Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zprávy z firem

K ukrajinské armádě se přidalo 3171 odsouzených

Ukrajinská armáda naverbovala do svých řad tisíce vězňů

K vojenským útvarům ukrajinských ozbrojených sil dorazilo ke konci června 3171 odsouzených Ukrajinců, kteří byli podmínečně propuštěni, aby mohli sloužit v armádě. Informoval o tom server Ukrajinska pravda s odvoláním na generální prokuraturu země, která se třetím rokem brání rozsáhlé ruské vojenské agresi.

Přečíst článek
elektroměr, elektřina

PRE od září zlevní elektřinu i plyn. Koho se to týká?

Pražská energetika (PRE) od začátku září zlevní energie téměř 700 tisícům odběratelům bez fixace. Ceny elektřiny oproti současnosti klesnou až o 20 procent, ceny plynu pak o 16 procent, uvedla Pražská energetika. Energie letos postupně zlevňují i další dodavatelé, reagují tak na pokles velkoobchodních cen energií.

Přečíst článek
Německá energetická společnost Siemens Energy

Siemens nabírá. V následujících letech přijme deset tisíc lidí

Německá energetická společnost Siemens Energy plánuje v příštích šesti letech přijmout 10 tisíc nových zaměstnanců v souvislosti s investicí 1,2 miliardy eur (28,2 miliardy korun) do divize rozvodných elektrických sítí, informovala agentura Reuters.

Přečíst článek
Rusko za rok shodilo nejméně 38 klouzavých bomb na vlastní území

Rusové omylem shodili už několik desítek klouzavých bomb na svá území. I na velká města

Rusko od loňského do letošního dubna shodilo omylem nejméně 38 klouzavých bomb na vlastní území v Belgorodské oblasti, která sousedí s Ukrajinou, napsal americký list The Washington Post s odkazem na ruský interní dokument, který zachytila ukrajinská rozvědka. Většina z leteckých pum nevybuchla. Na ruské území podle odborníků dopadly zřejmě kvůli chybným naváděcím systémům.

Přečíst článek
Projekt Mycroft Mind získal 10 milionů eur na vývoj inovativní technologie

Projekt Mycroft Mind získal 10 milionů eur na vývoj inovativní technologie

Brněnská technologická společnost Mycroft Mind, člen Skupiny TTC, uspěla v projektu významného evropského zájmu v mikroelektronice a komunikačních technologií – IPCEI ME/CT. Na rozvoj své technologie vnořené energetické inteligence získala v rámci Národního plánu obnovy Ministerstva obchodu a průmyslu z fondů EU finanční podporu ve výši 10 milionů eur

Přečíst článek
Kina postupně ožívají

Obyčejný byznys: Lidé se do kin vracejí. K návštěvnosti pomáhá i karlovarský festival, říkají provozovatelé kin

Doby, kdy každý týden zdobily peróny venkovských nádraží barevné plechové krabice s ukrytými cívkami filmových novinek, jsou dávno pryč. Stejně jako vyprodané kinosály a nekonečné fronty na filmové premiéry. Nyní se digitální filmová projekce rozdělila na dva směry: multiplexy a malá klubová kina. 

Přečíst článek

ADAX Fond firemního nástupnictví přinesl investorům mimořádné zhodnocení 22,41 procenta

ADAX Fond firemního nástupnictví SICAV uzavřel poslední hospodářský rok s vynikajícím zhodnocením pro své investory. Třída A od milionu korun dosáhla zhodnocení 15,45 procenta, třída C od 10 milionů korun vykázala zhodnocení 22,41 procenta. Fond rovněž významně navýšil objem aktiv. V následujícím období ADAX plánuje akvizice dalších společností.

Přečíst článek
Švédský pásový transportér BvS10 výrobce BAE Systems Hägglunds

Zářez pro Strnada. Tatra Defence Vehicle se bude podílet na výrobě švédských transportérů

Kopřivnická společnost Tatra Defence Vehicle se bude podílet na výrobě švédských pásových transportérů BvS10 výrobce BAE Systems Hägglunds. Informaci zveřejnil portál Informačního centra o NATO v Praze. Transportéry slouží v několika spojeneckých armádách, a to hlavně díky schopnostem operovat v extrémních podmínkách.

Přečíst článek
Jablečný sad (ilustrační foto)

Letošní úroda ovoce v Česku klesne kvůli jarním mrazům na necelou čtvrtinu

Úroda ovoce v Česku letos kvůli silným jarním mrazům klesne v porovnání s pětiletým průměrem o 77 procent. V meziročním porovnání se čeká pokles o 74 procent. Ztráty ovocnářů na tržbách z úrody dosáhnou přibližně 1,3 miliardy korun. Vyplývá to z odhadu sklizně, který k 15. červnu provedl Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ). Podle ovocnářů jde o jedno z největších poškození tuzemské úrody za sto let.

