Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zprávy z firem

Voják ukrajinské armády

Munice pro Ukrajinu v rámci české iniciativy vyšla zatím Česko na 866 milionů

Česko na iniciativu na dodávky dělostřelecké munice na Ukrajinu přispělo téměř 866 miliony korun, uvedl premiér Petr Fiala (ODS). Peníze vyčleněné českou vládou budou podle ministerského předsedy vynaloženy na nákup munice od české společnosti STV Group.

Přečíst článek

Historická chvíle pro Amazon. Tržní hodnota firmy překonala hranici dvou bilionů dolarů

Přečíst článek

Benu lékárny loni bořily rekordy, výpadkům léků navzdory

Síť lékáren Benu má za sebou rekordní rok. Zisk i tržby jí rostly dvouciferným tempem. A to i přes to, že rok 2023 byl poznamenán výpadky některých léků.

Přečíst článek

Skupina Livesport loni prodala dvě dceřinky a vydělala přes dvě miliardy

Skupina Livesport, která se zabývá poskytováním informací o sportovních výsledcích, loni zvýšila čistý zisk o 113 procent na 2,219 miliardy korun. Tržby a příjmy z dividend od dceřiných společností v roce 2023 vzrostly o 322 milionů korun. Společnost to oznámila ve výroční zprávě.

Přečíst článek

Insolvenční správce Liberty zahájil analýzu huti, jedná s firmou i věřiteli

Insolvenční správce huti Liberty Ostrava, společnost TP Insolvence zahájil v minulých dnech úvodní kroky insolvenčního řízení. Zahrnují například průběžnou analýzu dokumentace a informací ke zjištění skutečného ekonomického stavu zadlužené firmy včetně možností dalšího provozu. V kontaktu je zároveň se zástupci huti i prozatímního věřitelského výboru. Uvedl to ohlášený společník TP Insolvence Šimon Peták. Liberty Ostrava je od minulého týdne v úpadku.

Přečíst článek
Gepard Express

Jančurův rival na železnici chystá linky dál na východ

Majitel soukromého železničního dopravce Gepard Express Albert Fikáček chce od prosince 2025 spustit mezinárodní linku směrem do východní či jihovýchodní Evropy. Zatím jich oznámil pět, připustil ale, že zřejmě nebudou spuštěny všechny. Firma chce uplatnit lehátkové vozy a lokomotivy, které byly určeny pro linku Praha - Čop. Podle webu Zdopravy.cz jde o linky do Litvy, na Ukrajinu, do Polska či do Chorvatska.

Přečíst článek
VW investuje až 5 miliard dolarů do rivala Tesly

VW investuje až pět miliard dolarů do rivala Tesly. Akcie Rivianu vzrostly o více než 50 procent

Výrobce malých elektrických SUV, americká automobilka Rivian, zápasí s cash flow. Značné ztráty jí dostaly pod tlak Wall Streetu. Ohlášenou investici Volkswagenu je tak pro ni výraznou vzpruhou. Akcie automobilky rostou o desítky procent.

Přečíst článek
Biometan jako náhrada zemního plynu?

Biometan jako náhrada zemního plynu? První projekty procházejí praktickými zkouškami

Do roku 2030 má v České republice až deset procent spotřeby zemního plynu pokrýt biometan. Palivo pocházející z obnovitelných zdrojů má výborné technické vlastnosti, naráží však na úskalí, jak jej dostat do distribuční soustavy zemního plynu. S řešením přichází LAMA ENERGY GROUP, která se chce zapojit do dodávek tohoto obnovitelného zdroje energie. Na jižní Moravě pilotně vtlačila do sítě biometan vyrobený v bioplynové stanici v Herálci, vzdálené cca 150 kilometrů.

Přečíst článek
Britové vidí stav své země černě

Deprimovaní Britové. Naše země je v žalostném stavu, uvedli v průzkumu

Britové nejčastěji ze sedmi evropských národů tvrdí, že jejich země je v žalostném stavu. Ohledně budoucnosti jsou nejvíce pesimističtí Francouzi, kteří se nejčastěji domnívají, že se situace v příštích 12 měsících zhorší.

Přečíst článek
Levná móda, vedra a drahé úvěry. Fast fashion se řítí do problému

Levná móda, úmorná vedra a drahé úvěry. Fast fashion se řítí do problému

Zatímco teploty prudce stoupají a internetová tržiště valí na spotřebitele reklamy nabízející letní šaty za pár stovek, či dokonce jen desítek korun, pod povrchem doutná velký problém. Deklarované snahy módního průmyslu, který patří k hlavním viníkům globálního oteplování, omezit emise postupují ledovcovým tempem. Klíčová je otázka, kdo ohlášenou dekarbonizaci zaplatí. Levné asijské továrny těžko.

Přečíst článek
Motorový olej: Proč a jak často jej měnit?

Nepodceňujte výměnu motorového oleje. Proč a jak často jej měnit?

