ohledně války na Ukrajině.
Jihočeští zastupitelé  zvolili na dnešním ustavujícím zasedání hejtmanem Martina Kubu (ODS), jenž funkci zastával už v minulém volebním období. V kraji bude vládnout ODS, která v zářijových volbách získala 34 z 55 mandátů v zastupitelstvu. Pro Kubu dnes hlasovalo 32 zastupitelů, 19 se zdrželo a nikdo nebyl proti.
Německo poskytne 9️⃣6️⃣ milionů eur (2,4 miliardy korun) na humanitární a rozvojovou pomoc Libanonu. Před začátkem mezinárodní konference v Paříži to dnes řekla německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková. Politici z desítek zemí budou ve francouzské metropoli jednat o možnostech dosažení příměří mezi Izraelem a militantním hnutím Hizballáh v Libanonu a o pomoci lidem vyhnaným z domovů tímto konfliktem.
Soudní dvůr Evropské unie rozhodl ve prospěch amerického výrobce čipů Intel ve sporu ohledně pokuty 1,06 miliardy eur (téměř 2️⃣7️⃣ miliard korun), kterou firmě v roce 2009 vyměřila Evropská komise (EK). 
Ruští poslanci dnes schválili 🤝 dohodu o strategickém partnerství s KLDR. Informovaly o tom tiskové agentury. Děje se tak na pozadí zpráv o vyslání severokorejských vojáků do Ruska a jejich přípravě na nasazení do války proti Ukrajině.
Ředitel státní organizace Cermat Miroslav Krejčí  končí ve funkci, ministr školství Mikuláš Bek (STAN) přijal jeho rezignaci. Od 1. listopadu povede Cermat Krejčího zástupkyně Barbora Rosůlková. Důvodem odchodu jsou neshody mezi zaměstnanci a Krejčím, někteří podali výpovědi, Krejčí jako východisko navrhl rezignaci. 
Zhruba 4️⃣0️⃣ procent Američanů má podle průzkumů pochybnosti o regulérnosti nadcházejících listopadových prezidentských a kongresových voleb ve Spojených státech. Odborník na volební právo a zakladatel nezávislého Střediska pro volební inovace a výzkum (CEIR) David Becker však ujišťuje, že zajištění spravedlivého hlasování nebylo nikdy na lepší úrovni, než je tomu dnes.
Průmyslově-technologická skupina Czechoslovak Group (CSG) podnikatele 👨 Michala Strnada koupila na severozápadě Německa průmyslový park s výrobou nitrocelulózy potřebné pro produkci trhavin a střelného prachu. Hodnota transakce se pohybuje v řádu stovek milionů eur.
Reklama
Reklama
Doporučujeme