Přečíst článek
Brusel obvinil společnost Meta kvůli nabídce bezplatných služeb výměnou za data

Brusel obvinil společnost Meta kvůli nabídce bezplatných služeb výměnou za data

Evropská komise obvinila americkou internetovou společnost Meta Platforms, že porušuje nová pravidla, která se v Evropské unii vztahují na velké internetové platformy. Firma provozující sítě Facebook či Instagram proti pravidlům nutí uživatele poskytovat svá soukromá data výměnou za přístup k bezplatným službám, oznámil Brusel.

Přečíst článek
Karel Komárek

Komárkova KKCG kvůli poptávce investorů zvýšila emisi dluhopisů na šest miliard

Společnost KKCG Financing, součást skupiny KKCG, jejímž zakladatelem je druhý nejbohatší Čech Karel Komárek, dokončila emise dluhopisů v hodnotě šesti miliard korun. Emise byla původně stanovena na pět miliard, ale na základě silné poptávky investorů byla zvýšena. 

Přečíst článek

News box

Smírné řešení sporu o evidenci předsedy ANO Andreje Babiše jako agenta komunistické tajné policie mohlo být podle premiéra 👨 Petra Fialy (ODS) slovenskou protislužbou za to, že šéf ANO otevřeně podporoval nynějšího slovenského premiéra Roberta Fica. Fiala to dnes řekl ve Sněmovně s tím, že o tom kolovaly spekulace už před rokem s odvoláním na Babišovy spolupracovníky.
Slovenský premiér 👨 Robert Fico zpochybnil význam očkování proti onemocnění covid-19 i samotné vakcíny, kterými řada zemí včetně Slovenska hlavně během silných vln koronavirové nákazy očkovala své obyvatele. Fico se rovněž vyslovil proti případnému posílení pravomocí Světové zdravotnické organizace (WHO) v souvislosti s jakoukoliv pandemií.
Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB)  upozorňuje na útočníka, který se vydává za společnosti Amazon, Microsoft nebo české instituce. V Česku úřad zatím zaznamenal desítky případů, uvedl to na webu. Cílem mají být zřejmě vládní a armádní instituce, ale i soukromé společnosti v řadě sektorů. 
Ruští poslanci dnes v prvním čtení  schválili návrh státního rozpočtu na příští rok a rozpočtový výhled pro další dva roky, uvedla ruská média. Návrh počítá se zvýšením obranných výdajů v příštím roce o 30 procent, napsala agentura AFP, která připomněla, že v letošním roce výdaje Ruska na armádu vzrostly o 70 procent. 
Čistý zisk sítě drogerií Rossmann loni v Česku meziročně 📉 klesl o téměř 27 procent na 146,2 milionu korun. Naopak konkurenčnímu řetězci dm drogerie markt za účetní rok, který trval od 1. října 2022 do 30. září 2023, čistý zisk meziročně stoupl o zhruba 1,7 procenta na 482,7 milionu korun. 
Přibližně 2️⃣0️⃣0️⃣​​​​​​​0️⃣​​​​​​​ severokorejských vojáků se po výcviku přesouvá na západ Ruska k ukrajinským hranicím, řekl agentuře Kjódó ukrajinský vojenský zdroj. Informace přichází jen pár dní poté, co jihokorejská zpravodajská služba uvedla, že se v Rusku nyní nachází asi 3000 severokorejských vojáků.
Investiční skupina PPF dokončila prodej 5️⃣0️⃣ procent plus jedné akcie telekomunikační společnosti PPF Telecom Group (PPF Telecom) v Bulharsku, Maďarsku, Srbsku a na Slovensku skupině Emirates Telecommunication Group Company (e&). Finanční vypořádání transakce se skládá z platby 2,15 miliardy eur, v přepočtu přes 54 miliard korun, a bonusu až do výše 350 milionů eur. 
Německý kancléř Olaf Scholz a slovenský prezident Peter Pellgrini se dnes 🤝 shodli, že vstup Ukrajiny do NATO, jak to žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve svém takzvaném plánu vítězství, není nyní realistický. Podle Pellgriniho z jeho rozhovoru s kancléřem rovněž vyplynulo, že mezi světovými lídry roste přesvědčení, že by se na válku na Ukrajině a její budoucí vývoj mělo pohlížet realističtěji.
Irský úřad pro ochranu osobních údajů (DPC) vyměřil sociální síti LinkedIn pokutu 3️⃣1️⃣0️⃣ milionů eur (7,8 miliardy korun) kvůli jejím praktikám při využívání osobních údajů k cílené reklamě. LinkedIn je součástí americké softwarové společnosti Microsoft.
Letošními laureáty 🏅 Sacharovovy ceny za svobodu myšlení se stali vůdci venezuelské opozice María Corina Machadová a Edmundo González Urrutia. Oznámila to Roberta Metsolaová, předsedkyně Evropského parlamentu, který cenu uděluje.
Reklama
Reklama
Doporučujeme