Motor se bez oleje neobejde – zajišťuje mazání jednotlivých částí, snižuje tak tření a opotřebení. Zároveň motor chrání před korozí. Postupem času ale olej ztrácí své vlastnosti, proto je důležité ho pravidelně měnit.

Přečíst článek
Kreml, Moskva

Rusko na svém území omezí obsah desítkám médií z EU, včetně České televize

Rusko uvedlo, že v rámci odvetných opatření bude na svém území omezovat obsah více než 80 médií z Evropské unie. Na seznamu, který zveřejnilo ruské ministerstvo zahraničí, se nachází také Česká televize a server Seznam Zprávy. Ze slovenských jsou to listy SME a Denník N. Šéf české diplomacie Jan Lipavský krok označil za skandální.

Přečíst článek

News box

Francouzská ministryně kultury Rachida Datiová dnes zmínila možnost, že by se za vstup do pařížské katedrály Notre-Dame nově platilo vstupné 5️⃣ eur (126 korun). Vybrané peníze by posloužily k opravě církevních památek v celé Francii, řekla Datiová v rozhovoru pro deník Le Figaro. Diecéze se ale ohradila, že vstup do kostelů by měl být vždy zdarma, píše AFP.
Pražská burza opět posílila. Index PX si dnes především díky akciím Moneta Money Bank polepšil o 0️⃣,4️⃣8️⃣ procenta na 1647,69 bodu. Hlavní burzovní index roste nepřetržitě od předminulého čtvrtka a je na nejsilnějších hodnotách od června 2008. 
Smírné řešení sporu o evidenci předsedy ANO Andreje Babiše jako agenta komunistické tajné policie mohlo být podle premiéra 👨 Petra Fialy (ODS) slovenskou protislužbou za to, že šéf ANO otevřeně podporoval nynějšího slovenského premiéra Roberta Fica. Fiala to dnes řekl ve Sněmovně s tím, že o tom kolovaly spekulace už před rokem s odvoláním na Babišovy spolupracovníky.
Slovenský premiér 👨 Robert Fico zpochybnil význam očkování proti onemocnění covid-19 i samotné vakcíny, kterými řada zemí včetně Slovenska hlavně během silných vln koronavirové nákazy očkovala své obyvatele. Fico se rovněž vyslovil proti případnému posílení pravomocí Světové zdravotnické organizace (WHO) v souvislosti s jakoukoliv pandemií.
Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB)  upozorňuje na útočníka, který se vydává za společnosti Amazon, Microsoft nebo české instituce. V Česku úřad zatím zaznamenal desítky případů, uvedl to na webu. Cílem mají být zřejmě vládní a armádní instituce, ale i soukromé společnosti v řadě sektorů. 
Ruští poslanci dnes v prvním čtení  schválili návrh státního rozpočtu na příští rok a rozpočtový výhled pro další dva roky, uvedla ruská média. Návrh počítá se zvýšením obranných výdajů v příštím roce o 30 procent, napsala agentura AFP, která připomněla, že v letošním roce výdaje Ruska na armádu vzrostly o 70 procent. 
Čistý zisk sítě drogerií Rossmann loni v Česku meziročně 📉 klesl o téměř 27 procent na 146,2 milionu korun. Naopak konkurenčnímu řetězci dm drogerie markt za účetní rok, který trval od 1. října 2022 do 30. září 2023, čistý zisk meziročně stoupl o zhruba 1,7 procenta na 482,7 milionu korun. 
Přibližně 2️⃣0️⃣0️⃣​​​​​​​0️⃣​​​​​​​ severokorejských vojáků se po výcviku přesouvá na západ Ruska k ukrajinským hranicím, řekl agentuře Kjódó ukrajinský vojenský zdroj. Informace přichází jen pár dní poté, co jihokorejská zpravodajská služba uvedla, že se v Rusku nyní nachází asi 3000 severokorejských vojáků.
Investiční skupina PPF dokončila prodej 5️⃣0️⃣ procent plus jedné akcie telekomunikační společnosti PPF Telecom Group (PPF Telecom) v Bulharsku, Maďarsku, Srbsku a na Slovensku skupině Emirates Telecommunication Group Company (e&). Finanční vypořádání transakce se skládá z platby 2,15 miliardy eur, v přepočtu přes 54 miliard korun, a bonusu až do výše 350 milionů eur. 
Německý kancléř Olaf Scholz a slovenský prezident Peter Pellgrini se dnes 🤝 shodli, že vstup Ukrajiny do NATO, jak to žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve svém takzvaném plánu vítězství, není nyní realistický. Podle Pellgriniho z jeho rozhovoru s kancléřem rovněž vyplynulo, že mezi světovými lídry roste přesvědčení, že by se na válku na Ukrajině a její budoucí vývoj mělo pohlížet realističtěji.
Reklama
Reklama
Doporučujeme